Szeged és környéke

2015.01.09. 20:41

Eltűnnek az olcsóbb gázkazánok

Szeged - Ősztől már csak kondenzációs gázkazánokat lehet Magyarországon is forgalmazni. Az energiatakarékos készülékekkel csak az baj hogy drágák, és átalakítás nélkül nem használhatók a meglévő kéményekkel.

Segesvári Csaba

Csak őszig forgalmazhatják a hagyományos fűtőberendezéseket, azután kizárólag a sokkal drágább kondenzációs kazánokat kínálják, amelyek beszereléséhez más többletkiadások is társulnak – írta a napi.hu. A szigorítás oka, hogy életbe lép egy energiahatékonyságot növelő 2013-as uniós rendelet. Eszerint csak olyan gázkazánokat lehet szeptember 26-ától forgalmazni, amelyek szezonális hatásfoka, azaz a teljes fűtési időszakra vetített valós üzemállapota legalább 86 százalék.

 

Mitől takarékosabb a kondenzációs kazán?


A kondenzációs gázkazán magas hatásfokkal üzemel, az égéstermékben lévő rejtett hőt is – a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával – hasznosítja – áll a Wikipédia szócikkében. Az ilyen készülék 20-35 százalékkal kevesebb gázt használ, mint egy hagyományos kazán. A kondenzációs gázkazánok akkor tudnak magas hatásfokkal üzemelni, ha alacsony hőmérsékletű fűtési vizet kell csak előállítani. Péli Csaba azt mondja, hagyományos radiátorokkal is tökéletesen tud működni egy kondenzációs kazán, padlófűtés nélkül is meleg lesz a lakásban.

Akinek ősszel elromlik a kazánja, és újat szeretne, csak kondenzációsat vehet. Ezeket a füstgázenergia-visszanyerő készülékeket azonban nem lehet a régi kéményekbe bekötni.


– A rendelet inkább azoknál a társasházaknál okozhat problémát, ahol a gázkazánok, illetve a kombi kazánok úgynevezett LAS gyűjtőkéményekbe csatlakoznak. Szegeden körülbelül 3000 ilyen lakásról tudunk. Ezekben az ingatlanokban is csak olyan kazánt, kombi kazánt lehet majd beszerelni, amely megfelel az ősztől hatályos előírásnak – mondta érdeklődésünkre [namelink name="Király József"], a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. – A meglévő egyedi kémény az esetek nagy többségében átalakítás, béléscsövezés után lesz használható kondenzációs készülékekhez – mondta.


– Az új készülék bekötéséhez szükséges tervdokumentációt a gépésztervező készíti el, a kémény műszaki paramétereit a helyi kéményseprő-ipari közszolgáltatóval egyeztetni kell. Ügyfélszolgálati irodánkban ingyenes szaktanácsadással is segítjük az érdeklődőket – tete hozzá az ügyvezető.


Mire számítsanak a lakástulajdonosok? [namelink name="Péli Csaba"], a Csongrádi sugárúti Csongi Fűtéstechnika ügyvezető igazgatója azt mondja, egy gázkazánt 160 ezer forintért adnak, a legolcsóbb kondenzációs eszköz 255 ezer forintba kerül. – Nem az árkülönbség a legnagyobb probléma. A társasházak gyűjtőkéményét, az azokra csatlakoztatott kazánokat egyszerre kell cserélni, ugyanis kondenzációs és turbós készülék nem működhet ugyanazon az elvezetőn. Számításaink szerint egy 4 emeletes társasház egyetlen gyűjtőkéményének az átalakítása rosszabb esetben elérheti az 1 millió forintot. Itt még nincs szó a készülékekről, illetve az átalakítással járó adminisztráció szintén százezres költségeiről – mondta Péli Csaba. Hozzátette, családi házaknál egyszerűbb a helyzet, olcsóbb az átállás. Megjegyezte, a kazáncseréhez kéményvizsgálati jegyzőkönyv, gázterv szükséges, majd a gázóra leszerelése után lehet a készüléket átszerelni. Majd újabb hatósági ellenőrzések, jegyzőkönyvezés után fűthet újra a kazán.

 

Gázkazánok az egyik szegedi üzletben. A szakember szerint nem az árkülönbség okozza majd a legnagyobb problémát. Fotó: Segesvári Csaba

Gázkazánok az egyik szegedi üzletben. A szakember szerint nem az árkülönbség okozza majd a legnagyobb problémát. Fotó: Segesvári Csaba


– 2 éve 300 ezer forintba került egy komplett kazáncsere, most 600 ezer. Úgy, hogy sem a munkadíjak, sem a készülékárak nem emelkedtek – tette hozzá Péli Csaba. Megjegyezte, bízik a piacban, úgy vélte, hamarosan megjelennek olyan megoldások, amelyekkel sokkal olcsóbban át lehet alakítani a kéményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!