Szeged és környéke

2017.05.13. 10:17

Csak a gaz nő a tápéi ház kertjében - Hamarosan megoldódhat a probléma

Szeged - A napokban járt le a kiköltözési, kiürítési határideje annak az elhanyagolt tápéi saroktelkes családi háznak, amelynek bérlője ellen végrehajtást kezdeményezett az IKV. Az asszony már hónapokkal ezelőtt elment innen, a portát kezdi visszavenni a természet.

Kovács András

Tápé egyik leglepusztultabb, legelhanyagoltabb háza az Iker utca 11. szám, hosszú ideig lakott benne egy asszony, ám jó néhány hónapja már üres. A szomszéd, amikor a füvet nyírja, a telek rövidebb oldalán elmegy a sarokig, ám a hosszabb, Dráva utcai szakaszon mára óriási a fű.


Április végén 2-3 napig egy értesítést lobogtatott a szél a kertkapun, ebből kiderült, hogy a gondozott kertváros közepén álló romhalmaz az IKV-é, vagyis a város tulajdona. „Ön a bérleményt jogcím nélkül tartja birtokban, kérjük, szíveskedjen a felhívás kifüggesztése után 8 napon belül a Szeged, Iker utca 11. száma alatti bérleményt az IKV Zrt. számára »ingóságaitól kiüresített« állapotban visszaadni" – állt a levélben.

Lomtalanítás

Az IKV jelezte, hogy a határidő lejárta után a házban található ingóságokat lomtalanítja, aminek költségét áthárítja. A hivatalos szövegben azt is hangsúlyozták, hogy a fellelhető vagyontárgyakkal kapcsolatosan a társaság érvényesítheti a zálogjogát. Külső szemlélőnek úgy tűnik, nem nagyon maradt ott megterhelnivaló.

Régen elvitte a lánya

A Dráva utcai szomszéd, [namelink name="Dura Ferenc"] sokat nem beszélgetett az asszonnyal, de baja sem volt vele. – Csúnya ez a nagy fű a portán meg előtte, de nekem már túl nagy falat, hogy a szomszédét is lenyírjam – mondja. Megtudtuk, korábban felmerült, megvásárolná az elhanyagolt házat az asszonytól, de kiderült, hogy nem ő a tulajdonos.

 

Dura Ferenc:  Hosszú hónapok óta nem láttam a szomszédasszonyt. Fotó: Kuklis István

Dura Ferenc: Hosszú hónapok óta nem láttam a szomszédasszonyt. Fotó: Kuklis István

– Szerintem már legalább fél éve, hogy elvitte a lánya, azóta nem láttam a szomszédot – mondja Dura Ferenc, ami egybecseng a másik, a füvet a rövidebb oldalon nyíró szomszédok emlékezetével, ők sem látták már az asszonyt hosszú hónapok óta.

Az államé, majd a tanácsé lett a ház

Az ügyben megkérdeztük az IKV-t is, először arra voltunk kíváncsiak, mit keres Tápé frekventált részén egy önkormányzati tulajdonú kertes családi ház. Megtudtuk, az ingatlan úgynevezett kiigazítás címén került az állam tulajdonába, majd később a szegedi tanács II. kerületi hivatalának kezelésébe. Az adós szülei szívességi használói voltak egy másik, akkor állami tulajdonban lévő ingatlannak, amit rossz állapota miatt le kellett bontani. A szülők helyette kapták a Szeged-Tápé, Iker utca 11. szám alatti telket, hogy azon építkezzenek.

Nagy tartozást halmozott fel

– A lakóház sorsát jogilag nem sikerült rendezni, így az adós 2004-ben a tulajdonjog megállapításáért peres eljárást kezdeményezett – tudtuk meg Kardos Kálmántól, az IKV elnök-vezérigazgatójától. A procedúrát a bíróság többször szüneteltette – időt hagyva az asszonynak, hogy a tulajdonjogának igazolásához szükséges dokumentumokat becsatolja –, végül az eljárás eredménytelen maradt, és megszűnt. A társaság hangsúlyozza, érdemi, azaz jogerős döntés a tulajdonjoggal kapcsolatban nem született, így az adós a bérlemény jogcím nélküli használója maradt. Időközben nagyon jelentős tartozást halmozott fel, ellene végrehajtási eljárást kezdeményeztek, ami jelenleg is folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!