Szeged és környéke

2013.11.21. 20:55

Elvarázsolt kastély az arborétum mélyén

Ásotthalom - 165 millió forintért árulja kastélyát egy ásotthalmi férfi, aki saját arborétumába 170-féle örökzöld növényt ültetett. A helybeliek elvarázsolt kastélyként beszélnek az épületről.

Horváth Attila

– Valami vállalkozóé, nem ismerjük a részleteket. Úgy tudom, százéves az épület, ma is alagútrendszer van alatta. Régen több várat kötött össze, de azokat lebontották – mondja egy férfi az ásotthalmi buszmegállóban.

Az interneten kastélyként meghirdetett eladó épületet kutattuk a négyezres lélekszámú településen. A hirdetés szerint 165 millió forintért árulja tulajdonosa – lovagi teremmel, halastóval és 10 ezer növénnyel.

Egy másik várakozó szerint mindössze négyéves az épület, vélhetően valami Gulleréké, de nem biztos benne, a családot nem ismeri. Az útbaigazításukkal és a Google Maps segítségével hamar megtaláljuk az épületet. Deszkakerítés veszi körbe, belátni nem lehet. Egy férfi egyengeti a bevezető úton a homokot, azt mondja, mindjárt megjön a tulaj. Meg is jelenik a tulajdonos, tud róla, hogy kerestük az ingatlanügynökét, szívesen körbevezet. Meglepődik, amikor elmondjuk, hogy a Facebookon és több portálon napokig téma volt az eladó kastély.

Elvarázsolt kastély az arborétum mélyén. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– Fogalmam sincs ezekről a dolgokról, nincs profilom, nem nagyon követem a híreket, engem ezek a dolgok nem érdekelnek – mondja a férfi, akit valóban Gullernek hívnak, keresztneve István. Elmeséli, hogy annak idején nem vették fel az erdészeti iskolába, ezért elhatározta, hogy lesz egy saját arborétuma. Elérjük a valóban kastély kinézetű épületet, varázslatos a látvány, a hirdetés nem hazudott. Fenyők, tölgyek, cédrusok, amerre a szem ellát. A várnak is beillő épület előtt egy nagy halastó.

Hobbiból kályha

[namelink name="Guller István"] szerint az országban 8-10 ember lehet, akinek saját arborétuma van, ekkora azonban senkinek sincs. A férfi egy másik, különleges hobbinak is hódol. Az egyik hatalmas szobában Monarchia korabeli kályhákat gyűjt, ezekből az öntöttvas „kaláni" fűtőtestekből körülbelül 20 van már a birtokában. Azt mondja, csak magának tartja meg, nincs különösebb terve velük.

– 170-féle örökzöld van a kertben, három óra is kevés lenne, hogy mindent megmutassak. Ez itt egy lantlevelű tölgy, az pedig egy himalájai cédrus. 150 mamutfenyőm van, ennyi nincs máshol az országban – mutat körbe Guller István.

A kastélyba is bemehetünk. Nem készült el 100 százalékig, a lovagi teremnek nevezett helyiséget nem fejezték be teljesen. Körfolyosó vezet fel a toronyba, ahonnan belátni az arborétumot és a halastavat. Az egyik kémény tetejére a Szent Koronát tették. István kedvenc helye a lent található „VIP-pecázó". Egy lehajtható hidat is tervezett a tóra, de ezzel sem készült még el.

– Magam terveztem az egészet. Bontott téglából készült a kastély, kézi erővel, kőműves segítségével. Minden tornyon más cserép található. Én szerzem be a növényeket is, mindegyiket baráti áron. 15 évvel ezelőtt kezdtük, akkor ültettem az első fát. Az épület alapozása 3 évig tartott – meséli a férfi.

Az eredetileg garázsnak tervezett szárnyban rendezkedett be, rengeteg időt tölt itt, de nem mindet. Családja ugyanis inkább a szegedi házukban szeret lenni. Egy Párduc nevű fekete macska az egyetlen állandó lakója a várnak. Az 50 év körüli titokzatos férfi elmondja, 15 esztendővel ezelőtt egy szeméttelep volt az 5 és fél hektáros területen, rengeteget kellett fordulni, amíg kipucolták. A sok növényt most locsolórendszerrel öntözi. Arra a kérdésre, hogy miért akar megválni az elvarázsolt kastélytól, csak annyit mond, hogy ez bizony titok, ahogy az is, hogy mi a szakmája.

– Azt elárulom, hogy miért kastélyt építettem. Gyerekkoromban nagyon tetszettek a kastélyok, gondoltam, megvalósítom az álmom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!