Szeged és környéke

2015.05.19. 16:06

Budapest után Szegeden is avattak ˝bordámát˝

Szeged - Az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusa szombaton tartotta első vidéki női borlovag avatását.

Delmagyar.hu

Mi is a Borlovagrend filozófiája? A „szőlő termésének és az emberi munka gyümölcsének" a hazai, a kárpát-medencei és az európai kultúrában mindig nagy és alapvető szerepe volt. Ennek kultuszát-kultúráját akarják föleleveníteni, hogy korunk számos frusztrációjának kiszolgáltatott embereit kiragadják a hétköznapok világából, közös ünnepeik örömében részesítve.

A rend alapvető célkitűzése már 11. éve, hogy az ember küzdelmes életútján – a legszebb lovagi erények felélesztése mellett – a bor közösségteremtő és szakrális jellegének tisztelete által enyhülést és feloldódást nyújtsanak.

Budapest után Szegeden is avattak Bordámát. Fotó: Kuklis István (galéria)


A pénteki esős borfesztivál megnyitó után szép napos időben kezdődhetett a felvonulás több mint 60 borlovagrendi taggal, akik az ország számos helyéről, így Szombathelyről, Vasszécsenyről, Sopronból, Tokajból, Szerencsről, Egerből, Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Ózdról, Kazincbarcikáról, Budaörsről, Budapestről, Békéscsabáról és Gyuláról is érkeztek.

Az Ózdról érkezett Tóth Melinda evangélikus lelkészasszony fogadta a borlovagokat. Az istentisztelet után következett az új belépők, s előrelépők, majd végül a borlovag hölgy avatása. Az avatás végén Szegeden hangzott el elsőként templomi szertartás keretében a borlovagrend új himnusza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!