Szeged és környéke

2015.05.13. 20:17

Energiatakarékossági verseny – szegedi járművel

Négytagú szegedi csapat is indul a 30. energiatakarékossági diákversenyen.

Munkatársunktól

A futurisztikus külsejű, háromkerekű, egyetemisták által épített és tervezett jármű készen áll Európa egyik legnagyobb kihívást jelentő mérnöki diákversenyére, a Shell Eco-marathon Europe-ra.

A nemzetközi megmérettetésen öt magyar diákcsapat méri össze tudását 30 országból érkező közel 300 diáktársával Rotterdamban, hogy kiderüljön, mely autók képesek a legnagyobb távolságot megtenni egy liter üzemanyaggal vagy egy kWh energiával.

30 kilós autó 900 ezerből. A cél, minél messzebb eljutni 1 kWh energiával. Fotó: Kuklis István

30 kilós autó 900 ezerből. A cél, minél messzebb eljutni 1 kWh energiával. Fotó: Kuklis István
A járművet szerdán a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának udvarán mutatták be. Tóth-Molnár Gábor, a csapat egyik tagja elmondta, az újrahasznosítás és a környezettudatosság jegyében egy nyomtatóalkatrészből készült a jármű kormánya. A 30 kilós autó alumíniumvázon nyugszik, polikarbonát borítja, elektromos árammal működik. A fiatalok elmondták, eddig 900 ezer forintba van a jármű. Azt pedig, hogy mennyi munkaórát fordítottak az építésére, ki sem merték számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!