Szeged és környéke

2014.04.28. 21:52

Csak az önvédelem segíthet rajtunk

Szeged - Tavalyhoz képest akár tízszer több kullancs is lehet idén – jó ezt észben tartani a majálisozás idején. Mivel ezeket a vérszívókat évek óta nem irtják, miután a ligetes, fás területeken pihentünk, mindenképpen érdemes a testet átvizsgálni. Agyvelőgyulladást Szeged környékén nem terjesztenek a kullancsok, Lyme-kóros esetből viszont évente több mint húszat regisztrálnak.

Timár Kriszta

Mártélyon folyamatosan nyírják a füvet

Mivel vegyszerrel nem irthatják a kullancsokat, folyamatosan nyírják a füvet, ritkítják a bokrokat a mártélyi üdülőterületen – mondta el [namelink name="Göbl Vilmos"], a vásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, aki felhívta a figyelmet az egyéni védekezés fontosságára.

Idén a tavalyihoz képest akár tízszer több kullancsra kell számítani az enyhe tél miatt, amely nem pusztította el a populáció egy részét. A rovarok a telet megmerevedve vészelik át, és a földfelszín felmelegedésével, tavaszi, nyár eleji napokon kezdenek el mozgolódni. Mivel ebben az évben nem volt fagyos, hideg tél, az átlaghőmérséklet 2,5 fok felett volt, a tavasz pedig sok csapadékot hozott, a kullancsok rendkívüli módon elszaporodtak.

Két olyan betegséget terjesztenek, amely az emberre is veszélyes: a Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást. Előbbi ellen nincs, utóbbi ellen van védőoltás.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai szerint kullancsfertőzés szempontjából az ország legveszélyesebb pontja az Alpokalja, a Bakony, valamint Heves és Nógrád megye, mivel ezeken a területeken a legnagyobb a kullancssűrűség. Az Alföld sem veszélytelen régió, itt is jelen vannak ugyanis a Lyme-kórt okozó baktériumot hordozó vérszívók.

Fújhatjuk. A riasztóspray távolt tartja a kullancsokat. Fotó: Schmidt Andrea

Fújhatjuk. A riasztóspray távolt tartja a kullancsokat. Fotó: Schmidt Andrea
– Idén 10 alatt van eddig a Lyme-kóros esetek száma, évente nagyjából 20-25 megbetegedést regisztrálunk – mondta el [namelink name="Tombácz Zsuzsanna"] megyei tiszti főorvos. Kullancs enkefalitisszel itt nem fertőzöttek a vérszívók, évek óta nem is volt nálunk ilyen eset. Aki kullancstól kap fertőző agyvelőgyulladást, az biztos, hogy az ország más részében betegedett meg.

Kokárda

Ha a kullancscsípés helyén vörös, kokárdaszerű folt jelenik meg, az a Lyme-kór jele. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen a betegség idejében felismerve nagy adag antibiotikummal gyógyítható.

Hazánkban egyébként évek óta nincs kullancsirtás. Egy uniós előírás miatt az egyetlen, erre a célra évtizedekig használt szer forgalomba hozatali engedélyét 2007. augusztus 10-étől visszavonták. Újat pedig azóta sem állított be senki. Éppen ezért a megelőzés az egyetlen védekezési lehetőség.

Minden ligetes, fás helyre, illetve parkokba is ajánlott zárt ruházatban és sapkában menni – ez javasolt a majálisozáshoz is. Otthon pedig át kell nézni a testet fejtetőtől a sarokig. Mivel a kullancs a vírussal fertőzött váladékát csak a vérszívás után, 4–6 óra elteltével juttatja szervezetünkbe, ezzel már meg is előzhető a baj.

– A kullancsok elsősorban a meleg, nyirkos területeket kedvelik, így a hajas fejbőr mellett a fül mögött, illetve a könyök- és térdhajlatokban bújnak meg leggyakrabban. Bárhol találunk, a lényeg, hogy minél gyorsabban eltávolítsuk. Ha nincs kullancskanál, egy szemöldökcsipesz is megteszi. A lényeg, hogy ne csavargassuk, hanem határozott mozdulattal tépjük ki a bőrből – javasolta a tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!