Szeged és környéke

2019.02.16. 16:04

Görög kutatásaiért díjazták a szegedi történelemtanárt: Balogh Ádám másodszor kapta meg az MTA elismerését

A Magyar Tudományos Akadémia pedagógus kutatói pályadíját vehette át Balogh Ádám. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium magyar-történelem szakos tanára az újkori Görögországot kutatja, ezt a munkáját ismerték el immár második alkalommal.

Timár Kriszta

A Magyar Tudományos Akadémia elismerését vehette át néhány napja Balogh Ádám, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára. Az MTA pedagógus kutatói pályadíját idén 9 magyarországi és 4 határon túli szakembernek ítélte oda. Balogh Ádám nem először vehette át a rangos díjat: 2012-ben egyszer már megkapta. Akkor is, és most is az újkori Görögországhoz kötődő kutatásait ismerték el.


 A mostanit a Fejezetek Görögország újkori történetéből című könyvéért ítélték oda, melyet 2013-ban írt.

– Bár nem tankönyv, de az egyetemen és a görög nemzetiségi oktatásban is használják, és éppen most készül belőle hangoskönyv is – beszélt munkájáról a pedagógus, aki amellett, hogy a Deák-gimnázium magyar–történelem szakos tanára, oktat az egyetemen, a Csongrád Megyei Görögök Kulturális Egyesületének tagja, nyaranta pedig idegenvezető a déli országban.

Balogh Ádám kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat szeretne végezni a jövőben.  Fotó: Kuklis István

Balogh Ádám kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat szeretne végezni a jövőben. Fotó: Kuklis István

– Nincs családi kötődésem ehhez a nemzethez, de szoros kapcsolatban vagyok velük. Az egyetem alatt kezdtem el ezzel a témával foglalkozni, azóta folyamatosan kutatom. Hálás terület, hiszen Görögország újkori történetéből nincsenek magyar munkák – beszélt munkájáról. A díjjal kapcsolatban kiemelte: az MTA a legrangosabb szakmai fórum, így ennek elismerése különösen értékes. – Visszajelzésnek és motivációnak is kiváló, hiszen azt mutatja, hogy amin dolgozok, az használható.


Balogh Ádám úgy fogalmazott, az utóbbi időben már jóval kevesebb időt tud fordítani kutatásra, mint a korábbi években, ettől függetlenül vannak még tervei. – Kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat szeretnék végezni, a következő időszakban ezzel tervezek foglalkozni a tanítás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!