Szeged és környéke

2013.11.17. 21:45

Díszteret épít Algyő, megvették a plébániát

Algyő - Megvette a plébánia portáját az algyői önkormányzat, és a templomhoz idomuló díszteret épít sétánnyal, szabadtéri színpaddal, szoborral. A plébános úgy egyezett bele a tervbe, ha az épületet nem bontják el. Az egyházközséget megosztja a régi-új központ terve.

Bakos András

Az algyői templom és a plébánia a település eredeti központjában áll. Később a falu másik oldalán alakult ki nagyobb forgalmú hely a postával, a takarékszövetkezettel, az egészségházzal, a faluházzal, ennek közelében épült a fürdő és az új iskola. [namelink name="Herczeg József"] polgármester azt mondja, azért már az előző ciklus képviselő-testülete is kezdeni akart valamit a templom környékével, a régi központtal, de csak a mostaninak jutott erre ideje. A cél az, hogy a templom jobban látsszon, és a plébánia portája és a mögötte lévő üres terület megszépüljön. A térre egyházi rendezvényeket, koncerteket, színházi előadásokat képzel el a polgármester, akár minden hétvégére.

Gondolatébresztő látványtervet rendeltek, ezen széles, egyenes járda vezet a templom kapujáig, és park, szabadtéri színpad, Szent Anna-szobor látható. Ez az alap – magyarázza a polgármester –, amely inspirálhatja a tervezőket.

A templom az S-kanyarból nézve. Leginkább a plébánia takarja, de annak maradnia kell. Fotó: Frank Yvette

A templom az S-kanyarból nézve. Leginkább a plébánia takarja, de annak maradnia kell. Fotó: Frank Yvette
– A tervet látta az egyházközség képviselő-testülete is, azt mondták, jó, de természetesen nehéz összhangot teremteni ott, ahol van tizenkét ember. Az ellenzőket próbáljuk meggyőzni, de talán csak az lesz jó érv, ha majd látják, tényleg élettel telik meg a tér – mondta Herczeg József.

Érveket sorol az ellenző

Azt, hogy az adásvétel már lezajlott, az újságírótól tudta meg, és csalódással vette tudomásul a terv ellenzőinek egyike, [namelink name="Makra Mihály"]. Többen is voltak nála, akik ellenérveiket sorolták, de névvel ő nyilatkozott. Azt mondja, lojális az egyházmegyéhez, becsüli a plébános urat, de ez az ügylet megrövidíti az egyházközséget. – Amikor először láttuk a terveket, két tagunk kivételével mindenki ellene volt, nem véletlenül – emlékezik Makra Mihály. – Erre a parókiára 6 év alatt 14 milliót költöttünk, mi építettük a kerítését is társadalmi munkában. Kíváncsi vagyok, tényleg megmarad-e. Ha az derül ki, hogy mégis útban van a parókia, polgári engedetlenségi mozgalmat szervezek: odaállunk traktorral, hogy ne tudják elbontani. Azt sem értem, miért pont most álmodott ilyet az önkormányzat, amikor ennél fontosabb dolga is lenne, még mindig vannak aszfaltozásra váró utcák. Már van haditechnikai parkunk, amit szintén furcsállottam, de díszterünk, sőt szabadtéri színpadunk is van a faluháznál. Tényleg sürgősen kell még egy?

A polgármester hangsúlyozta, a terv megvalósításának első lépését, a plébánia és a hozzá tartozó porta megvásárlását az önkormányzati képviselők egyhangúlag megszavazták. Az üzlet megköttetett. A vételár részükről nyilvános lenne, de az egyház miatt nem árulják el, mennyi. Az egyházmegye részéről [namelink name="Benyik György"] plébános, főiskolai tanár írta alá az adásvételi szerződést, azzal a feltétellel, hogy a plébániaépület megmarad. Ezt a képviselő-testület határozata ki is mondja. A plébánost minden olyan ülésre meg fogják hívni, amelyen a leendő térről tárgyalnak. Az egyház megveszi új plébániának a templom mellett álló emeletes házat, bővíti egy külön rendszeren fűthető, világítható teremmel, amely közösségi rendezvényekre alkalmas. Benyik atya azt mondta, az eladott telekért kapott pénz nem fedezi egészen a másik ház megvételét és átalakítását, ezért TÁMOP-pályázatot adott be. Ezt a telket egyesítik a temploméval, így tudnak építkezni, lehetőség nyílik a templom Árpád-kori alapjának régészeti feltárására, egyben az épület falainak szigetelésére. – Az egyházmegye számára azért előnyös ez az adásvétel, mert Algyő az a település, ahol a hívek csak vasárnap váltanak szót az Úristennel, emiatt várható, hogy főállású pap ide nem kerül, ha az épületek állaga romlik, nyugdíjas sem – mondja Benyik György. – Ha viszont felújított, korszerű parókia és közösségi ház áll rendelkezésre, ide lehet hozni egyházi programokat is.

Benyik atya tiszteletben tartja az egyházközségiek érzékenységét, amelyet az sértett, hogy olyan látványterveket láttak, amelyen a plébánia nem látható. Az ellenállásnak nem volt jogi jelentősége, mert a katolikus egyházban az egyháztanácsnak tényleg csak tanácsadás a szerepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!