Szeged és környéke

2013.06.26. 23:06

Drágább az utcai zöldséges, mint az üzlet

Szeged - Nagykamarásinak mondják az utcán kapható görögdinnyét, miközben Nagykamaráson még a földön hever a lédús gyümölcs. Ártesztünkből az is kiderül: az út menti portéka drágább, mint az üzletben kapható. <br>

Segesvári Csaba

Újra megjelentek Szeged utcáin az alkalmi zöldségesek: az önkormányzat rendeletmódosítással próbálta elejét venni a földről, az útpadkáról árusító kereskedők kirajzásának. Míg az egész évben, a hatóság szeme előtt dolgozó boltosoknak kötelező a kosármosó, a vécé, valamint a fali kút is, addig az utcai vetélytársaknak „szabad a vásár".

Azt hihetnénk, az utcai zöldségesnél olcsóbb a gyümölcs, de rövid ártesztünkből kiderül, többet fizetünk a benzingőzben „érlelt" portékáért. Míg két nagyobb zöldséges boltjában is 200–239 forintért adták a görögdinnyét, addig a Centrum melletti alkalmi zöldséges 269 forintot kért a nyári gyümölcs kilójáért. A sárgadinnye 299 forintért megy, a Debreceni utcai parkolóban viszont 349 forintba kerül kilója. A zöldségesnél az őszibarack kilója 298 forint, utcai társai 340 forintot is elkérnek a gyümölcsért. Szerda délelőtt több szegedi alkalmi gyümölcsárusnál is vásároltunk: hol dinnyét, hol barackot. – Honnan való a gyümölcs? – kérdeztük az egyik Szabadkai úti kirakodót, aki a dinnyéről azt mondta, hogy görög, míg a sárgabarackot már magyarnak tartotta. Függetlenül attól, hogy a pult alól kikandikáló barackok olasz ládában pihentek. Az utcai gyümölcsösnél csak találgatni lehetett, mi mennyibe kerül: se az árat, se a származást nem tüntette fel, nyugtát viszont kaptunk.

Kirajzottak az alkalmi zöldségesek Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba

Kirajzottak az alkalmi zöldségesek Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

Ki árul az utcán?

A vásárlásnál kapott nyugták alapján az Opten céginformációs adatbázisából kikerestük az utcai árusok cégeit, megállapítottuk: 5-ből 2 vállalkozás idén alakult. A dinnyeárus cége ellen az adóhatóság kétszer indított végrehajtást, telephelyére 4 vállalkozást is bejegyeztek, az egyik ellen felszámolás is indult.

Magyardinnye-vásárt hirdet a városban több helyen egy vállalkozó: a hazainak titulált gyümölcs kilójáért 149 forintot kérnek. A dinnyéről állítják, Nagykamarásról hozták, de olasz dinnye is került a pultra, jó 50 forinttal drágábban, mint a hazai. A nagykamarási önkormányzatnál érdeklődtünk: beindult-e már a dinnyeszedés, árulhatnak-e Szegeden nagykamarási dinnyét? – Teljes mértékben kizárt – fakadt ki egy felvásárló. [namelink name="Krecs Árpád"] Békés megyében 30 hektáron termel, az elsők között szedi a dinnyét. Mint fogalmazott, a jövő hét előtt esélytelen, hogy piacra kerüljön a nagykamarási dinnye. Hozzátette: egy kényszerszedés ugyan történt, de az a dinnye emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Szegeden az önkormányzat április 18-án módosította a közterület-használat rendjét, az előterjesztés szerint azért, mert a polgármesteri hivatal sok bejelentést kapott az utcai zöldség-gyümölcs árusokkal kapcsolatban. A szigorítás érezhető, eddig szinte minden második kérelmező engedélyét visszautasították. – 35 kérelemből 14-et részben közterülethasználatidíj-tartozás, részben forgalombiztonsági, kereskedelmi szempontok figyelembevételével elutasítottak. 8 kérelem még elbírálás alatt áll – tudtuk meg Ácsné Gunda Judittól. Megkérdeztük: kaphat-e közterület-használati engedélyt adótartozással rendelkező vállalkozó, amire az Igazgatási és Építési Iroda vezetője elmondta, az engedélyező hatóságnak nem kell vizsgálnia, hogy a kérelmezőnek van-e adótartozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!