Szeged és környéke

2015.06.07. 22:27

De hol fürdőzzünk? Ahol tilos, az a közkedvelt

Az élményfürdőkben és szabad strandokban gazdag Csongrád megyében vannak bícs hangulatú, tengerpartra emlékeztető helyek, fürdőgyárak, gyerek- és pénztárcabarát strandok, sőt olyanok is, ahol tilos fürödni, mégis közkedveltek. <br>

Munkatársainktól

Anakonda- és kamikazecsúszda

Makón a Maros-parti strandon nem kell belépőt fizetni. Ugyanakkor a területén van kalandpark, amelynek szolgáltatásai 500– 3500 forintba kerülnek. A Makovecz téri Hagymatikum gyógy- és élményfürdőben 13 kül- és beltéri medence van. Az előbbiek között van pancsoló, 33 méteres úszómedence, termál- és élménymedence, az utóbbiak között pedig különböző élménymedencék, barlangmedence és pancsoló található. A Hagymatikumban újdonság, hogy a már működő szabadtéri anakondacsúszda mellé egy családi és egy kamikazecsúszda is épült.

Sokak szerint a Körös-torok az Alföld gyöngyszeme. Valóban, alacsony vízálláskor lapos, közel egy kilométer hosszú, tengerpartra emlékeztető homokfövény fogadja az idelátogatókat. A különbség csupán annyi, hogy a gyerekbarát Körös-toroki strandon kisebb a tömeg, szerényebbek az árak, mint egy felkapott tengerparti üdülőhelyen. Belépődíjat nem szednek a Torokban, csupán a parkolásért kell fizetni, egy napra 600 forintot. A gáton túli szabad területen azonban ingyenes a parkolás. A parton enni- és innivalót is elérhető áron kínálnak, egy sima hamburger 600 forintba kerül, az üdítőért 200–370 forintot kérnek.

Homokcsurgató a Körös-torokban
Amikor 2008-ban Csongrád megye csodáit kereste lapunk, a természeti szépségek között a Tisza és a Körös-torok kapta a legtöbb voksot olvasóinktól. Egy Körös-torok-rajongó azt írta, hogy „vitorlások ugyan nincsenek, de a gyerekek visongva üdvözlik a Botond névre hallgató, naponta elmasírozó, irtózatos méretű kotróhajót is. Annyira zen állapotba képesek ott kerülni a gyerekek, hogy simán merek mellettük úszni – sosincs akkora tömeg, hogy ne lássam őket, ha beúszom a folyóba meg vissza, míg ők a parton homokcsurgatóznak.

A parti homokot pedig épp várépítésre találták ki, van belőle bőven, lehet simát, csurgatósat, alagutakat és tavasakat gyártani. Ha megéhezik az ember, be lehet térni a Torok bejáratánál lévő csárdába egy halászlére. Ja igen, Csongrád mellesleg az ország legkisebb borvidéke is, jóféle vörösek teremnek itt."

Szentesen a tiszai szabad strand jóval kisebb, mint a Körös-torok, ezért kevésbé népszerű. A szentesi ligetben található üdülőközpontba viszont még külföldről is érkeznek vendégek. Igaz, most egyszerre három projekt is zajlik, épül a wellnessrészleg és az új fogadótér, így bizonyos medencék nem használhatók, de a 7 hektáron elterülő strand még így is vonzó.

Körös-toroki strand Fotó: Králik Emese

Körös-toroki strand Fotó: Králik Emese
Sándorfalvi tengerpart
Varga Viktor koncertjével pénteken nyitott meg a népszerű sándorfalvi strand – hivatalos nevén a Sándorfalvi Nádastó Szabadidőpark –, amit a Délmagyarország olvasói szegedi kis Balatonnak, sándorfalvi tengerpartnak és Alex Beachnek is hívnak. Egyik olvasónk a megye strandjai közül a második helyre tette a sándorfalvit azzal, hogy ha „bícs hangulatra" vágyik az ember, akkor jó választás a tó.

„A gyerekek nyalnának egy fagyit, apu inna egy sört, anyu pedig azon töri a fejét, milyen ebédet adjon a családnak? Nem kell kétségbe esnie, mert a strandszezon idején többféle egység is tárt karokkal várja az idelátogatókat. Van itt fagyizó, pizzéria, hamburgeres, hot dogos, lángosos, meleg konyhás étterem és még koktélbár is" – olvasható a sándorfalvi strand honlapján.

Strandolók Sándorfalván Fotó: Frank Yvette

Strandolók Sándorfalván Fotó: Frank Yvette
A fenyves és akácos liget közepén fekvő Sziksósfürdő 12 kilométerre van Szegedtől. A 37 hektáros Szikiből 13 hektárt foglal el a tórendszer. A tóval, amit már ükanyáink és ükapáink is használtak fürdőzésre, sokáig mostohán bántak, mígnem körülbelül ötven éve kezelésbe vette a helyet a mostani üzemeltető cég elődje. A strandon éttermek és öltözők épültek, kialakították a kempinget, a sportpályákat, valamint leválasztották a nudista strandot és a női napozót. Ma a strandon egy szikes fürdőtó, gyermekmedencék és egy csónakázótó áll a vendégek rendelkezésére. A hideg vizes tó szikes-homokos altalaja gyógyhatású. Lehet csónakázni, vízi biciklizi és szörfözni is. Baráti árakkal várja vendégeit a Pajtás büfé.

Sárga

A Sárga kedvelt tiszai strand a szegediek körében, de azt mindenkinek tudnia kell, hogy itt tilos fürödni. Hogy honnan ered a Sárga neve? Az altalaj löszből áll, aminek sárga a színe. Az egyik magyarázat szerint innen kapta a nevét a népszerű szegedi strand és üdülőtelep. A másik magyarázat, hogy a Maros színe általában sárgább, és amikor itt beleömlik a Tiszába, szemmel látható a különbség.

