Szeged és környéke

2009.10.20. 13:19

Gyimesi: Botka sikeresebb kommunikátor, mint városvezető

Szeged - Gyimesi László a Fidesz szegedi elnöke a delmagyar.hu olvasóinak kérdéseire válaszolva elmondta: Szegednek is megújulásra, változásra van szüksége.

Delmagyar.hu

Karaly: Mire számít jövőre Szegeden? Gondolok arra, hogy ez a város az utóbbi években az MSZP fellegvára volt...
G.Tibor: Igaz, hogy Kalmár Ferenc lesz a Fidesz polgármester-jelöltje Szegeden?
Szgdlilly: Akar-e a Fidesz Szegeden polgármesterséget nyerni, vagy lubickol továbbra is a langyos vízben?

Gyimesi László: Az országgyűlési és az önkormányzati választáson is a jelenlegi ellenzék győzelmét várom. Az idei EP-választások eredményei is igazolták, hogy a szegdiek sem értenek egyet a kormányzó koalíció tevékenységével. Szegednek is megújulásra, változásra van szüksége. A Fidesz polgármester-jelöltje olyan személy lesz, aki képes ezt a megújulást és változást megvalósítani városunkban. A szegedi Fidesz tenni akar, nem csak szemlélni az eseményeket.

O'Connor: Mit szól Bartha videóblogjához? Számítanak-e rá a következő választáson?

Gyimesi László: Az igénybe vett eszköz jó és modern. A tartalom más kérdés. Szeged jövőjét építjük, éppen ezért csak előre tekintünk.

bizly: Szeretném tudni, hogy indul-e az országgyűlési választáson?

Gyimesi László: A Fideszben feladatokat osztanak és nem pozíciókat. Az én feladatom jelenleg az, hogy felkészítsem pártunkat az előttünk álló választásokra. Magam ott próbálok városunk és a Fidesz hasznára lenni, ahol szükség van rám. Amennyiben ez a városháza, úgy ott, amennyiben máshol kérik közreműködésem, úgy ott is igyekszem a maximumot nyújtani.

Gyimesi László szerkesztőségünkben válaszolt az olvasók kérdéseire. fotó: Schmidt Andrea

Gyimesi László szerkesztőségünkben válaszolt az olvasók kérdéseire.
Fotó: Schmidt Andrea

Hazaffy: Ki (mi) jelölte Önt a Fidesz Ifjúsági Tagozata alelnökének? (megválasztásához gratulálok.)

Gyimesi László: Loppert Dániel, az ifjúsági tagozat országos elnöke kért fel, hogy a továbbiakban is, immáron a harmadik ciklusban segítsem országosan is az ifjúsági tagozat munkáját.

Hazaffy: Fiatalként hogyan viszonyul a Fidelitas és a IKSz helyi akciójához az "Az én Botka Lacim" pályázathoz? Úgy gondolja-e, hogy az ilyen akció(k) segítenek a helyi Fidesz kormányzóképességének bemutatásához?

Gyimesi László: Eleddig még nem láttunk példát arra, hogy egy regnáló politikus portrét készíttessen magáról (Torgyán doktoron kívül). A város II. világháború előtti polgármestereinek portréit kitenni a városháza falára szép hagyomány, az viszont több mint furcsa, hogy néhány éve kormányzó polgármesterek képét teszik ki. Mi történne - pusztán elméleti síkon - ha mondjuk valamelyik közülük újra polgármester lenne? A saját portréja alatt ülne a városházán? :)

Theseus: Botka László sikeresnek értékeli a polgármesteri munkáját, Szeged fejlődését az utóbbi években, és párttársainak, szimpatizánsainak is ez e véleménye. Ön is osztja ezt a véleményt? Elkülöníthető-e ön szerint Botka László polgármesteri és parlamenti, ill. pártbeli munkája?

