Szeged és környéke

2019.05.23. 18:27

Gyakorlásképpen kifestették a börtönt - elítéltek vizsgáztak Nagyfán, mutatjuk fotókon

Rendszeresen szerveznek okj-s tanfolyamokat a Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottainak. Csütörtökön a szobafestők vizsgáztak.

Suki Zoltán

Vagyon elleni bűncselekmények, azaz lopások miatt kapott három és fél év börtönbüntetést az a férfi, aki társaival együtt tett sikeres gyakorlati vizsgát szobafestő szakmából a nagyfai börtönben csütörtökön.

 

– Még két évet kell börtönben töltenem, többek között ezért is jelentkeztek a szobafestő tanfolyamra. És persze azért, hogy ha kiszabadulok, már munkából tartsam el a családom, mert ide semmiképpen sem akarok visszakerülni

– mondta lapunknak az egyik szobafestésből gyakorlati vizsgázó elítélt.

Elítéltek vizsgáztak Nagyfán - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István

A férfi szerint tud majd élni a lehetőséggel, amit a büntetés-végrehajtástól kapott. Elmondta, hogy rendesen megtanították nekik a szakmát. Gyakorlásképpen a tanfolyam alatt kifestették a nagyfai börtön körleteit, és az egészségügyi részleget is.


A szobafestő tanfolyammal párhuzamosan kőműveseket is képeznek a börtönben. A két tanfolyamra összesen 36 ember jelentkezett, utoljára, június 12-én a kőművesek vizsgáznak majd. A tanfolyamok 9 hónappal ezelőtt kezdődtek a Szegedi Szakképzési Centrum és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A szakmunkástanulók a vizsgáig heti három napon át, 8 órát ültek az iskolapadokban, vagy dolgoztak.

 

– Az elmúlt 15 évben évente 2-3 alkalommal szerveztek a fogvatartottaknak okj-s szakmát adó tanfolyamokat. 2019-ben 123 elítélt jár kétéves iskolarendszerű képzésre, esti tagozaton Szegeden és Nagyfán. A Szegedi Szakképzési Centrum szervezésében a szobafestőkön és kőműveseken kívül asztalosokat, férfiszabókat és kertészeket is képeznek

– mondta Tóth Ibolya ezredes, a Nagyfa Alföld Kft. ügyvezető igazgatója. A cég naponta átlagosan 400 elítélt munkáját szervezi és irányítja szegedi és nagyfai telephelyén, 13 különböző munkaterületen, az egyszerű kézi mezőgazdasági munkáktól kezdve, az aprólékos figyelmet igénylő műszaki szerelésig sokféle tevékenységben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!