Szeged és környéke

2016.12.08. 12:07

Csodájára jártak az újszegedi datolyaszilvának

Szeged - Többen kérdezték, hogy miféle termés van a fán, mert a levelek lehullottak, és az utcáról látszottak a narancssárga gyümölcsök - írta olvasónk, Barna Ferenc, aki november végén szüretelte az errefelé csak nagyobb élelmiszer-áruházakban látható kakiszilváit újszegedi kertjében.

Tombácz Róbert

Bár magyarul nem túl bizalomgerjesztő latin elnevezéséből (Diospyros kaki) származó neve, ha beérik, kifejezetten finom. Többnyire darabra árulják a datolyaszilva, sharon fruit, hurma, kákó, persimon néven is ismert, leginkább éretlen paradicsomra emlékeztető gyümölcsöt, amelynek otthona Délkelet-Ázsia, India és Kína, de a világon szinte mindenütt megtalálható, ahol megfelelő neki a klíma.

 

Az újszegedi klímában is terem az egzotikus származású növény. Fotó: Barna Ferenc

Az újszegedi klímában is terem az egzotikus származású növény. Fotó: Barna Ferenc

Például olvasónk kertjében, ahol tavaly nyolc és fél, idén közel tizenkét kilónyi termést takarítottak be az öt-hat éve ültetett kis fáról. Még több lett volna, ha a június végi komoly jégeső nem veri le az akkor még aprócska termések egy részét. Olvasónk megjegyezte, bár az üzletek árulják a gyümölcsöt, azt nem közlik a vevővel, hogy a frissen szedett kakinak még kemény az állaga, és savanyú. Így lehet, hogy az első kóstolás az utolsó lesz, noha az utóérés során a gyümölcs egyre pirosabb lesz, és puhul, illetve édesedik.


 Az újszegedi fa gazdája azt mondja, a kakiszilva úgy bírja a fagyokat, mint az őszibarack: csak az extrém, mínusz 20 fok alatti hőmérsékletet sínyli meg. Viszont nagy előnye, hogy nincs kártevője, és permetezni sem kell, ugyanakkor tele van vitaminokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!