Szeged és környéke

2010.03.25. 17:51

Családi napközi bölcsi helyett - havi 30 ezerért

Szeged - A bölcsődei várólistások számára megoldást jelenthet - akár átmenetileg is - a családi napközi. Szegeden 17 közül válogathatnak a szülők, mi kettőt kerestünk fel, és egyet Deszken. Ott ugyanis még bölcsőde sincs.

Kovács Kriszta

Mondókáktól és énekléstől volt hangos az újszegedi Tündérkert családi napközi, mikor beléptünk az ajtón. - Itt vannak a legkisebbek, most csak hárman, mert négyen épp betegek - mutatta Széllné Fógel Erika tulajdonos a szivárvány csoport szobáját. A mellette lévő helyiségben öt idősebb, 2-3 éves fiú angolozott. Az ovis korúak az emeleten kaptak helyet.

Március elején írtuk: több szegedi bölcsődében már csak 2011 őszétől van férőhely. A várólistások egyik megoldása a családi napközi lehet: az országban 214, ebből Szegeden 17 közül válogathatnak a későn eszmélő szülők, nálunk ennyi kapott működési engedélyt az önkormányzattól.

Fotó: Frank Yvette

A legkisebbek a szivárvány csoportban játszanak.
Fotó: Frank Yvette

A családi napközikben kisebb csoportokban vannak a gyerekek, az óvodapedagógus így több figyelmet tud fordítani egy-egy csöppségre. Nem kis segítsg lehet a szülőknek az is, hogy ha kell, elmennek a gyerekekért és haza is viszik őket.

- A legkisebb 1 éves és két hónapos, ő hetente egy-két napot tölt nálunk. Egy hónapra 35 ezer forintba kerül az alapellátás annak, aki naponta hozza a gyermekét. Vigyázunk rá akár reggel fél héttől este fél nyolcig is - magyarázta a szakember.

Széllné Fógel Erika tanárként végzett, vállalkozásban fogott hozzá a családi napközi beindításának, 2008 szeptemberében nyitottak. A családi ház egyik fele és az udvar a gyerekek birodalma - játékok, háromkerekű járgányok, nyáron medence várja a kicsiket. Az épület másik felében a tulajdonos és családja él.

Fotó: Frank Yvette

A 2-3 éves fiúk éppen angoloztak, mikor ott jártunk.
Fotó: Frank Yvette

A Tündérkert a tanárképző főiskola egyik gyakorló helye. A piciket úszni, korizni és lovagolni is elviszik, minden nap van kinti foglalkozás. A csöppségek között nem csak magyarok vannak: többek között ír, francia és amerikai gyerekek a visszatérő vendégei az angol-magyar nyelvű napközinek - amíg szüleik elintézik ügyes-bajos dolgaikat a városban, ők itt játszanak.

Alsóvárosi játszóház

Délelőtti játszóház várja a gyerekeket Alsóvároson: a Csicsergő családi napközi idén januárban nyitotta meg kapuit. A nap első felében az 1-3 éves csemetéket várják, akár 15-en is elférnek a családi ház erre kialakított részében. Az udvaron homokozó, hinta és csúszda biztosítja a felhőtlen szórakozást.

A gyerekekre ketten vigyáznak. A havi bérlet 24 ezer forint, naponta 8-12 óráig. - Délután a nagyobbakat várjuk a tanulószobánkba. Maximum öt gyerekkel tudunk foglalkozni, segítünk a házi feladat megoldásában, a tanulásban - mondta Hegyi Rita, a napközi vezetője.

Deszken nincs bölcsőde

Kocsmából alakították ki a deszki családi napközit. A Ringat-lak 2008. január elseje óta várja a gyerekeket. Deszken nincs bölcsőde, ezért az itt élők külön örültek a napközis lehetőségnek. - A szülők közcélú adományt fizetnek nekünk, aminek a 30 százalékát leírhatják az adójukból - magyarázta Battyányi-Fehér Mária tulajdonos. Telt házzal működnek, két csoportban összesen 14 gyerek van. A szülők eddig havonta 30 ezer forintot fizettek, a március elsejétől érkező csöppségek ősei már 34 ezret. Az árban itt minden benne van, az étkezés és a pelenka is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!