Szeged és környéke

2009.07.28. 22:15

Egy szegedi pár már megtette

Szeged - Társaknak nevezik őket, vőlegény-menyasszony helyett. Az anyakönyvvezető névsor szerint fordul hozzájuk. Július óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat, Szegeden egy pár már élt a lehetőséggel.

Gonda Zsuzsanna

Bejegyzett élettársi kapcsolat anyakönyve – ez a neve annak a könyvnek, amelybe azoknak az azonos nemű pároknak a neve kerül, akik úgy döntenek, élnek a Magyarországon július 1-je óta létező lehetőséggel, és hivatalos formát adnak kapcsolatuknak. Szegeden eddig egy pár tett így – férfiak.

Az anyakönyvvezetők hasonlóan vezetik a szertartást, mint házasságkötés esetén, annyi a különbség, hogy nem menyasszonynak, vőlegénynek, hanem társaknak nevezik a pár tagjait. A kérdéseket házasulandóknál előbb a menyasszonynak szokás feltenni, ebben az esetben az abc dönt.

Kiskátéból dolgozik az anyakönyvvezető. Fotó: Frank Yvette

Kiskátéból dolgozik az anyakönyvvezető.
Fotó: Frank Yvette

Csúzné Lehóczki Gizella a szegedi polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője elmondta: az élettársak nem vehetik fel egymás nevét. Sőt abban a bizonyára nem túl gyakori, de elméletileg elképzelhető esetben, ha egy elvált, vagy megözvegyült nő, aki a -né képzős asszonynevét viseli, élettársi kapcsolatra lép egy másik nővel, akkor a hivatalos neve azontúl újra a leánykori neve lesz.

 Az élettársam másvalaki házastársa

 2010 januárjától lép életbe egy újabb forma, az élettársi nyilatkozatok nyilvántartása, amit azonos és különnemű párok is kérhetnek. A nyilvántartást közjegyzők vezetik, a bejegyzés nem „keletkeztet családi állapotot", csupán igazolásul szolgálhat olyan helyzetekben, ahol az élettársi viszony feltétel, előny. Annyira laza forma, hogy akkor is kérhető, ha az egyik fél másvalaki férje vagy felesége.

További különbség a házassághoz képest, hogy kiskorúak még gyámhatósági engedéllyel sem köthetik meg, a párok nem fogadhatnak közösen örökbe, valamint a „válás" során, ha a felek mindenben meg tudnak egyezni, a bejegyzett élettársi kapcsolatot közjegyző is felbonthatja.

Az anyakönyvvezetők munkájuk megkönnyítése érdekében az LMBT szövetségtől egy kis füzetet kaptak. Ez kitér többek között a megfelelő szóhasználatra, az adatvédelemre, és arra a tévhitre is, hogy az azonos nemű pároknál létezik férfi-női szerep leosztás. Felhívják továbbá a füzet szerkesztői a figyelmet, hogy egyes meleg párokat a családjuk nem fogad el, ilyen esetekben a kellemetlenségek elkerülése érdekében a szertartás során a família említése kerülendő – érdemes előre tájékozódni.

A kiadvány szerint egyébként Magyarországon 5–800 ezerre tehető a melegek és leszbikusok száma.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!