Szeged és környéke

2016.08.16. 12:30

Egy nap után felfüggesztették a házfelújítás ingyenmillióit

A családiház-tulajdonosoknak tegnap reggel 8 órától lehetett pályázni az energiamegtakarító korszerűsítésre. A vissza nem térítendő támogatás az elszámolható költségek 55 százaléka, de maximum 2,5 millió forint.

Kovács András

Ez is csak egy napig bírta


Országosan több mint 3500 pályázó jelentkezett az ügyfélkapun keresztül a családi házak energiamegtakarítási programjára. A magánszemélyek jellemzően 1,2–1,6 millió forint támogatást igényeltek. A rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a pályázatbenyújtást tegnap 16 órától határozatlan időre felfüggesztették. Így már csak ma délután 4 óráig lehet kérelmet benyújtani. Az első 5 milliárd tehát már elkelt, de van ígéret a keret megháromszorozására.

A kérelem benyújtására ezúttal országosan, minden régióban egyszerre nyílt meg a lehetőség, de most is a pályázati portálon keresztül és elektronikus úton.


Az Otthon Melege Program tervezett keretösszege 5 milliárd forint, ami igény esetén megháromszorozódhat. Az 1996 előtt épült, maximum 135 négyzetméter lakóterületű családi házak tulajdonosai kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, ami a megvalósítandó fejlesztésektől függően az elszámolható költségek 40–55 százaléka lehet.


Csányi Gábor, a szegedi Solar Konstrukt ügyvezetője a megnyíló lehetőséggel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvező elbírálásnak nagyobb az esélye, ha a pályázó komplett energiamegtakarításban gondolkozik. A napelemeket, illetve teljes fűtésrendszereket kínáló cég szakembere hangsúlyozza, a bírálók a teljes szén-dioxid-kibocsátás csökkenését nézik és értékelik, nem pedig a benyújtás időrendjét.


– Úgy vélem, kevés az országos keret, ezen belül a Dél-Alföldnek jutó 800 millió forint is, így ez elég hamar ki fog merülni – mondta Csányi Gábor, akitől megtudtuk, hétfő reggel már be is adták az első pályázatukat az egyik ügyfél megbízásából. – Ezúttal csak napelemre kértünk támogatást, a vevő már felkészült mindenre, így viszonylag egyszerűen be tudtunk nyújtani mindent – mondja az ügyvezető.

 

Lévai Diána a nyílászáró-választékot mutatja. Fotó: Frank Yvette

Lévai Diána a nyílászáró-választékot mutatja. Fotó: Frank Yvette

Tudta-e?


Magyarországon a teljes energiafelhasználás harmadát a lakossági fogyasztás teszi ki. Egy átlagos magyar háztartásban a fűtés és hűtés költsége adja a rezsi 75 százalékát. A családi házak háromnegyede 1980 előtt épült, közel kilenctizedük, 2,5 millió szorul energiahatékonysági felújításra. Ha a háztartások minden rendelkezésre álló korszerűsítést elvégeznének, éves szinten a felhasznált energia több mint 42 százalékát megtakaríthatnák.


A pályázat kiírói is a komplex irányba terelnek, a maximális 2,5 millió forintot és a legnagyobb, 55 százalékos támogatottságot csak az kaphatja meg, aki a hőszigetelés mellett egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépít. Ez három különböző megoldást jelent.


A negyedik, legalsó lépcsőnél a pályázó a három lehetőségből csak egyet valósít meg, ami lehet akár homlokzatszigetelés vagy nyílászárócsere is. Itt azonban már csak felét kapja a 2,5 milliós maximumösszegnek, és a költségeknek is csupán 40 százalékára számíthat.


Tóthné Molnár Ágnes, a nyílászárók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó SZ-PLAST Ablak Kft. szegedi bemutatótermének vezetője elmondta, volt, aki már tavasszal érdeklődött a lehetőség iránt, akkor jelentek meg az első részletek. – A tervezettnél később nyílt meg a pályázat, de így is akadt, aki csak a múlt héten érdeklődött először. Neki is próbálunk segíteni, mint minden hozzánk fordulónak – mondja a szakember. Megtudjuk tőle, hogy a komplex pályázatot kapacitás hiány miatt nem tudják vállalni, de azt a vállalkozói szerződést elkészítik, amit csatolni kell a benyújtandókhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!