Szeged és környéke

2019.08.18. 15:55

Falunap Tiszaszigeten: a Sziget ételét is megfőzték - galéria

Tiszasziget - Sportrendezvényekkel, az elmaradhatatlan ugrálóvárral és bográcsos ételekkel várták az érdeklődőket a Sziget Napján. A tiszaszigeti falunapon azokat is díjazták, akik sokat tettek a közösségért.

H. E.

Szombat délelőtt a gyerekekről, délután a civilszervezetekről szólt a második alkalommal megrendezett Sziget Napja rendezvény Tiszaszigeten. A falunaphoz számos sport verseny kapcsolódott, így másodszor rendezték meg reggel 7 órától a Puszta horgásztavon a Tisza-Maros nemzetközi horgászversenyt, ugyanis a szerbiai testvértelepülésről, Szajánról is érkeztek versenyzők. A 28 horgász összesen egy mázsa halat fogott. A halat és a vizet nem kedvelő, ám sportos családok a Sziget bajnoka címért indulhattak asztaliteniszben. Közben a Szent Antal téri gyermekszigeten sok-sok ingyenes programmal, játékkal és kalanddal várták a gyerekeket, volt minden, ami egy falunap kelléke lehet: óriáscsúszda, ugrálóvár, arcfestés.

Falunap Tiszaszigeten. Fotó: Kuklis István (galéria)

A polgárőrök főztek és a rendre is figyeltek

Délután indult be igazán az élet a fő téren: a Classikon KTSE majorettesei a Temesvári utcán végigvonulva menettánccal nyitották meg a délutáni rendezvények sorát. Ekkor kezdtek hozzá a főzéshez a civilszervezetek, akiknek valamilyen hagyományos magyar ételt kellett főzniük. A Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület sertéslapockából készített pörköltöt, tudtuk meg Sándorné Bellér Tündétől, az egyesület titkárától. Azt is elárulta, két havonta főznek együtt, gyakoriak nálunk az ilyen összejövetelek. Most 24 polgárőrük van, ám a Sziget napján közel ötvenen ültek asztalhoz. Ám mint kiderült nemcsak szórakoztak, a rendezvényt is biztosították. – Nekünk ez nemcsak kikapcsolódás, odafigyelünk közben a falu rendjére is. Szerencsére már egyre több fiatal tagja a klubnak, fontos nekünk, hogy rend és nyugalom legyen a településen – magyarázta Tünde.

A nyugdíjasklub tagjai megszavazták mit főzzenek

A Tiszaszigeti Nyugdíjas Klub tagjai zöldborsós tokányt vacsoráztak, ezt vezetőjüknek Pető Jánosné Marikának az unokája készítette el számukra. – Mindenki hozott magának, ételhordót, tányért, a lényeg, hogy együtt fogyasszuk el. Máskor, például május 1-jén is szoktunk főzni, részt veszünk a település közösségi eseményein, így most a Sziget étele főzésből sem maradhattunk ki, megszavaztuk mi legyen a vacsora- részletezte Marika, miközben a színpadon a település ifjú tehetségei mutatkoztak be. Ahogy falunapokon szokás, számos díjat kiosztottak, így elismerést kaptak azok, akik sokat tettek e településért.

Falunap Tiszaszigeten. Fotó: Kuklis István (galéria)

96 éves a legidősebb szigeti

A falu legidősebb és legfiatalabb tagját is köszöntötték, előbbi a 96 éves Magyar József, aki pár éve már tartja ezt a rekordot. – Idén először egy új elismerést is kiosztunk, meghirdettük az "Ilyen volt, ilyen lett" versenyt. Ez a korábbi legszebb porta díjat váltotta fel, az indulók, a beküldött fotókon keresztül, azt mutatták be, hogyan szépült meg házuk az évek alatt – magyarázta a [namelink name="Ferenczi Ferenc"] polgármester. Az ünnepélyes díjátadó után Leblanc Győző és Tóth Éva operett slágerekkel szórakoztatta a résztvevőket, majd érkezett Bódi Guszti és Margó. Az elmaradhatatlan tűzijáték után pedig hajnalig tartó retro partin buliztak a tiszaszigetiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!