Szeged és környéke

2019.05.22. 13:06

Egyelőre nem újítja fel a város a 46. gyalogezred emlékművét

Megkerestük az önkormányzatot, hogy mi lesz így az igen elhanyagolt emlékmű sorsa, kérdésünkre elmondták, tovább keresi a pályázati lehetőséget az emlékmű rekonstrukciójához a városvezetés.

K. A. R.

A szegedi önkormányzat még tavaly februárban indult a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán, hogy fölújíthassa a 46. gyalogezred emlékművét. A munkálatra 2,5 millió forint támogatást nyertek, amelyet további 3,5 millió forinttal egészített ki az önkormányzat. 

Elhanyagolt a 46. gyalogezred emlékműve a Londoni körút 1. udvarán. Fotó: Karnok Csaba

Elhanyagolt a 46. gyalogezred emlékműve a Londoni körút 1. udvarán. Fotó: Karnok Csaba

Viszont egyiket sem használják fel, ugyanis a pályázat beadása óta eltelt idő alatt a költségek jelentősen megnövekedtek, és időközben a városvezetés által felkért kivitelezők kapacitásai beteltek, így nem vállalták a munkát. Az áprilisi közgyűlésen lemondtak a kormányzati forrásról. Megkerestük az önkormányzatot, hogy mi lesz így az igen elhanyagolt emlékmű sorsa, kérdésünkre elmondták, tovább keresi a pályázati lehetőséget az emlékmű rekonstrukciójához a városvezetés.


A Magyari Nándor által készített emlékoszlop eredetileg a Gizella téren, vagyis a mai Aradi vértanúk terén állt 1930-ig, amikor a püspöki palota építése miatt elbontották, és áthelyezték a 46-os laktanya udvarára. Azóta nem újították föl, fotónkon is jól látszik, az egykori kaszárnya udvarán álldogáló mű megmaradt talapzata is rossz állapotban van, nincs igazán gazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!