Szeged és környéke

2007.11.20. 14:23

Emléktábla avatás id. Szabó Géza ötvösmester emlékére

Szeged - 2007. november 23-án, pénteken 15.00 órakor emléktáblát avatnak Szabó Géza szegedi ötvösmester móravárosi műhelyében.

A Kálvária Polgári Kör és a Polgári Magyarországért Alapítvány emléktábla avatással tiszteleg id. Szabó Géza ötvösmester munkásságának emlékére. Köszöntőt mond Szebenyi Mihály a Kálvária Polgári Kör vezetője, majd avató beszédet mond [namelink name="Nógrádi Zoltán"]
Móraváros országgyűlési képviselője.

Id. Szabó Géza az 1930-as évektől kezdve hagyományát teremtette az öntött és vert érmek készítésének Szegeden, illetve újraélesztette a hagyományos ötvösmunkák készítését. Fő munkái, a Dóm avatására, Glatfelder püspök részére készített püspöki pásztorbot, a Kolozsvárról Szegedre áttelepített egyetem rektori díszbotja és rektori, dékáni láncai is az ő keze munkáját dicsérik.

Szeged szobrászával, Tápai Antallal életreszóló barátsága inspirálta művészi tevékenységét. Napjainkban, fia, Szabó Géza ötvösmester, édesapja szellemiségében folytatja tovább ezt a nemes munkát műhelyében.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!