Szeged és környéke

2010.12.28. 14:47

Egymillióan a Szabad Sajtóért néven indult mozgalom

A 2011. január 1-jén életbe lépő Médiatörvényt bírálva néhány Facebookon szerveződő munkacsoport "Kiáltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért" címmel jelentetett meg egy figyelemfelkeltő nyilatkozatot.

JL

A nyilatkozatot az Egymillióan a Szabad Sajtóért elnevezésű weboldal tette közzé, ahol virtuális szignójával bárki csatlakozhat. Az írást kibocsátói továbbítják az Országgyűlés és a Köztársasági Elnök címére, valamint akcióik során próbálják érvényesíteni azt.

A kiáltvány szövege szerint, annak támogatói a magyarországi médiatartalmak előállítói és befogadói, nem értenek egyet a december 21-én elfogadott médiatörvény szellemiségével.

A támogatók követeléseiket összesen hét pontban foglalták össze. Többek között politikailag független médiatanács megválasztását és a szakmai szervezetek bevonását követelik a médiaszabályozás folyamatába. A kiáltvány szerint egy szakma által delegált ellenőrző hatóság és szakmai képviselet biztosítása is szükséges.

A Kiáltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért című nyilatkozat a Facebookon íródott.

A Kiáltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért
című nyilatkozat a Facebookon íródott.

A kiáltvány szerint a kilátásba helyezett bírságok ésszerűsítést igényelnek, a médiatanács által hozott döntések ellen pedig fellebbezési és felülvizsgálati lehetőség biztosítása szükséges a bíróságon, valamint döntést megelőző végrehajthatóság eltörlését is követelik a nyilatkozat írói.

A nyilatkozat írói célszerűnek tartanák a törvény hatálya alóli kivonását az írott és elektronikus sajtónak, mint írják az online, az írott és az audiovizuális sajtó, valamint a földi és online terjesztésű műsorsugárzás megkülönböztetése szükséges.

A felmerült kifogásaik alapján a támogatók kérik, hogy az Országgyűlés vonja vissza a decemberben elfogadott médiatörvényt és a kormány kezdeményezze egy új törvény létrejöttét a fenti szempontok mindegyikének figyelembevételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!