Szeged és környéke

2012.08.29. 23:29

Gazdasági fordulatra és új hídra vár a szegedi Tisza Park befektetője

Szeged - Nem adta fel az új városrészi központ megépítésének tervét Újszegeden a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft., csak kedvező gazdasági környezetre és egy új Tisza-hídra vár.

Szabó C. Szilárd

Még 2006-ban vásárolta meg egy nagy multihoz kötődő osztrák ingatlancég Újszegeden a Heavytex közel 20 hektáros telephelyét azzal a céllal, hogy óriás-bevásárlóközpontot épít. 2008-ban a befektető az építészek nyomására módosított a tervén: a több tízezer négyzetméteres bevásárlóközpont mellett már toronyépület, szálloda, irodák és lakások is helyet kaptak.

A beruházó még abban az évben megvásárolt és ledózerolt közvetlenül a Temesvári körút mellett, az újszegedi Gyimesi utcában öt magánházat és egy hatlakásos társasházat. Ez elengedhetetlen a Tisza Park elnevezésű új városrészi központ megvalósításához, ugyanis innen indul majd a 40 méter széles, 750 méter hosszú négysávos út, amely egészen az Alsó kikötő sorig, az új bevásárlóközpontig, valamint a leendő déli Tisza-hídig visz.

Lakóházak már nincsenek, négysávos út még nem épült az újszegedi Gyimesi utcában. Fotó: Frank Yvette

Lakóházak már nincsenek, négysávos út még nem épült az újszegedi Gyimesi utcában.
Fotó: Frank Yvette

Nemrégiben a Városrészek fóruma sorozatunkban [namelink name="Pocsai Blanka"] (Fidesz) újszegedi önkormányzati képviselő azt mondta, hogy tudomása szerint meghiúsult az elképzelés, a befektető elállt a tervétől, nem épül bevásárlóközpont a kendergyár egykori területén.

Megkerestük az ügyben a beruházó képviselőjét. [namelink name="Fábián Attila"], a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft. ügyvezetője lapunknak nyilatkozta: nem mondott le a befektető arról, hogy bevásárlóközpontot építsen Újszegeden. – Dolgozunk az ügyön, de a jelenlegi gazdasági környezetben nem aktuális egy ilyen volumenű projekt indítása. Az új városrészi központ megszületését akadályozza a plázastopról alkotott szabályozás is – hangsúlyozta az ügyvezető.

Orbán Viktor a harmadik szegedi Tisza-hídról

Orbán Viktor utoljára 2010 szeptemberében járt Szegeden. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy sikeres Szeged nélkül nincs sikeres Magyarország. Orbán akkor jelentette be, hogy még ebben a ciklusban megkezdik a harmadik szegedi Tisza-híd építését, és a kormány támogatja az ELI, a szegedi lézerközpont megvalósítását.  

A városi közgyűlés tavaly év végén módosította az önkormányzat és a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft. között létrejött településrendezési szerződést, mert „több, a megállapodásban szereplő ingatlanügylethez kapcsolódó határidő lejárt". Az új határidő szerint ez év december 31-éig kellene megállapodni a MÁV Zrt.-vel „vasúti töltésátvágást érintő, közforgalmi szempontból szükséges területek tulajdonba vételéről". A négysávos út átfut a töltésen, amelyet átvágnak, előrébb, Makó felé viszik az újszegedi vasútállomást. Ezt a munkát és az útépítést is a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft. finanszírozza.

– Még mindig nem rendeződtek a tulajdoni viszonyok, ugyanis nagyon lassú a tárgyalások menete az állammal és a MÁV-val – fogalmazott Fábián Attila. Hozzátette: az útépítési dokumentumokkal már elkészültek, és amint rendeződnek a tulajdoni viszonyok, beadják az útépítési engedélyeket. – Az utat azonban csak akkor építjük meg, ha látjuk, hogy megvalósul a beruházás is – hangsúlyozta az ügyvezető, aki szerint a déli Tisza-híd megépítése hatalmas lökést adna a projektnek és a városnak is. Fábián reméli, hogy a 2014–2021 közötti uniós költségvetési ciklusban kiemelt beruházásként megépítik a déli Tisza-hidat Szegeden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!