Szeged és környéke

2009.03.18. 20:49

Felújította a főügyészség a volt sajtóházat

Szeged - Kiadónk egykori ügyfélszolgálata helyén az őrizetesek cellái sorakoznak, fotósaink volt sötétkamráiból raktár, a gombfocicsaták helyszínéből, a hajdani újságíró klubból tárgyaló lett. Felújította és átalakította a volt Sajtóházat, azaz a Stefánián álló Vajda-palotát a főügyészség. 60 munkatársa várhatóan májusban költözhet be.

R. Tóth Gábor

A Csongrád Megyei Főügyészség és a Szegedi Nyomozó Ügyészség munkatársai veszik birtokba a Stefánián felújított épületet, az egykori Sajtóházat, ahova az elsők között léphettünk be tegnap.

Ahol egykor mi gondoskodtunk vendégeinkről, ott teszi ezt az ügyészség is: sajtóházbeli ügyfélszolgálatunk helyére került az őrizetes váró, három cellával. Micsoda véletlen: a 007-es szobában.

A bejárattól két oldalra vezet út – erre vezetik majd kihallgatásra az őrizeteseket. Például a „felismertetőbe" – ahol egy eddig teljesen ismeretlen tartozékkal, a filmekben látható, csak egyik oldalról átlátszó, fóliás tükörrel találkoztunk.

Ki itt belép, aligha koptatja a hatalmas tárgyaló – itt zajlottak az újságíró klubbeli gombfocimeccsek – intarziás padlóját. A sárgára festett helyiségben 4 méltóságteljes oszlop, az ablakokon zöld függönyök. Ez a színkombináció uralkodik a szobákban. Az egykor fehér lépcsőházban most a mogyorószín dominál. Régi fényében tündököl a kovácsoltvas korlát – a mennyezeten pedig új a csillár.

Ilyen volt. Két éve még felszedett parkettát láttunk...

Ilyen volt. Két éve még felszedett parkettát láttunk...
Fotó: Karnok Csaba

Csakúgy, mint a színes üvegmozaikok, latin feliratokkal: tisztaságot, bátorságot, mértékletességet, igazságosságot hirdetnek. Az egykori szerkesztői birodalom ablakainak színes üvegtáblái megmaradtak: egy művészettörténész szerint szabadkőműves-szimbólumok – meséli kalauzunk, Serfőző István, a megyei főügyészség munkatársa.

A sajtómunkások 2006. júniusi kiköltözése után találtak itt freskómaradványt, a Tanácsköztársaságot eszményítő fali dekorációt, arató asszonyokkal; falba épített trezort – sajnos üresen. A régi parkettákon még 1910-es feliratokat olvashattak. Most aranyos szegélyű, fekete és bordó csíkkal kombinált, világos járólapon közlekedünk.

...és ilyen lett: Tegnap már csillogó járólapon közlekedtünk az épületben. Fotó: Frank Yvette

...és ilyen lett. Tegnap már csillogó járólapon közlekedtünk az épületben.
Fotó: Frank Yvette

Más az egykori szobák funkciója is. A fotósok sötétkamrájából raktár lett, a sportos kollégákhoz leírók költöznek. Az újságírók különálló szobáit összenyitották. „Itt volt az asztalom, a fénymásoló, ott élt a két kis teknős, egyikük csupán 3 lábbal" – jut a korábbi lakó eszébe. A rovatvezetőkhöz vezető folyosó most kiskonyha.

A főszerkesztői szoba az egyik legelőkelőbb ügyészi otthon lesz, felette található a főügyészi rezidencia – amint láttuk, konyhával, tusolóval, vasalóval. De a tiszai panorámára sem lesz panasz.

Cellák az egykori ügyfélszolgálaton - KÉPGALÉRIA


Májusban költözhetnek

– A kivitelező befejezte munkáját, néhány apróbb hibát kell még kijavítani. A bútorokról szóló közbeszerzési eljárás eredményét a múlt héten hirdettük ki, ha nem lesz jogorvoslat, akkor a jövő hét elején aláírhatjuk a szerződést. Ha így alakul, május első napjaiban beköltözhetünk – árulta el Lőrinczy György főügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség vezetője. 60 munkatársával költözik az egykori Sajtóházba. – Rengeteg iratot, számítógépeinket, sőt a főügyészség könyvtárát is át kell hozni. Nagy segítséget kaptunk az önkormányzattól, például a parkolóhelyek kialakításánál. Még nem lehet pontosan megmondani, mennyibe került a beruházás, most folynak még az elszámolások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!