Szeged és környéke

2011.05.18. 16:07

Borfesztivál: lazacárban árult grill zöldség és a társai

Szeged - Aki megéhezik a Széchenyi téren, jó ha mélyen a zsebébe nyúl. Vagy átsétál a Dugonics téri Gasztro udvarba, ott barátságosabbak az árak – a sajt például féláron van.

Segesvári Csaba

Ittunk. Még az első napon. Nem mondom, hogy sokat, de az átlagosnál többet. Utóbbi eredménye, hogy késő éjjelre a „csak még ezt a rosé-t kóstold meg"-ektől elkezdetett égni a gyomrom. Gondoltam harapok valamit, egy kis fűszeres krumpli mellett döntöttem. A sok, kiváló bornak köszönhetően meg sem lepődtem, hogy egy kis tálnyi gyomorjavítóért több mint 800 forintot kértek.

A pihenést követően, immár kollégámmal látogattunk ki szerdán délelőtt a Széchenyi térre, hogy megtudjuk, mennyiért csillapíthatjuk éhségünket. Nem emlékeztünk, tavaly mennyibe került a csülök, de idén 5 ezer forintért adják kilóját. Hasonlóan árazták a sültkolbászt is. A májas-véres hurka mindössze 3500 per kiló. Az éjszaka elfogyasztott fűszeres újkrumpli kilójáért 2500 forintot kérnek. Picit soknak tűnik...


A Dugonics téri Gasztro udvar inkább egy falusi vásár, mintsem egy gasztronómiai fesztivál kínálatát tükrözi. A klasszikus lángos-lepény-rétes-kürtöskalács soron túl üdítő folt a kézműves sajtkészítő standja. A kifőzdés árai is a Széchenyi tér alattiak – a grillzöldségek már csak 2 ezer 500-ért mennek, persze kilónként. A házisajtos nemcsak árul – kínál is. Ahogy szóba elegyedtünk, elmesélte, nem megy jól a fesztivál, de nem bánja. Bízik benne, hogy a szegediek is megszeretik a sajtjait. Gyors kóstoló után elmondta, hogy a tehén tejes sajtok kilóját 3 ezer forintért, a parenyicát 3,5 ezerért adja. Elmesélte azt is, hogy Facebookon is árulja portéjákát, így kapcsolódik össze a hagyomány és a modern marketing. Ekkor jöttünk rá, hogy a Széchenyi téri sajtoshoz képest harmad-fél áron is hozzájuthatunk a borkorcsolyánkhoz. Történt ugyanis, hogy a szintén magyar sajttálért – ami 20 dekásra sikerült – 1200 forintot hagytunk a kereskedőnél. Míg a külföldi, dobozolt áru kilója már 8 ezerét ment.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!