Szeged és környéke

2016.08.04. 12:30

Egyedülálló, nem dohányzó német egyetemista lány a tökéletes bérlő

Az elmúlt évekhez képest nőtt a kiadó ingatlanok piaca Szegeden, a tulajdonosok mégis könnyen találnak albérlőt, akiknek azonban egyre mélyebbre kell a zsebükbe nyúlniuk. Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után elindult a diákok rohama, de más is nyáron vált szívesebben albérletet.

Borbola Lilla

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével Szegeden is megindul a diákok rohama az albérletekért: többezres tagságú Facebook-csoportokban, nyomtatott és online apróhirdetésekben keresi egymást folyamatosan kiadó és albérlő. Főleg az egyetem és a hozzá kapcsolódó kutatóközpontok miatt élénkült meg a piac, aminek köszönhetően szinte bármilyen albérlet gyorsan gazdára talál. A kereslet növekedése azonban az árak emelkedését is magával hozza, így a családosok, kispénzű fiatalok és munkások egyre nehezebben jutnak albérlethez, válogatni sem nagyon van lehetőségük. A 40-50 ezres bérleti díjú panellakások szinte egyik napról a másikra gazdára találnak – tudtuk meg Zsadányi-Nagy Apolkától, az Ingatlan Cafe munkatársától.


A belvárosban akár 180 ezret is elkérnek


A legmagasabb bérleti díjak a belváros egyetemhez közeli részeire jellemzők, itt akár 180 ezer forintot is elkérnek, de 120 ezer forint az átlagára havonta a jól felszerelt, modern, kis lakásoknak. Ezeket főként tehetősebb külföldi diákok veszik ki. A nem pazarul felszerelt vagy belvárosi ingatlanhoz már havonta 80-90 ezer forintért is hozzá lehet jutni. A magyar diákok klasszikusan a nagyobb, 3-4 hálós belvárosi polgári lakásokat keresik, amik 130-180 ezer forint között mozognak. Többen összeköltözve egy-egy szoba jut mindenkinek, viszont olcsóbban jön ki egy főre a bérleti díj. A legárérzékenyebbek a külvárosban járnak a legnagyobb sikerrel: nagyobb, jó állapotú panelokat 65–90 ezer forintért lehet kivenni.

 

Anett ragaszkodik cicájához és virágaihoz, ezért mindenképpen erkélyes albérletet keresett. Fotó: Borbola Lilla

Anett ragaszkodik cicájához és virágaihoz, ezért mindenképpen erkélyes albérletet keresett.

Fotó: Borbola Lilla

Családosok, házi kedvencek hátrányban


Nem mindenki indul egyenlő eséllyel az albérletekért: sok az előítélet bizonyos korosztályokkal, népcsoportokkal vagy nemekkel szemben. Egyértelműen hátrányban vannak a kisgyermekes családok vagy az egyszülős háztartások. Ezt már csak egy házi kedvenccel lehet tovább tetézni, hogy teljesen esélytelenek legyünk. – Nagyon nehéz ezt ingatlanosként kezelni, hiszen kötelességünk pártatlannak maradni, ám egyben az ügyfeleink érdekeit képviselni – mondta Zsadányi-Nagy Apolka. – Ha minden bérbeadót megkérdeznénk, hogy milyen albérlőt fogadna, akkor csak egyedülálló német egyetemista, nem dohányzó lányok laknának az albérletekben – tette hozzá.


Fiúk kizárva


A fiatal egyetemista fiúk sem indulnak túl jó eséllyel, főleg, ha többen vannak: a legtöbb hirdetés szövege leszögezi: diáklányt várnak a meghirdetett albérletbe. A probléma valós: már egy Facebook-csoport is létrejött „Szegedi albérlet pasiknak" néven, ahol a szabályzat kiköti: tilos olyan hirdetést kitenni, ahová csak lányok, nők jelentkezését várják. Az orosházi Seresné Bárdos Anikó  is itt keresgélt az ősztől elsőéves, 19 éves egyetemista fiának és két barátjának albérletet. Másfél hónap után a Mars tér környékén havi 80 ezer forint plusz rezsiért találtak egy kétszobás ingatlant. Ez idő alatt találkoztak olyan kiadóval, aki beköltözhetőnek hirdette ingatlanát, miközben az nem volt az, de olyannal is, aki a nyárra is kifizettette volna a bérleti díjat a fiúkkal, akik olyankor hazaköltöznek Orosházára. Sok helyen azonban azt kifogásolták, hogy fiúk a jelentkezők. – Több helyen kérdés nélkül elutasították őket, mert a fiúkat megbízhatatlanabbnak és rendetlenebbnek tartják. Pedig a fiamék nem barlangból jönnek, ráadásul informatikusnak tanulnak, nem hiszem, hogy sokat fognak bulizni – mondta az édesanya. Hozzátette: látott olyan albérletet, ahol nagyon rendetlen lányok laktak. Tehát ez (sem) nemtől függ.


Bizalom első látásra


– Fontos, hogy a kiadó és a bérlő között már az első találkozáskor meglegyen a bizalom, és hogy a bérlő le tudja tenni az általában kéthavi kauciót, ami az állagmegóvás mellett jelzi a beköltöző fizetőképességét – mondta Németh Gabriella, a Városi Ingatlaniroda munkatársa. Az ő közreműködésével találta meg Frolyó Anett a tökéletes lakást: az ősztől posztgraduális képzésen részt vevő gyulai bölcsészlány az Árkád közelében találta meg a neki megfelelő 3 szobás albérletet havi 100 ezer forintért, amit két lakótárssal fog megosztani. Anett két hónapig keresgélt cicájával albérletet. – Volt, ahol a cica miatt nem tudtunk megegyezni a tulajdonossal, de olyan is, ahol a hirdetéshez képest egyből áremeléssel indítottak volna – sorolta negatív tapasztalatait a lány. A szerződés ezért fontos: biztosíték a kiadónak és a bérlőnek is az árakról, fizetési határidőkről.


Aki teheti, az inkább kivárja, amíg az erasmusos külföldi diákok is lakást találnak: utána vélhetően valamelyest csökkennek majd a szegedi albérletárak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!