Szeged és környéke

2014.02.28. 22:23

Füvesítik a gyálaréti szeméttelep helyét

Gyálarét - Elterjedt a hír Gyálaréten, hogy hulladékválogató üzem épül a régi szeméttelep helyén. Megijedtek a helyiek, de végül a környezetgazdálkodástól korrekt tájékoztatást kaptak.

Dombai Tünde

– Érzékenyen figyelünk minden építkezésre. Ezért szeretnénk tudni, mi épül a Gyálai út mentén, a gyálaréti hulladékudvar mellett. Az a hír járja, hogy szelektívhulladék-válogató üzem létesül. Nem volt olyan régen, hogy ne emlékeznénk rá, milyen volt, amikor szippantós kocsik hordták a sok folyékony anyagot a szomszédos területre. Évekig olyan iszonyatos bűzt hozott onnan a szél, hogy aludni sem bírtunk. Nagy lakossági tiltakozó akció kellett hozzá, hogy megszabaduljunk tőle – fogalmazta meg a probléma lényegét sokak nevében [namelink name="Molnár Zoltánné"]. A Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület elnöke hozzáteszi, a gyálarétiek nem szeretnének üzemet, mert a település jövőjét a turizmus fejlesztésében látják biztosítva. Egy ilyen beruházás pedig végleg ellehetetlenítené, értéktelenné tenné a településüket. Megnéztük a helyszínt. A hulladékudvarral szomszédos egykori szeméttelepen láthatóan valóban munka folyik.

Füvesítik a gyálaréti szeméttelep helyét. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Bezárása után a szeméttelep részleges földtakarást kapott. A területre veszélyes hulladékot nem raktak le, de szippantott lakossági kommunális szennyvizet hordtak ide. A részleges rekultiváció azonban nem felelt meg a hatályos jogszabályoknak, ezért az illetékes környezetvédelmi hatóság elrendelte a terület végleges rekultivációját – tudtuk meg Makrai Lászlótól. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a mostani munkálatok hatósági előírásra és engedélyek alapján folynak. A cél a telep környezeti kockázatának mérséklése, vagyis hogy szennyezőanyagok se a talajba, se a talajvízbe ne kerüljenek. Tavaly elkészült a talajvízfigyelő kúthálózat és a területet övező árokrendszer. Most a hulladéklerakó felületét rendezik, mesterséges szigetelőréteget húznak rá, hogy a csapadékvíz ne juthasson a lerakó belsejébe, és ne moshasson ki belőle szennyezőanyagot. Végül a területet ismét befüvesítik.

Ezt a területet korábban a Szegedi Vízmű Zrt. üzemeltette, és 2008 végén került a környezetgazdálkodáshoz. A következő évben kötelezte a zöldhatóság az üzemeltetőt a rendbetételére. A korábban elkészült és beadott pályázati dokumentáció miatt az uniós támogatással megvalósult regionális rekultivációs programból a telep kimaradt. (Abban a programban 100 százalékos uniós támogatással 26 település 27 régi szemétlerakóját rekultiválták.) A 9,2 hektáros gyálaréti terület rekultivációját a közbeszerzési eljárás nyertese végzi el. Erre a környezetgazdálkodás saját forrásaiból 38,1 millió forintot kénytelen költeni. A viszonylag alacsony értéke miatt pályázati forrást nem lehet hozzá kérni. A munkálatok a tervek szerint március végére készülnek el.

A gyálai civilszervezet vezetője azt mondta, képviselői közvetítéssel két napon belül korrekt tájékoztatást kapott az igazgatótól. Megértették, mi készül. Érdemes lett volna azonban a munkálatok előtt tisztázni a terveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!