Kalandvár a Napvárosban
A Sun City Szabadidő- és Vízisport Centrum Szeged és Hódmezővásárhely között, a 47-es főút mellett, egy több mint 16 hektáros területen helyezkedik el. A megyei strandok közül ez az egyik legújabb létesítmény. Lehet itt csónakázni, strandröplabdázni, strandfocizni, jetskizni és a wakeboardozni. A „Napvárosban" – ez úgy hangzik magyarul, mintha egy inka fellegvár lenne – a nagyokat kalandpark, a legkisebbeket egy speciálisan kialakított játszótéren kalandvár és kalózhajó várja. A fürdőzőtó mellett közvetlenül egy vízi játszóteret is kialakítottak a kicsiknek.

A vásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda 7 hektáros területen 8 kültéri és 5 fedett medence található. Tavaly decemberben adták át rengeteg vízijátékkal azt az élményfürdőt, amit 2–12 éves gyermekek használhatnak. A parkosított terület mellett két strandröplabda- és egy strandfocipálya is várja a látogatókat. A fürdő 2200 méter mélyről jövő, 76 fokos vizét gyógyvízzé nyilvánította a Népjóléti Minisztérium. A terápiás részlegen szakorvosi javallatra víz alatti tornát, tangentoros kezeléseket és masszázst is igénybe lehet venni. A vásárhelyi uszodát a sportolók is szívesen használják. Innen indult Risztov Éva olimpiai bajnok hosszútávúszó, de Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó is gyakori vendége a létesítménynek.

Hol lehet fürödni a Tiszában?
Csongrád megyében az alábbi természetes fürdőhelyeken, szabad strandokon lehet fürödni a járási népegészségügyi osztály engedélye szerint: sziksósfürdői strand, sándorfalvi nádastó, tiszaszigeti tiszai szabad strand, vásárhelyi Sun City szabadidőközpont, mártélyi Holt-Tisza, mindszenti tiszai szabad strand, szentesi tiszai szabad strand és a csongrádi Körös-torok. Máshol tilos fürödni a folyók belterületi szakaszán! Az egyetlen kivétel a szegedi Partfürdőn kialakított tiszai szabad strand. Ez a fürdőhely idén hetedik alkalommal nyílt meg.


Melyik a megye legjobb strandja?
Melyik a megye legjobb strandja? – kérdeztük olvasóinktól a Facebookon. A válaszok alapján a csongrádi Körös-torok és a sándorfalvi tó a legnépszerűbb olvasóink körében, akik előkelő helyre sorolták a hódmezővásárhelyi strandfürdőt, a Sun City Szabadidő- és Vízisport Centrumot, valamint Sziksósfürdőt is. Alább néhány véleményt olvashatnak.
Péter Sánta: Az Aquapolisnak sok szolgáltatása van, de jó drágán... Sziksóstónak viszont még mindig nyugodt retrostrand fílingje van, aki ki akar kapcsolódni, oda menjen.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
Tóth Antal: Mórahalom. Nagyon kedves, hangulatos, jó a megközelítése is.

Erika Királyné Csiszér: A megyénkben nincs legjobb strand, így inkább utazunk egyet Majsára...

Judit Szepesi: A csongrádi Körös-torok strandját senki nem említi? Pedig szerintem ez a megye egyik legszebb és legnagyobb szabad strandja!

Katalin Kovács: A szegedi sportuszoda a legeslegjobb.

Horváth László: Algyői Borbála.

Adrienn Bondor Gyurkó: Sun City Szabadidőközpont! Családosok, kikapcsolódásra vágyók fellegvára, szerintem nem drága! A központban megtalálható csúszda, kalandpark, szállás, játszótér, wakeboard, kell ennél több?

Róbert Jeszenszky: Hűűű! A régi dolgokból tudok csak kiindulni. Akkor nekem a Sárga volt a kedvencem.

Ohat László: Sziksóstói nudista strand!

Dékány Pali: Mártély, Tisza-holtág! Közel van a Hédi söröző is!

Eszter Sermann: Gyerekkel a vásárhelyi strand a legjobb.

Andrea Tóth: A Lapos.
Kémeri Attila: A Lapos évekig szeméttelep volt, jól elriasztottak, szerintem f...s, a Foka zajos, koszos, proli, a Napfény zajos, drága, bűzlik a naptejfolyamoktól, Mórahalmon még az öltözőben is ordít a kereskedelmi rádió. Tűrhető Hódmezővásárhely a nagy, félrevonulásra is alkalmas nagy tereivel. Nagyon tiszta és kulturált a Sziki meztelenstrandja. Közelségével és kevés emberrel csalogat a Partfürdő tiszai bícse. Szerintem veri a mezőnyt a Sárga, de csak hétköznap, mert hétvégén már ott is kicsit sok nekem a nép meg ricsaj.

Varga Vera: Mórahalom a legjobb, de kizárólag hétköznap, és olyan napokon, amikor a szomszédainknak nincs valamilyen ünnepnapjuk. A sajtos-tejfölös lángosra annyi sajtot tesznek, hogy szinte szólni kell, hogy már elég.

Eszter Szabó: Én a sándorfalvi tengerpartot ajánlom, de a Sun City is szuper hely!

Forgolányi Rózsa Péter Tibor: A hódmezővásárhelyi még tartja a klasszikus strand formát. Mi oda járunk a családdal. Gyerekbarát, pénztárcabarát, még a fizetős parkolással is jobban megéri, mint az újszegedi fürdőgyár a Forrás árnyékában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!