Szeged és környéke

2014.08.28. 19:53

Engedély nélkül kezdték el bontani a Széchenyi téri műemlék épületet

Szeged - Engedély nélkül kezdték el szétverni a Széchenyi tér 2/A szám alatti műemlék épületet, amiért akár 25 millió forintos örökségvédelmi bírságot is kiszabhat a hatóság. Ez az a társasház, amiről a városvezetés többször állította: az IKV ügyvédje, Szepesi Ferenc és családja akarja megszerezni.

Munkatársunktól

25 milliós bírságot is kiszabhatnak

A régészeti örökség és a műemléki érték védelméről szóló törvény szerint az engedély nélkül elvégzett munkák miatt akár 25 millió forintos örökségvédelmi bírságot is kiszabhat a hatóság.

Nem tud nyugvópontra jutni a Széchenyi tér 2/A szám alatti műemléki védettségű társasház (Popper-ház) ügye, amellyel többször foglalkoztunk már lapunkban. Legutóbb júniusban írtunk arról, hogy [namelink name="Botka László"] polgármester a közgyűlés vagyongazdálkodási bizottságának felhatalmazása alapján fellebbezett a járási örökségvédelmi hivatal által a Széchenyi tér 2/A számú társasházra kiadott építési engedélykérelem ellen, mert álláspontja szerint a határozat sérti az önkormányzat érdekeit.

[namelink name="Solymos László"] alpolgármester korábban az elhíresült cserehelyiség- és padlástérügy kapcsán többször állította, szerinte szisztematikusan elkezdték kiüríteni a Széchenyi tér 2/A szám alatti társasházat, amelyet az IKV ügyvédje, Szepesi Ferenc és családja akar megszerezni. A tavaly nyár óta folyó ügyben még rendkívüli közgyűlést is összehívott Botka László.

A vagyongazdálkodási bizottság júniusi ülésén tárgyalta a városüzemeltetési iroda Széchenyi tér 2/A ügyében készült előterjesztését. Ebből kiderült, hogy a Szepesi család építésiengedély-kérelmet adott be a járási építésügyi és örökségvédelmi hivatalhoz a műemlék épület felújítására, átalakítására és a tetőtér beépítésére, amelyet június 5-én engedélyezett is a hivatal. E határozat ellen nyújtott be fellebbezést az önkormányzat.


A Csongrád Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala nemrégiben jogerős határozatában elutasította a Szepesi család és a Popper-ház Kft. Popper-ház felújítására, átalakítására és tetőterének beépítésére vonatkozó építési engedély iránti kérelmét. Egyben utasította a járási örökségvédelmi hivatalt, hogy intézkedjen a szabálytalan építési munkával kapcsolatosan.

A jogerős határozatból kiderül, a másodfokú építésügyi hatóság a jogorvoslati eljárás során helyszíni szemlét tartott. Megállapította, hogy az építési munkát jogerős építési engedély nélkül kezdték meg. A műemléki védelem alatt álló épület első emeletén, a Széchenyi tér felőli oldalon teljesen elbontották a válaszfalakat és a padlóburkolatokat. Ezt az udvar felőli oldalon csak részlegesen végezték el. Azt is megállapították, hogy az első emeleten az elsőfokú hatóság helyszíni szemléjén még meglévő cserépkályhát is elbontották.

A másodfokú építésügyi hatóság határozata szerint jogerős építési engedély hiányában a fenti munkák végzéséhez műemlék épület esetén be kellett volna szerezni az örökségvédelmi hatóság engedélyét. Azt írják, a megkezdett építési munkára nem adható ki építési engedély.
Megkerestük az ügyben Szepesi Ferencet, aki nem kívánta kommentálni a hatóság döntését, mert megfogalmazása szerint jogkövető állampolgárok.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!