Szeged és környéke

2010.02.02. 19:04

Dugóban a kiskörúton: 2 kilométer 18 perc alatt

Szeged – A szokásosnál is nagyobb a dugó a szegedi Tisza Lajos körúton, mióta zárva a rakpart. Az árvízi emlékműtől a Novotel Szállóig mentünk a kedd délutáni csúcsban. 2 kilométer 18 perc alatt – nem gyalog vagy biciklivel, hanem autóval!

Segesvári Csaba

A google maps útvonal-tervezője szerint a szegedi árvízi emlékmű és a Novotel Szálló között a legrövidebb út a rakparton át vezet: 1,3 kilométer, jó esetben 2 perc. Mivel több mint egy hónapja a kiöntött Tisza miatt zárva a rövidebb út, így aki a Tisza Lajos körút érintésével igyekszik haza, az út kilencszer olyan hosszú ideig tart - örökkévalóságnak tűnik az alig 2000 méter megtétele. A kedd délutáni csúcsforgalomban mi is kipróbáltuk.

16.20 – indulás a klinikák elől. Az Aradi vértanúk terén kell először lassítanunk a kikapcsolt, sárgán villogó lámpánál: a gyalogosnak elsőbbsége van. Lassan torlódik a kocsisor, a Honvéd téri templomnál kiengedjük a 20-as buszt. A körforgalomig tartó araszolásnál észrevettük, a 20-as buszon kívül a 10-es és a 83-as is beszorult. Várakozás közben, jobbról beelőz egy Opel Vectra – neki sürgős lehet.

Fotó: Segesvári Csaba

Kiskörúti csendélet kedd délután, a csúcsforgalomban.
Fotó: Segesvári Csaba

16.33 – elérjük a Petőfi Sándor sugárúti körforgalmat. A Reök-palotáig szinte pillanatok alatt eljutunk, az alig 100 métert 2 perc alatt megtesszük. Egy előnye van a cammogásnak, megnézhetjük a megállóban várakozó szép lányokat.

16.35 – miután kiengedjük a Gutenberg utcából érkezőket, a Kígyó utcai lámpa pirosra vált. Újabb várakozás, élvezzük a Tisza Lajos körúti csendéletet – a lenyugvó nap sugarai lilásra festik az eget. Az Anna kútnál újabb pirosba futunk, szép lassan feloszlik a tömeg. Mikor zöldre vált a lámpa, eddig nem ismert sebességgel kilövünk, az elénk kikanyarodó BMW miatt kicsit fékezünk, majd a Dózsa György utcai pirosra váltó lámpánál újra megállunk.

16.38 – utolsó lámpán is áthaladunk a Radnóti Gimnázium előtt: célba értünk. 18 perc alatt megtettünk 2 kilométert.

A navigáció szerint az átlagsebességünk 6 km/h, átlagos menetsebességünk 25 km/h. Utunk alatt mindössze 4 percet vezettünk, a maradék 14 percben a Tisza Lajos körút forgatagát néztük. Ha azt vesszük, hogy egy gyalogos is ilyen tempóban sétál, értelmetlen autóba ülni. Egy villamos pedig egyenesen száguld a körúton. Jobb időben, kerékpárral még rövidebb az út – és még bérletre sem kell költeni.

Fotó: Segesvári Csaba

Már csak apró sárfoltokat és tócsákat láttunk kedden a lezárt rakparton.
Fotó: Segesvári Csaba


Hétfőn arról írtunk, hogy bár a Tisza január 26-ára visszavonult a rakpartról, azt még egy héttel később sem nyitották meg a forgalom előtt, mert a hideg miatt a hordalék felfagyott az útra. Kedd délután 3 órakor azt láttuk, hogy az egy nappal korábban esett hó már eltűnt az útról, és takarítás nyomait is észrevettük: apró sárfoltok és pacák akadályozzák a forgalmat. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-nél abban reménykednek, hogy az olvadás megkönnyíti a munkájukat - bár a lapunkban megjelenő meteorológiai előrejelzés szerint szerdán is csak maximum 0 fok várható. Bakacsi Zoltán, az SZKHT szállítmányozási és logisztikai vezetője úgy tájékoztatott, hogy szerdán folytatják a takarítást. Arra a kérdésre, mikor nyitják meg a rakpartot, a vízügyi hatósághoz irányított bennünket, mondván, ez az ő kompetenciájuk. Az Atikövizignél azt mondták, ők csak arra várnak, hogy megtisztítsák a rakpartot. Pontos időpontot egyelőre ott sem tudtak mondani.

Budapesten nem várnak a takarítással

Felhívtuk a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, mit tesznek akkor, ha a Duna télen elönti a rakpartot – várnak-e a takarítással az olvadásig? –Lehetetlen hogy várjunk, bedugulna egész Budapest – mondta Horváth László, az FKF Zrt. helyettes szóvivője. – Ahogy vonul le az ár, takarítunk, ha felfagyna az iszap, kisebb munkagépekkel szakaszonként tisztítjuk meg az útpályát. Elképzelhetetlen, hogy hetekkel a víz levonulása után zárva legyen akár a budai, akár a pesti alsó rakpart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!