Szeged és környéke

2009.11.20. 16:08

Egy biztos, a bizonytalanság

Szeged - Elképesztő történetek, hihetetlen összeesküvés-elméletek látnak napvilágot nap mint nap a H1N1-vírusról, és az új influenza elleni oltásról.

Bálint Csaba

– Hallottad a legújabbat? – kérdezte tőlem a minap valaki. Persze, a H1N1 körül kavargó rémtörténetekre gondolt. Nem hallottam, hát elmondta. Azt beszélik, hogy az oltást azért tukmálják ránk, hogy legyengüljön a szervezetünk, és mire az igazi vírus ideér Amerikából, már teljesen védtelenek legyünk ellene. Ezen már nevetni sem tudtam.

Ennyi dióhéjban a nagy újdonság. Valakik a tengerentúlon egy sötét laborban röhögnek a markukba, és várják, hogy mi elpusztuljunk. Érdekes hobbi, annyi szent. Az új influenzának nevezett betegség körül tucatnyi ilyen történet kering. A legvadabb elképzelés talán a mikrocsipekről szóló mese, amelyeket milliószám fecskendeznek a gyanútlan páciensekbe, hogy később irányíthatóvá váljunk általuk. Nyilván botkormánnyal vezérlik majd Margitkát megetetni a tyúkokat, vagy ne adj isten a választásokon így arat majd elsöprő győzelmet, aki megkaparintja a szuperfegyvert.

Mikrocsipről pletykálnak

Mikrocsipről pletykálnak
A tömegek manipulálására persze ennél olcsóbb megoldások is léteznek, így talán túlzás lenne a mikrocsipet is bevetni. Az emberek egy része azonban töretlenül hisz abban, hogy a halál azokban az ampullákban érkezik, amelyek elvileg az oltóanyagot tartalmazzák. Hiába, a nagy hazugságokat könnyebben elhiszik a tömegek, mint a kicsiket – régóta tudjuk. Mi az oka annak, hogy tízezrével talál egy internetes keresőprogram olyan oldalakat, amelyek a mikrocsipek és az influenza kapcsolatát boncolgatják?

Az orvosnak se könnyű

– A mikrocsip valóban a legelterjedtebb mese – kezdi mondandóját Szilárd András, a Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke, amikor arról kérdezzük: milyen sztorikat hall a betegeitől. Az orvos azonban rögtön hozzáteszi, hogy akármilyen értelmetlen elméletek is övezik a kérdést, számos oka van annak, hogy egyáltalán szárnyra kaphatnak ezek a mesék.

Oltják a minisztert. A miniszter feljelenti a rémhírek terjesztőit.
– Az oltásról rengeteg a megfontolatlan, néha dilettáns nyilatkozat, az egymásnak ellentmondó álláspont, és ez biztosan nem tesz jót az ügy népszerűségének. A hivatalos fórumokon is nehéz eligazodni, egy-egy tájékoztató füzetben is eltérő információk vannak. Hol azt írják például, hogy az oltóanyagot félévesnél fiatalabb gyerekeknek nem lehet beadni, hol egyévesnél fiatalabbaknak tilos. Németországban, kiderült, a kormány és a hadsereg más oltóanyagot kapott, mint a lakosság.

– Magyarországon Ceizel Endre kijelenti, hogy először a terheseket kell beoltani, holott terheseken nem is tesztelhető vakcina, vagy legalábbis Auschwitz óta nem fordult elő ilyesmi. Elhangzik, hogy az idősek védettek, aztán mégis az oltást javasolják nekik – sorolja a bizalmatlanságot fokozó tényezőket az orvos, aki szerint ezek mind erősítik az emberekben a gyanakvást, és alapot adnak az újabb történetek terjesztésének is.

Falus Ferenc oltását is sokan gyanúsnak találták.

Falus Ferenc oltását is sokan gyanúsnak találták.
– Egy betegem azt állítja, hogy létezik egy fotó a neten, amelyen az egészségügyi miniszter szerepel, éppen oltják, de a tűvédőt nem vették le oltás közben. A páciens szerint csak színlelték az oltást. Én nem láttam a képet, de hallottam ilyen pletykát is - hoz egy újabb példát Szilárd András.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!