Szeged és környéke

2019.08.25. 20:39

Esély a jövőre - fiatalokat támogat a roma szakkollégium

Hátrányos helyzetű és roma középiskolásokat támogat és ezzel a továbbtanulásra ösztönöz a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium. A hétvégén Szegeden rendezték meg a táborukat, ahol az ország különböző pontján élő diákok találkozhattak.

– Mindig tudtam, hogy szeretnék továbbtanulni, még akkor is, ha az én falumban ez nem mindennapos. Kezdetben magyartanárnak készültem, ám egyre jobban vonz a média világa – mondta a roma származású Szőcsi Dániel. A 18 éves fiú egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésen, Fábiánházán él, Nagyecsedre jár gimnáziumba. Ő is részese annak a programnak, amelyet ebben az évben indított el a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégiummal közösen. Egy olyan három éves programot indítottak, amivel a felsőoktatásba készülő roma, illetve hátrányos helyzetű középiskolásokat támogatják.

" border="0" class="kepkeret" data-id="2899665" src="/wp-content/uploads/2019/08/4535220_1.jpg?verz=1566753391" style="width:250" title="A Szegedi Roma Szakkollégium táborában motivációs beszélgetésekkel is ösztönözték a fiatalokat a továbbtanulásra. Fotó: Kuklis István

" />

A Szegedi Roma Szakkollégium táborában motivációs beszélgetésekkel is ösztönözték a fiatalokat a továbbtanulásra. Fotó: Kuklis István

– A Cherhaja programban helyi közösségekben élő mentorokon, tanárokon keresztül érjük el a továbbtanulásra készülő, tehetséges, de hátrányos helyzetük miatt nyelvi vagy egyéb kulcskompetenciákban hiányossággal küzdő diákokat. Ők amellett, hogy természetbeni juttatásokat kapnak, így iskolaszereket sportruházatot, szükség szerint IT-eszközök biztosítunk számukra, részt vehetnek ingyenes nyelvtanfolyamokon, készségfejlesztésben és tantárgyi felkészítőkön – magyarázta a szegedi Cherhaja Camp táborban Mészáros Ferenc, a szakkollégium vezetője.


A hétvégén Szegedre invitálták az ország minden részéről érkező diákokat egy három napos táborba, amelynek célja az volt, hogy a fiatalok egymást megismerve nyerjenek motivációt a továbbtanulásra. Itt többek között pályaorientációs előadásokat, motivációs tréningeket hallhattak és Szegedet is megismerhették játékos feladatokon keresztül.


– Az a célunk, hogy hosszabb távon kísérjük őket, a három év alatt 30 fiatalt szeretnénk bevonni, most tizenöten vannak. A felsőoktatásban jelentős változások lesznek jövőre: alap lesz egy tantárgyból az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga megléte a bejutáshoz, emiatt különösen aktuális a fiatalok ilyen irányú támogatása is – részletezte Mészáros Ferenc. Erre jó példa a nehéz körülmények között élő Danis Henrietta.


– Sokszor elbizonytalanodtam a továbbtanulást illetően, örülök, hogy bekerülhettem a programba. Az angol tudásom elég gyenge, a családom nem tudná a különórákat finanszírozni, erre most lehetőséget kaptam – fogalmazott a fiatal lány.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!