Szeged és környéke

2017.10.02. 11:06

Botka: fideszes ügynökök nekem rontottak - a szegedi beszéd szövege, fotók, videó

Lemondott a miniszterelnök-jelöltségről Botka László - tudtuk meg hétfő reggel. Mutatjuk a szegedi sajtótájékoztatón elhangzott beszéd szövegét is.

Munkatársunktól

Botka László tfő délelőtt láthatóan idegesen jelentette be a Széchenyi téren rendezett sajtótájékoztatóján, hogy a mai nappal lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről, amiről tájékoztatta a pártja elnökségét. Elmondta, tíz hónapja összefogásra hívott valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassák meg, győzni akarnak. Egy hete listás helyeket ajánlott a demokratikus erőknek, de azt elutasította a DK és az LMP is, ami után "fideszes ügynökök nekem rontottak." - Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem azt fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni - hangsúlyozta Botka László.


Molnár Gyula, az MSZP elnöke is sajtótájékoztatót tartott a kialakult helyzetről a fővárosban: igyekezett úgy értelmezni a történéseket, hogy Botka azért állt félre, hogy ne legyen ő az akadálya az ellenzéki összefogásnak. Egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy „az MSZP új lehetőséget kapott" - írja az index. Hozzátette: az MSZP megköszöni Botka László küzdelmeit, de folytatni fogja „a karakteres baloldali, szociáldemokrata politikát", „nem hagyjuk magunkra a szavazóinkat, mert a többség kormányváltást akar".


Korábbi híreink a témában:

 

Jó napot kívánok!

Fontos bejelentéssel fordulok azokhoz, akik hozzám hasonlóan Magyarország sorskérdésének tartják azt, hogy a 2018-as országgyűlési választáson a demokratikus erők leváltsák Orbán Viktor bűnös rendszerét.

Azért állok most Önök elé, hogy bejelentsem, a mai nappal lemondok a miniszterelnök-jelöltségről. Erről nemrég értesítettem pártom vezetőit, és azokat a szövetségeseimet is, akik már eddig felsorakoztak mellém a kormányváltó szövetségbe.

Sajnos, ez a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal. Pedig ezek közös választási fellépése a Magyar Szocialista Párttal előfeltétele lenne a sikernek.

 

Szanyi beszólt Botkának


A hvg.hu idézi Szanyi Tibort, aki a portál szerint kemény hangnemben szólt be Botkának: „Egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát". „Harc helyett hazaköpni nem túl okos dolog" – írta Szanyi, aki szerint árulás és lemondás Szeged polgármesterének távozása. Azt mondja, az MSZP-ben nem hallott olyat, hogy bárki is le akarta volna váltani, meg akarta volna fúrni Botkát. "Az persze tény, hogy alig-alig állt szóba velünk, viszont állandóan az üldözési mániájával szembesültünk." Sőt, állítja, soha olyan egységet még nem látott vezetőjük mögött, mint Botkánál. Úgy véli, a szegedi polgármester mindenkivel bizalmatlan volt, a szorongásai felemésztették az erejét és nem ment neki a csapatjáték. Szerinte az MSZP-nek nem lesz miniszterelnök-jelöltje, inkább megpróbálnak szót érteni mindenkivel.

Pont egy hete, hétfőn fontos bejelentést tettem az MSZP vezetőivel együtt. Olyan ajánlattal fordultunk hat demokratikus párthoz, melyben az MSZP lemondana listás helyei feléről, azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás.

Ez jelenthetné a Fidesz rendszerének a végét.

A Fidesz néhány ügynökének azonnali média-megjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít.

Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal.

Ez az én elmúlt néhány hónapnyi munkám, politizálásom kudarca. Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta. Szavazóik majd eldöntik, honorálják-e ezt a lépésüket.

De én arra vállalkoztam 2016 decemberében, hogy eddigi politikai tapasztalataimat, szegedi politizálásom eredményeit felhasználva, és szinte lehetetlen helyzetben győzelemre vezessem Magyarország demokratikus oldalát.

Új politikát hirdettem és olyan stratégiát, amely meggyőződésem szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése. Csak így lehet legyőzni a Fideszt.

Sajnos hibáztam, mert nem gondoltam, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban.

Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is. Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is.

Hibáztam, mert alulértékeltem a Fidesz aljasságát, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást.


 

Visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől Botka László - GALÉRIA. Fotó: Kuklis IStván

Tervem az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott.

Elbukott, mert világossá vált, hogy a magyar demokratikus ellenzék nem akar nyerni, nem akarja leváltani Orbán nemzetáruló rendszerét.

Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését.

A felelősséget vállalom, ezért a mai nappal lemondok az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről, lemondok a miniszterelnök-jelöltségről.

Hiszek a tágabb közösségemben, és hiszek a magyar emberekben. Büszke vagyok arra, hogy pártom 95%-a mellettem állt, amikor új politikai tartalmat, valódi baloldali politikát hirdettem. Mellettem állt akkor is, amikor kimondtam: egy út vezet a győzelemhez, a közös lista-közös jelöltek-közös miniszterelnök-jelölt politikája a demokratikus oldalon. Sajnálom, hogy ez a recept nem kellett néhány politikusnak.

Hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé. Addig is őrzöm városomat, Szegedet, a szabadság és az igazságosság szigeteként.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Ma lemondtam az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről - közölte Botka László egy körlevélben. Molnár Gyula, az MSZP elnöke délelőtt tízre hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót.


"Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és -  számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani" - írta a médiának küldött levelében, amelyet az index idéz.

Visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől Botka László - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István


Az atv.hu is azt közölte: A szegedi polgármester azzal indokolta döntését, hogy a politikáját "nem támogatták „kint", és fontos politikusok nem támogatták bent", saját politikai közösségében sem. Ha másnak sikerülne elérnie az ellenzéki összefogást, beállna mellé. Információik szerint Botka 9.30-kor jelenti be döntését Szegeden - hamarosan friss hírekkel érkezünk.


Korábban megírtuk: Botka Lászlót választották az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, a 292 küldöttből 280-an szavaztak Szeged polgármesterére. Írtunk a konfliktusról az MSZP elnökségi tagjával, Molnár Zsolttal is, akit Botka László fideszes kollaboránsnak nevezett: Szegeden békültek ki.

A 444.hu-n olvastuk: Botka megköszönte, hogy pártja 95 százaléka támogatta, és hajlandó támogatni azt, akinek sikerül megteremtenie az összefogást, addig is polgármesteri munkájára koncentrál. Hétfő délelőtt bejelentette lemondását Ujhelyi István, az MSZP alelnöke is. Ujhelyi István a párttagok és választók bocsánatát és  megértését kérte, de szerinte pártvezetőként nem vállalhat  felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért. Közleménye szerint méltatlan és vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik, és "Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé." 

Visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől Botka László - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István



Az MTI úgy foglalta össze a történetet: Lemondott az MSZP  miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László hétfőn. Ezt maga  Botka László közölte közleményben az MTI-vel. Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint döntéséről  értesítette pártja vezetőit, és azokat a szövetségeseit is, akik  már eddig felsorakoztak mellé "a kormányváltó szövetségbe". Botka László döntését azzal indokolta, hibázott, mert nem  gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban,  céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az  "Orbán-rezsim" parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta,  hogy a "politikai maffia" mennyire behálózta a demokratikus  ellenzéket és alulértékelte a "Fidesz aljasságát" is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!