2019.08.08. 17:35
Egyenletesen hideg sör előrendelésre
Ülünk Bordány főutcáján egy álmos délelőtt Gyuri kocsmájának teraszán fotóriporter kollégámmal (kávé-szóda), velünk szemben egy helybeli fiatalember, Gergő (őszilé) és azon tanakodunk, vajon milyen lehet az egyenletesen hideg korsó sör.
Issza az ember sűrű kortyokban, és az elejétől a végéig hideg? Nincs benne egyetlen sáv sem, amely egy kicsit meleg vagy langyos lenne? Ezt mondjuk az üveges is tudja.
További kérdések merülnek fel bennünk. Azzal, hogy a csapolt sör frissebb, semmi gond, ha mossák a csövet, a csapot, biztosan az. Az ízélmény is más, rendben van. A külső hatásoktól védett szóösszetétel már szöget üt a fejünkben, hiszen dobozba és üvegbe is azért zárjuk a sört, hogy védve legyen a külső hatásoktól. A sörözés élménye erősebb? Van gyenge sörözésélmény is? De ez még mind semmi, mert ez a sör, és ezt már a pult melletti reklámtábla közli, előrendelésre is kapható. Mondjuk, ha kicsit késik a vendég, de már jó előre leadta a rendelését, akkor annyi az ízélménynek és az egyenletes hidegnek.
Komolyra fordítva a szót, elvileg ugyanannak a sörnek csapolt és üveges változata között minimális különbség lehet. A sörivók többsége esküszik a csapoltra, és állítja, hogy a frissen csapolt sör mindig finomabb. A lager sörök esetében ez valóban igaz. Az eltérés a fejtéssel kezdődik, ugyanis a palackos sört a palackkal együtt pasztőrözik, a hordóst viszont közvetlenül a hordóba töltés előtt. A hordós sör kevesebb íz- és szerkezetbeli változáson megy keresztül, azaz gazdagabb ízvilágot őriz meg a pasztörizálás előtti állapothoz képest.