Szeged és környéke

2017.12.22. 07:34

Egyre kevesebben vesződnek a konyhában karácsonykor, inkább házhoz rendelik a menüt

Egyre többen rendelik házhoz a karácsonyi menüsort. Inkább a fiatalokra jellemző, hogy nem szívesen bíbelődnek a bonyolult ünnepi ételsorral. Az idősebb korosztály viszont napokig készül, hogy szentestén és az azt követő napokban rogyásig pakolja a karácsonyi asztalt étellel.

A 71 esztendős Kátai Miklósné Rózsika már elkezdte a karácsonyi készülődést. – A sörkiflit már csütörtök este megsütöm. A péntek a nagytakarításé, szombat délután kezdődik a konyhai munka, ami majd csak vasárnap délelőtt ér véget. Főzök Újházi-tyúkhúslevest, töltött káposztát, töltött húsokat, sütök hurkát és kolbászt, a sörkifli mellé készítek mákos gubát, hókiflit csokoládéba mártva és kókuszkockát – sorolta az ünnepi menüt Rózsika néni.

Árak, különlegességek


Az egyik szegedi belvárosi étteremben a 10 deka tatár bifsztek 1250, a hideg libamáj zsírjában ugyanennyi, a rántott szürke harcsa majonézes burgonyasalátával 2950 forint, a családi kacsatál 6500 forint, amelyben az egész sült kacsa mellett négy baconbe göngyölt pecsenyekacsamáj, forgatott burgonya, dinsztelt káposzta, lilahagyma-lekvár és birscsatni található. Az ételeket is kínáló kiskocsmában 1200 forint a 18 deka pontyfilé rántva, a két darab töltött káposzta 900 forint, a majonézes burgonya és a francia saláta 1000 forint kilónként. A külvárosi vendéglőben az ünnepi hidegtál – fasírtgolyó, sonkatekercs, kaszinótojás, haltepertő, pulykamelltekercs – 2150, a karácsonyi ínyenctál – szarvas áfonyás mártással, kacsacomb, pontyfilé és köretek – 2850 forintba kerül.

A halat a lányáék főzik, ők nem annyira szeretik, bár Rózsika főztjét Frank Sándor mesterszakács a szegedi halfesztiválon már kétszer is Vasbogrács érdemrenddel díjazta. De egyszer, karácsonykor Rózsika férje torkán akadt egy szálka, ezért otthon nem készíti a tradicionális karácsonyi ételt. A többi pedig, mint fogalmazott, szinte megfőzi magát.


– Akinek rutinja van, annak nem sok ez a menüsor: a töltött káposzta pillanatok alatt megvan, a levessel együtt fő magától, a húsokat előre bepácolom, ananásszal és aszalt szilvával megtöltöm. Hatan-

heten leszünk, de parasztgyerek vagyok, úgy tanultam, hogy jusson bőven mindenkinek, és maradjon is az ételből – magyarázta Rózsika.

Nem mindenki vállalja az ünnepi menü elkészítésével járó macerát. Bittó Árpád, a rendezvényszervezéssel foglakozó Sport & Life, a Vármegye és a Kastélykert éttermet üzemeltető szegedi Waldorf 2000 Kft. ügyvezetője azt mondta, 25-én, hétfőn és 26-án, kedden is telt házasok, de 24-ére is vannak foglalásaik.

 

– Egyre népszerűbb az a hozzáállás, hogy ha nem muszáj, nem főzünk. Sokan kijönnek, és elvitelre kérik az ételt – mondta a vállalkozó.

Karácsony előtti nagyüzem a Kastélykertben. Egyre többen rendelik meg profiktól az ünnepi menüsort. Fotó: Karnok Csaba

Karácsony előtti nagyüzem a Kastélykertben. Egyre többen rendelik meg profiktól az ünnepi menüsort. Fotó: Karnok Csaba

Ezt erősítette meg Veres Ildikó, a szegedi Anyám Tyúkjai tulajdonosa. – Évről évre több a rendelés. Aki egyedül él, nem áll neki két adag halászlé vagy néhány adag töltött káposzta elkészítésének. Ezekből nem lehet keveset készíteni, ezek fogynak a legjobban. Kényelmesek lettek az emberek, a rendeléseink fele házhozszállításos – mondta a vendéglátós.

 

– Egyrészt nem vagyok rutinos a főzésben. Másrészt rengeteg időt elvesz a felkészülés: bevásárlás, főzés. Ezt az időt szívesebben töltöm a három gyermekemmel. A 24-e a gyerekeké, felállítjuk a fát és várjuk a Jézuskát –

indokolta döntését az egykori OB I-es vízilabdás, Török Tibor fogorvos, aki minden évben rendeli a karácsonyi halászlevet. Ebédre bableves és mákos guba készül, a szülői hagyományoknak megfelelően almát, diót és mézet esznek, amit este követ a megrendelt halászlé. – Kipróbáltunk már sok helyet, de a Diófában még soha nem csalódtunk – tette hozzá.

 

 Jutott a lisztből nagymama orrára is. A sándorfalvi Kertészéknél a legkisebb családtag, a hároméves Inez is besegít a főzésbe. Fotó: Török János

Jutott a lisztből nagymama orrára is. A sándorfalvi Kertészéknél a legkisebb családtag, a hároméves Inez is besegít a főzésbe. Fotó: Török János

A hároméves Kertész Inez is már csütörtökön nekilátott a karácsonyi készülődésnek. Nagymamájával, Horváth Máriával sajtkrémmel töltött sós süteményt és csokis kekszet készítettek, de a lisztből jutott a kislány tenyerére és a nagymama orrára is egy kevés. A sándorfalvi Kertész családnál a süteményeken kívül hagyományos menüsor kerül majd az ünnepi asztalra: raguleves, halászlé, töltött káposzta, rácponty, és lesz mákos nudli és bejgli is.

 

Még mindig vezet a hal


A halételek és a káposztás egytálételek mellett főként üdítőt és gyümölcsleveket fogyasztanak a magyarok a karácsonyi vacsoránál, míg a szeszes italok közül a bor örvend a legnagyobb népszerűségnek – derült ki a Kutatópont Kft. által decemberben készített, 2000 fős online kutatásból. A háztartások többségében valamilyen halétel kerül terítékre. További kedvelt ünnepi étel a klasszikus krumpli- és franciasaláta, a töltött káposzta, valamint a húsleves. A karácsony ikonikus desszertje a bejgli, a további édességek közül aprósütemények, torta vagy gesztenyepüré kerül az ünnepi asztalokra. Az ország egyes részein népszerű karácsonyi étel a borleves kockára vágott pirított zsemlyével és a mákos metélt vagy bobajka.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!