Szeged és környéke

2014.05.30. 21:45

Fegyveres mezőőrök járják Ásotthalmot

Ásotthalom - Fegyveres mezőőrséget állít fel Ásotthalmon Toroczkai László polgármester. Szerinte nem ez a meglepő, hanem az, hogy eddig nem volt.

Arany T. János

 Ellopták a tehenüket

Az ásotthalmi Kószóék fiatal, vemhes, 400 ezer forint értékű tehenét lopták el ismeretlenek. – Harminc évig senki nem nyúlt hozzá, aztán egyszer elhajtották. A menekültek hetente kétszer megjelennek a dűlőutakon. Nyáron a hőségben vizet keresnek. Innen légvonalban két kilométerre van a határ – mutatta [namelink name="Kószó Tibor"]. A kérdésre, hogy mit gondol a mezőőrségről, azt mondta: talán segít.

– Őszinte a mosolyom, ugyanis nem önök az első újságírók, akik személyesen jöttek el hozzám – mondta [namelink name="Toroczkai László"], Ásotthalom tavaly megválasztott polgármestere, aki a közösségi oldalán jelentette be: terepjárós és lovas fegyveres mezőőrséget szervez. – Teljesen hétköznapi dolog, ami csak az én személyem miatt vált érdekessé a sajtó számára. Már az előző polgármester idején többször szó esett erről, de nem lett belőle semmi, elsikkadt.

– Ásotthalom Magyarország ötödik legnagyobb külterülettel rendelkező községe, 122 négyzetkilométer tartozik hozzánk. A terület őrzése, védelme nem egyszerű feladat. Nemcsak a hétköznapi, apró bűncselekmények, betörések, lopások, hanem a migráció is komoly problémát jelent. Az a meglepő, hogy eddig nem volt mezőőrség – fogalmazott Toroczkai László.

Fegyveres mezőőrök járják Ásotthalmot. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Ásotthalom első embere elmondta, április végén a kormány közel duplájára emelte a mezőőrök foglalkoztatásának támogatását, ami havonta 90 ezer forint, a kezdéshez pedig 500 ezer forintot lehet igényelni.

 MIÉP, Jobbik és a vármegyék

A szegedi születésű Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója politikai tevékenységét a MIÉP színeiben kezdte 1996-ban. 2010-től Csongrád megyei önkormányzati képviselő, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság egyik alelnöke. A Jobbik listáján jutott be az önkormányzatba, de nem tagja a pártnak. 2006 szeptemberében került a figyelem középpontjába, amikor az MTV-székház ostromakor a tüntetőket a budapesti Kossuth térről a Szabadság térre vezette. 2013-ban független indulóként egy időközi választáson Ásotthalom polgármesterévé választották.

– Lecsaptam erre a lehetőségre. Szeretném, ha már júliusban indulna a mezőőrség legalább két fővel. A javaslatot szerdán a testületi ülés egyhangúlag elfogadta. Örülnék neki, ha a gazdák és a földtulajdonosok önkéntes alapon támogatnák a mezőőrséget, hiszen ez az ő érdekeiket szolgálja – magyarázta Toroczkai.

A mezőőrök intézkedési jogkörüket tekintve közel állnak a rendőrökhöz. A rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény értelmében a mezőőr bírságolhat, beviheti a törvényszegőket a rendőrségre, de akár 8 órán át is őrizetben tarthatja. Megbilincselheti, igazoltathatja, ha gyanús, átvizsgálhatja a ruházatát, elveheti a jogtalanul szerzett dolgokat, lefújhatja gázspray-vel, ráuszíthatja a kutyáját, ha támad. Tehát lehet nála gázspray, szolgálati kutya és sörétes puska, előbbieket önvédelemre, utóbbit vadak ellen, madarak elriasztására használhatja.

– Nem magánhadsereget szeretnék létrehozni, ahogy a liberálisok gondolják. Célom, hogy Magyarország legbiztonságosabb települése legyünk – közölte Toroczkai. Elmondta, minden fontosabb döntést megjelenít a közösségi oldalon, például, ha traktort vesz az önkormányzat, azt is ott híreli.

A Homokhátság más településein is dolgoznak mezőőrök. Zákányszéken 2002 óta, Mórahalmon pedig közel húsz éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!