Szeged és környéke

2009.01.21. 22:57

Csodás javulást hoztak a színes tapaszok

Szeged - Csodaszámba megy, ami a 16 éves szegedi Lillával történt: a születésekor sérült lány most tanulja igazán mozgatni az ujjait. A gyógytornásza rajta is sikerrel próbált ki egy más célra kifejlesztett tapaszt.

Kancsár Tímea

– Zokogtam a telefonban, boldog voltam. Nem jött ki hang a torkomon, nem tudtam anyának elmesélni: mi történt – emlékezett a 16 éves Kozma Lilla arra a pillanatra, amikor életében először teljesen önállóan szétnyitotta bal kezén az ujjait, és megnézte a tenyerét. A gyógytornásza rajta is sikerrel próbált ki egy más célra kifejlesztett tapaszt, aminek segítségével végrehajthatta a mozdulatsort. Ezentúl képes lesz bal kezével fogni, cipőt fűzni.

A szegedi középiskolás lány hat és fél hónapra született, császármetszéssel jött a világra. Egy hónapos volt, amikor egy rutin hasi és koponya ultrahangon kiderült: születése közben agyvérzést szenvedett, emiatt nem tudta teljes értékűen használni bal oldali végtagjait. Az orvosok se jót, se rosszat nem tudtak mondani a szülőknek Lilla későbbi fejlődésével kapcsolatban, például, hogy megtanul-e beszélni, vagy járni.

– Miután szembesültünk a traumával, tudatosan kezeltük a lányunk betegségét. Azontúl, hogy három havonta neurológus látta, speciális módszert is alkalmaztunk. A stimulációs, akupresszúrás Vojta-módszer egészen 9 hónapos koráig segítette gyógyulását. Utána pedig minden egyes nap gyógytornára hordtuk – mondta Kozma Lilla édesanyja, Iwona, aki havonta repült Varsóba, hogy maga is elsajátítsa a speciális kezelést, ami Lilla számára sokszor fájdalmas volt. A szülők bármit kipróbáltak, ami segíthetett, de nem ártalmas. Lilla betegsége ellenére nagyon mozgékony kisgyerek volt, mindenhova felmászott. Másfél évesen két nyelven beszélt, mivel az anyukája lengyel. Tizenhat hónaposan járt – bal lábával kicsit pipiskedve – a kezeléseknek köszönhetően. Bal kezét azonban görcsösen ökölbe szorítva tudta csak tartani.

Gyógytornász, tükör előtti mozdulatok és újabban tapasz is segít Lillának ujjai mozgatásában. Fotó: Karnok Csaba

Gyógytornász, tükör előtti mozdulatok és újabban tapasz is segít Lillának ujjai mozgatásában.
Fotó: Karnok Csaba

– Éppen a szokásos rutin szerint tornáztunk, amikor felragasztottam Lillának azokat a színes tapaszokat, melyeket egyébként a gerincsérvvel küzdő betegeknél, sportsérüléseknél fájdalomcsillapításra használunk. Kipróbáltuk. Nem hittünk a szemünknek: hatott. Lilla mozgatni kezdte az ujjait, teljesen magától – emlékezett Kalmár Nagy Laura Klára, aki 12 éve a lány gyógytornásza. – Csoda az, amire nincs magyarázat. Erre van, csak nem gondolt rá senki. Egyszerű biomechanika: a színes szalagok húzó ereje miatt a mozgás közben kialakult teher az izmok másik területeire helyeződik át. A végtagok tudatos mozgatását normális esetben a gyerekek 4-6 hónapos korukban tanulják meg. Lillának ezután kell. Azzal, hogy mozgatja az ujjait, az agyában is stimulálta a folyamatot. Ezután meg kell tanulnia, hogy a szalagok nélkül is aktiválni tudja ezt a fajta mozgást.

– Óriási lehetőség ez most Lilla számára, egy új kapu nyílt meg előtte. Most már rajta múlik, hogy önállóan mekkora energiát fektet a fejlődésébe. Mindig is küzdő típus volt – mondta a lány édesanyja. Lilla édesapja elárulta: hosszú évek óta látja Lilla fejlődését, nem hisz a csodákban. Azt azonban nem gondolta, hogy saját értékítélete milyen nagy változáson megy keresztül a napokban.

A gyógytornász, Kalmár Nagy Laura Klára is boldog, hogy hat a biomechanika: javul Lilla kézmozgása. Fotó: Karnok Csaba

A gyógytornász, Kalmár Nagy Laura Klára is boldog, hogy hat a biomechanika: javul Lilla kézmozgása. Fotó: Karnok Csaba
– Annak ellenére, hogy nagyon közel állunk egymáshoz Lillával, most, az öröme láttán szembesültem azzal, hogy milyen fájdalom és küzdelem ez az egész a lányomnak. Mekkora reményt ad neki, ami szombaton történt – mondta az apuka.

Másoknak is segít

A színes tapaszokat a pekingi olimpián részt vevő sérült sportolók is előszeretettel alkalmazták. Egy tekercs a gyógyító tapaszból 4980 forint, és körülbelül nyolc napig elég – Egy két és fél éves kisfiúnál, Ádámnál is alkalmazom a kineziotapeing gyógymódot. Neki is születéskor fellépett agyvérzés miatt bénult le a jobb oldala, és nála is javulást észleltünk a módszer alkalmazásakor – mondta Kalmár Nagy Laura Klára.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!