Szeged és környéke

2010.10.13. 22:59

Elúszik a Szőke Tisza pénze

Szeged - Ugyanazon az uniós pályázaton indult a szegedi zsinagóga és a Szőke Tisza felújítása; a zsinagóga nem nyert, a Szőke Tisza pedig visszautasította a támogatást. A bent hagyott forintok visszakerülnek a közös kalapba.

Dombai Tünde

Nem nyert uniós támogatást a szegedi zsinagóga felújítására beadott terv a Dél-Alföldi Operatív Program Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása című pályázatán. Megírtuk: a Szegedi Zsidó Hitközség 600 millió forintot kért a homlokzat renoválásra, a szükséges – nagyjából 100 millió forintos – önrészt a szegedi önkormányzat támogatásával tették volna mellé. A bírálók azzal a javaslattal küldték tovább a kérelmet, hogy lejjebb kell engedni a ponthatárt, és támogatható lesz a szegedi tervezet. – Fellebbezést is beadtunk a törvényes határidőn belül, mert több ponton nem tartjuk korrektnek az eljárást, de választ hónapok óta nem kaptunk – mondta a hitközség elnöke, Lednitzky András.

Fotó: Schmidt Andrea

A Szőke Tisza visszautasította a támogatást.
Fotó: Schmidt Andrea

Ugyanazon a pályázaton, amelyen a zsinagóga elvérzett – erről is beszámoltunk –, 556 millió forint támogatást ítéltek egy másik szegedi projektre, a Szőke Tisza gőzhajó felújítására. A nyertes Technológia Tudásalapú Vállalkozásfejlesztési Nonprofit Kft. nem tudja előteremteni az önrészt, ezért kihátrált a pályázatból, lemondott a támogatásról.

Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), mi lesz a bent hagyott pénzzel, van-e rá esély, hogy megkapja Európa negyedik, hazánk második legnagyobb zsidó temploma. – Az elutasított pályázatok újratárgyalására nem kerül sor – tájékoztatott az NFÜ kommunikációs főosztálya. Elméletileg van rá lehetőség, hogy tartaléklistára vegyék azokat a projekteket, amelyek egy adott pályázaton elérték a szakmai minimum pontszámot, de nem jutott rájuk pénz. Ha valaki visszalép, mint a Szőke Tisza, a tartaléklistán szereplőket lehet belőle támogatni. Ilyen tartaléklista viszont a dél-alföldi régióban nem készült, mert minden projektet támogattak, amely megütötte a szakmai minimumot. A bent hagyott pénzeket tehát csak a következő pályázati körben lehet kiosztani. Ilyen – történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása – témában azonban nincs újabb pályázat.

Fotó: Schmidt Andrea

A zsinagóga nem nyert.
Fotó: Schmidt Andrea

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!