Szeged és környéke

2008.03.19. 22:29

Gyerekek bandáznak Algyőn

Algyő - Fél percig verték a negyedikes algyői fiút, így lehetett tagja a játszótéri bandának, amely pénzt is szed tagjaitól. Amikor a kisfiú apja kérdőre vonta volna a „bandavezért", annak apja nekitámadt, és szilánkosra törte a karját.

Bobkó Anna

A rendőrség nyomoz, a helyi iskola igazgatója szerint ezekkel a gyerekekkel amúgy nincs probléma. A faluban egyre nagyobb a felháborodás a késő este csellengő tinik miatt.

– A fiamnak 30 másodpercig kellett feltartott kézzel tűrnie, hogy társai verik, és csak e „beavatási szertartás" után lehetett a banda tagja – mesélte Zoltán, a negyedik osztályos Bence édesapja. A fiú március 5-én csatlakozott ahhoz az öt-hat gyerekből álló algyői klikkhez, amelynek tagjai iskola után találkozgattak a Bartók Béla utcai játszótéren.

– A fiam nekem újságolta el először, hogy attól a naptól kezdve egy bandához tartozik, és a veréssel egybekötött beavatásról is beszélt – emlékezett vissza Enikő, Bence édesanyja, akivel egy algyői presszóban beszélgettünk. Férje nem jött el a találkozóra, ezért az asszonyt testvére, Csilla kísérte el, akinek a tizenegy éves fia szintén bandatag.

A Bartók Béla utcai játszótéren találkozgattak a banda tagjai. Árnyékot vet a falura. Fotó: Karnok Csaba

A Bartók Béla utcai játszótéren találkozgattak a banda tagjai. Árnyékot vet a falura.
Fotó: Karnok Csaba

– Bence büszke volt rá, hogy kibírta a félperces ütlegelést. Nagyon mérges lettem, és átnéztem a táskáját, ekkor találtam meg a lezárt borítékot, amit a hatodik osztályos S. István nevére címzett, benne kétszáz forinttal. Amikor kérdőre vontam a fiamat, elárulta: a pénz tagdíj, melyből alkoholos filctollat, energiaitalt és chipset vásároltak volna. Úgy éreztük, ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, ezért a férjem este átment S. Istvánékhoz, és kérdőre vonta a szülőket. Éppen a feleséggel beszélt a kertkapuban, amikor az idősebb S. István megjelent a neje háta mögött, és kitépte a férjem kezéből a borítékot. Mivel ez volt az egyetlen bizonyítékunk, a férjem megpróbálta visszaszerezni. Erre S. István ráugrott, és az árokba lökte. A férjem felkarja szilánkosra tört, szabályosan el kellett menekülnie – emlékezett vissza Enikő, aki elképedve áll a történtek előtt, hiszen a fiúk évek óta jó barátok, Pistike gyakran aludt náluk, bár a szülők közelebbről nem ismerték egymást. Ezek után azonban feljelentést tettek.

Súlyos testi sértés

A verekedő algyői szülők ügyében a Szegedi Rendőrkapitányság súlyos testi sértés miatt indított büntetőeljárást – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elárulta: vizsgálják az algyői gyerekek bandázását is.

Szerda délután mi is felkerestük idősebb S. Istvánt. A férfi azt mondta, nem szeretné meglátni sem a fia, sem az ő nevét az újságban.

– A fiúknak nincs kirívó magatartási problémájuk, megbízható, jó gyerekek. Nem gondolom, hogy rossz szándékkal találkozgattak, és találták ki ezt a baráti kört. Ők is olvasták már a Pál utcai fiúkat, amely hatással volt rájuk – magyarázta Iván Zsuzsanna. Az algyői iskola igazgatója kiemelte, a legtöbb szülő aktívan részt vesz az iskolai életben, néhányan ifjúsági klubot hoztak létre, hogy lefoglalják a csellengő gyerekeket.

Úgy tudjuk, két banda rivalizál a faluban: az IHC, azaz „Iszunk, hányunk, cigizünk" és a BKT, vagyis a „Bolond komák tagja".
– Napközben a fiamat verték el, este pedig a férjemet. Szörnyű, ami történt. De mindössze egyetlen napig tartott a fiam bandatagsága. Akadnak azonban olyan gyerekek, akik hónapok óta fizették a kétszáz forintokat. Vajon azoknak a táskájába miért nem néznek bele a szüleik? – kérdezte Enikő, aki nem az iskolát hibáztatja a történtekért, inkább a szülői felelősségre hívta fel a figyelmet.

Rongálnak és szívnak

Az Algyőn esténként kószáló fiatalok a település alpolgármesterének is feltűntek, ezért a probléma megoldására megbeszélést hívott össze, ahol a családvédelmi szolgálat képviselője is jelen volt. Végh Erika családgondozó elmondta: „Több történet is kering a faluban. Hallottam a kisebbek kétszáz forintos történetéről. De ennél súlyosabb, hogy az idősebbek rongálnak és vandálkodnak, hátrányos helyzetű embereket zaklatnak, öregeket fenyegetnek meg, alkoholt fogyasztanak, és öngyújtógázt szívnak. Az ifjúsági klub csak péntek és szombat este működik. Így nincs szórakozási lehetőség a fiatalok számára, ezért hét közben is az utcán bandáznak. Sok szülő inkább elengedi a gyerekét, minthogy konfliktusba kerüljön vele. Pedig a szülőknek kellene jobban odafigyelniük a gyerekeikre!"

Címkék#Algyő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!