Szeged és környéke

2019.04.12. 12:35

Csapatban az egyik legerősebbek: világbajnoki címre hajtanak a szegedi páncélosok

A makói, szentesi és szegedi buhurtosokat fogja össze a Hollószárny Lovagrend és az Alföldi Buhurt Club, amely egy országos tévécsatorna a középkori sportot bemutató műsorába is meghívást kapott. Most pedig a világbajnokságra készülnek.

Tóth Zoltán

Ez nem csak hagyományőrzés, hanem sport: kemény és brutális. Éppen ezért találó a műsor címe

- mondta lapunknak Ferenczi Gábor, a Hollószárny Lovagrend és az Alföldi Buhurt Club szóvivője és tagja. A  History Channel a szegedi egyesületet is meghívta az új műsorába: az MMA páncélban a durva középkori sportot eleveníti fel.

Visegrádon szerettem bele a sportba, mikor a palotajátékok alkalmával megláttam, hogy néhányan egy elkerített részen talpig páncélban küzdenek. Be se mentem a többi előadásra, hanem a harcosokkal maradtam, mindent meg akartam tudni a dologról. 

- tette hozzá.

Fotó: Ferenczi Gábor

Fotó: Dalmadi Andrea

A makói férfi annyira megszerette a sportot, hogy felkereste a Szegedi Hollószárny Lovagrendet. Gyorsan megtanulta a buhurt alapjait, nem sokkal később már saját felszerelést vett. A lelkesedésnek meg is lett az eredménye, hiszen 2016-ban a visegrádi buhurt bajnokságon második helyezést ért el.

Esőben is folytatódik a harc. Fotó: Ferenczi Gábor

Esőben is folytatódik a harc. Fotó: Dalmadi Andrea

Rövidesen Hollószárny Lovagrenden belül egy testvérklub alakult. Az Alföldi Buhurt Clubot, ami összefogja a Csongrád megyei településekben élő embereket, akik kedvet éreznek arra, hogy részt vegyenek az edzéseken.

Csoportos küzdelemben az az egy célunk van, hogy az ellenfelünket rákényszerítsük, hogy 3 ponton érintse a talajt. Ha ez megvan, akkor kiesett a küzdelemből. Ez egy igazi harc, ahol talpon kell maradni. Ebben erős a mi csapatunk. Bármelyik bajnokságon veszünk részt, az Alföldi Buhurt Club néhány tagja mindig ott szerepel az első négyben

- mesélte Gábor. Hozzátette, hazai versenyekre is járnak, ezek közül a legnevesebb az iharosberényi. Az idei, október viadal a nemzetközi Buhurt Liga versenye, amelyre rengeteg külföldi csapat érkezik.

Balra: Kendrei Zsolti, Jobbra: Tóth Zsolt, középen: Ferenczi Gábor. Fotó: Ferenczi Gábor

Balra: Tóth Zsolt, Jobbra: Kendrei Zsolt, középen: Ferenczi Gábor. Fotó: Dalmadi Andrea

Versennyel nem kell októberig várni, hiszen május elején rendezik meg a szerbiai Szendrőn a világbajnokságot, a Battle of Nations-t, amelyen természetesen az alföldi csapat is részt vesz. Sajnos Ferenczi Gábor nélkül. A makói harcos ugyanis egy tavalyi svájci versenyen ínszalagszakadást szenvedett a térdében. Bár nem versenyez, a csapatot kívülről támogatni fogja, ugyanis ő adja majd a fegyvereket és a felszerelést a harcosoknak.

A képen Ferenczi Gábor és a Battle of Nations-ön résztvevő magyar csapat.

A képen Ferenczi Gábor és a Battle of Nations-ön résztvevő magyar csapat.

A tagok közül hárman egyéniben is indulnak a viadalon. A szentesi Németh Tamás a 75 kiló alatti pro-fight kategóriában indul, Kendrei Zsolt pajzs és kard kategóriában, Tóth Zsolt pedig a 85 kiló alatti pro-fight kategóriában. Természetesen csapatban is indulnak a vb-n, ahol lesz 5v5 és 12v12 meccs ( 5 -5 illetve 12 -12 fő küzd meg egymással - a szerk.), valamint újításként 30 v30-as számot is betettek a világversenyre. A leglátványosabbnak egy igazi középkori csata ígérkezik, amely a szervezők szerint egy 150v150 meccs lesz.

- A barcelonai világbajnokságot egy bikaviadal arénában rendezték meg. Körben emberek ültek, szurkoltak, drukkoltak. Az ember ott áll egy páncélban, és csak azt látja, hogy a vele szemben álló alig várja, hogy ráronthasson. Olyan erővel rohantunk egymásnak a másik csapattal, hogy a lábunk alatt teljesen felverődött a por. Ráadásul felejthetetlen a fém hangja, szaga, a keletkező szikrák hangja. Ezt igazán úgy tudnám elmondani, mintha egy valódi csatában lennénk, jobb, mint egy 5D mozi

- áradozott élményeiről Gábor.

Az alabárddal is nagyot lehet csapni. Fotó: Ferenczi Gábor

Az alabárddal is nagyot lehet csapni. Fotó: Dalmadi Andrea


Elmondta, már a 2021-es világbajnokságra készül és reméli, addigra teljesen rendbejön a sérülése, ugyanis a 95 kg feletti kategóriában dobogón szeretne végezni.

Mi is az a buhurt?


Maga a buhurt szó egy német kifejezés, mely a vívást jelenti. A sport pedig a középkori lovagi tornákról maradt ránk. Mielőtt a lovagok kopjatörésen vettek volna részt, talpig páncélban, egy elkerített terepen nem is kevesen két csapatra oszlottak, és egymásnak estek, küzdöttek a győzelemért. A cél az volt, hogy földre küldjék az ellenfelet.


Ezt már akkor is sportként kezelték, napjainkban pedig egy bonyolult szabályrendszer és modern páncél vigyáz a résztvevők testi épségére. Megszabják például, hogy milyen hosszú lehet egy fegyver, és azt is, hogyan legyen lekerekítve a hegye és az éle.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!