Szeged és környéke

2019.09.03. 12:56

Egy házaspár eltérő stílussal

Fotókiállítással nyílt meg szeptember 1-jén a XV. Sze­ge­­di Őszi Zsidó Kulturális fesztivál, amely számos programot ígér a látogatóknak az elkövetkező két hónap során.

Munkatársunktól

Dusha Béla és felesége, Du­­sha-­Mezei Annamária első alkalommal mutatkoztak be együtt a közönségnek Két szerző, egy téma, két látásmód című kiállításukkal, amelynek ötletét a szegedi nagy árvíz 140. évfordulója adta.


Idén két színházi előadás is megemlékezett az akkori eseményekről, ezeket a ritka színházi pillanatokat örökítette meg képekben a Dusha házaspár. Hell István Szeged szebb lesz mint volt című darabját Dusha-Mezei Annamária fotózta, aki művészi érzékenységét édesapjától, Mezei Simon elismert fotóművésztől örökölte. Dusha Béla a szögedi nemzet történelmét és betyáréletét bemutató Hullámzó világ, a szabadtéri já­tékok idei nyitóelőadását fényképezte. A képek így nemcsak a nagy árvíz színházi és táncművészi eszközeivel való bemutatását örökítették meg, de jól megfigyelhető a két fotós eltérő látásmódja is.


Dusha Béla képein a szereplők és a mozdulatok hangsúlyo­sak, míg Mezei a táncosok térbeli elhelyezkedését és a fény-árnyék kontrasztokat emelte ki. A kiállítás a zsinagóga nyitvatartási idejében ingyenesen megtekinthető. A kulturális fesztivál következő eseménye szeptember 9-én folytatódik Teleki Miklós orgo­na­művész kon­­certjével, de szeptember és ok­­tóber folyamán többek között fellép majd Varnus Xavér, Bródy János, Balázs Fecó és Tóth Vera.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!