Szeged és környéke

2013.11.09. 14:31

Egymáshoz bújva várták a vérontást

Balástya - Kést fogtak a böllérek, hogy karajjá varázsolják az utánfutón pihenő mangalicákat. Úgy tűnt, a varázslatról a disznóknak nem szóltak.

Segesvári Csaba

Sokasodó embersereg, gőzölgő fazekak és frissen fent, a napfényben megcsillanó kések jelzeték: vérontásra készülnek a balástyai böllérek. A 13. Balástyai Böllérfesztiválon kilenc csapat derék hentesei kezdtek neki szombat reggel a vörös szőrű mangalicák feldolgozásának, akadt aki lövéssel, míg a villanyszerelők árammal kábították el a kolbásznak való állatokat. A falu apraja és nagyja lelkesedve figyelte a hagyományos disznóvágást.

– Van disznótok? – kérdeztük a fiatalokat a böllérfesztiválon. Kiderült, a falusi állattartás háttérbe szorult a korábban életben lévő önkormányzati tiltórendeletek miatt. – Több mint 80 magyar szürke marhánk van, mi még tartunk állatokat – mondta [namelink name="Gömöri Gabriella"]. Az állattenyésztő mérnök lány csoporttársnőjével és annak német barátjának látogatott ki a falusi disznóvágásra. – Falun élek, de nem vagyunk farmerek, nincs állatunk – mondta nevetve [namelink name="Marvin Volterin"]. Gömöri Gabriella úgy vélte, a mai világban egyre nagyobb szerepet kap az önellátás, aminek része az állattartás.

Egymáshoz bújva várták a vérontást. Fotók: Segesvári Csaba (galéria)


Ketrecben, fejüket összedugva várták a mangalicák, hogy megkezdődjön a fesztivál. A polgármesteri és parlamenti képviselői üdvözlést ágyúszó követte, majd az utánfutóról a földre kerültek a nap vesztesei. A 70-80 kilós mangalicákat először kábították, majd rövid idő alatt kivéreztették. Kivétel volt ez alól Husi és csapatának sertése, akit csak négyen tudtak a platóról lerángatni, majd leszúrni. [namelink name="Arany Imre Csaba"], a Husiként ismert megtermett hentes üstben sült hússal és töpörtővel lepte meg a disznóvágókat. Segítségükre volt az akasztófára felhúzott almapálinkás üvegballon, és ezt a segítséget gyakran ki is használták a hentesek. Rövid idő alatt megállapítottuk, több feles fogy el a böllérfesztivál alatt, mint ahogy szelet hússá átalakulnak a mangalicák.

– Vigyázat, disznóval vagyunk! – mondták a tűzoltók a leszúrt mangalicát maguk mögött húzva. Egy néző megjegyezte, ez megdöglött. A disznókat többen pörzsölték, egyetlen csapat vállalkozott csak a kopasztásra. A bontást evés-ivás, majd veterán járművek évadzárója és a tűzoltók műsora követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!