Szeged és környéke

2016.11.04. 20:15

Emlékművet kapott 1956 szőregi mártírja a nemzeti gyásznapon

Szőreg 1956-os mártírjának, Földesi Tibornak az emlékművét avatták fel pénteken az Alexandriai Szent Katalin-templom kertjében.

Az avatást a 60. évfordulón, a nemzeti gyásznapon rendezett fáklyás felvonulás előzte meg. A Simor Márton alkotta emlékművet Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök áldotta meg. – Az 56-os áldozatok hazaszeretetből jelesre vizsgáztak. Hálából éljünk helyesen szabadságunkkal, és hozzunk áldozatot hazánkért – mondta a püspök beszédében.

Emlékművet kapott Szőreg 1956-os mártírja. Fotó: Török János

Az amnesztia ígéretére tért haza, kivégezték


Földesi Tibor, Szőreg egyetlen ismert 56-os mártírja 1923. július 9-én született Szőregen - olvasható a település honlapján, a szőregi arcképcsarnokban. "Családot már Esztergomban alapított, az ottani repülőgépgyárban elektromos fejlesztésekkel foglalkozott. Tanítónõ feleségével és gyermekeikkel, a hatéves Tiborral és a hároméves Katikával 1956-ban költözött vissza Szegedre. Földesi Tibort először a Vadász utcai szövetkezet munkástanácsa foglalkoztatta, majd a városi munkástanácsban is tevékenykedett. A három Földesi testvér közül Ernő fegyelmezett állampolgár volt, úgy gondolta, a rendszert olyannak kell elfogadni, amilyen. Tibornak viszont nem tetszett, hogy félni kellett mindenért, és figyelni, ki kinek miről mit mondott. Úgy tartotta, félelemben nem lehet élni. Másik testvére, Gusztáv több év börtönbüntetést kapott azért, mert kérésére valamit elvitt a felkelők egy másik csoportjának. 1956-ban, amikor tudható volt, hogy nem győzhet a forradalom, Földesi Tibor Münchenbe disszidált. A népi demokrácia elleni felkelés vezetése volt a bűne, tudta, hogy akár halálos ítéletre is számíthat.1957-ben Kádár János külföldön sugárzott rádióbeszédben ígért amnesztiát azoknak, akik nem követtek el köztörvényes bűncselekményt. Földesi Tibor 1957 októberében úgy jött vissza az országba, ahogy elment: a zöldhatáron. Útban hazafelé tartóztatták le. Először a szegedi börtönbe vitték, majd a Markó utcai gyűjtőbe. Bár civil volt, a katonai bíróság ítélte el, és a katonai bíróság tárgyalta az ügyét másodfokon is. 1958. január 30-án halálra ítélték, és másnap hajnalban kivégezték. Idő sem volt a kegyelmi kérvény benyújtására. Ma is Budapesten nyugszik a 301. parcellában. 1997. október 23-án márványtáblát avattak a szőregi hősi emlékművön (Hősök tere). Életét adta szabadságunkért – szól a rövid fölirat, alatta a név meg a rövid életet meghatározó két évszám: Földesi Tibor 1923-1958."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!