Gyimesi László: Úgy gondolom, hogy Botka László sikeresebb kommunikátor, mint városvezető. A polgármestereknek véleményem szerint alapvetően két típusa van: az egyiket úgy hívom, "hivatalnok polgármester", a másik típust "menedzser polgármesternek". Jelenlegi polgármesterünk az előbi típusba tartozik, Szegednek viszont jelenlegi helyzetében menedzser polgármesterre lenne szüksége. A városvezetésnek jóval többet kellene tennie, mint pusztán a hivatal irányítása és a központi költségvetésből jogszabályok alapján járó normatívák elosztása. Működőtőkét és termelő beruházásokat kellene idevonzani. Nincs két Botka László, az a Botka László, aki a parlamentben teljes mellszélességgel támogatta Gyurcsányt és most Bajnait, az ugyanaz a Botka László, mint aki szétteszi a kezét a közgyűlésben, hogy "nem ő tehet a kormányzati megosztásokról".

Conquer: Ön szerint mennyire költséghatékony, hogy alig egy éve újították fel az 1-es villamos vonalának egy részét, és most ugyanazt újra felújítják? Ön szerint van-e értelme a 2-es villamosnak, amikor az alig 2 kilométeren megy saját útvonalon, aztán az 1-es villamossal megy egy vonalon tovább? Ön szerint ez nem az EU-s pénzek ravasz módon történő lenyúlása?

Gyimesi László: Az 1-es villamos pályarendszerének és berendezéseinek felújítása szükséges és jó, a tervezett 2-es villamos jelenlegi formájában viszont nem fogja betölteni azat a célt, amit szánnak neki. Több buszjárattal lesz párhuzamos, illetve amint Ön is írja, igencsak rövidke lesz. Az, hogy az EU kötött pályás fejlesztésre írt ki pályázatot, az nem véletlen. A nyugati országokban lévő villamost is gyártó üzemek lobbierejének eredménye a tender.

hazaffy: Az Ön által vezetett Fidesz melyik városi beruházást NEM támadta?

Gyimesi László: A város érdekét szolgáló fejlsztést soha nem támadtunk.

CID: Úgy gondolja e, hogy ön és frakciótársai, jól, hatékonyan, és tisztességesen látják e el, ellenzéki feladataikat ?

Gyimesi László: Igen. Az ellenzék feladata, hogy felhívja a figyelmet a kormányoldal hibáira, és jobbító szándékkal az általa helyesnek vélt irányba terelje a városvezetés ténykedését. Mi magunk is mindig megtesszük a szükséges módosító indítványokat, az viszont a kormányoldalt minősíti, hogy ezeket szinte mindig tárgyalás nélkül "lesöpri".

Fotó: Schmidt Andrea

Fotó: Schmidt Andrea
Pocokkaa: Ön szerint mi az akadálya annak, hogy az általunk fizetett közgyűlésben ülő politikusok pártállás nélkül Szeged érdekeit képviseljék? Mi az oka annak, hogy a Fideszen belül a hatalom megszerzésén kívül semmi nem fontos és ennek eléréséért semmi sem drága?

Gyimesi László: A közgyűlésben ülő képviselő mindannyian esküt tettek arra, hogy Szeged érdekeit képviselik, egy ilyen eskü megszegésének egyetlen szankciója van: a választás. Jövőre minden szegedi szankcionálhatja a városvezetést.

NógrádiT: Esetleges hatalom gyakorlásuk esetén milyen kapcsolatot szándékoznak kialakítani a civil szervezetekkel, bevonják-e a döntés előkészítésbe, ill. a mostani város vezetési gyakorlattal ellentétben legalább meghallgatják-e kérdéseiket, gondolataikat?

Gyimesi László: A szegedi Fidesz eddig is nyitott volt a "civilek hangjára". Ezután is ez lesz. Ebben Páva Zsolt példája lebeghet a szemünk előtt, aki szintén folyamatosan "beszél az emberekkel".

Rozsdás: Szeged fejlődik,mert ez nem tagadható! Ön miben látja a város jelentős előbbre lépését a jelenlegi problémák megoldására: munkahelyteremtés, iskolák, közüzemek, közlekedés, repülőtér fejlesztése és a város lakóinak hosszabb távú megélhetésének biztosítására?

Gyimesi László: Szeged gazdasága jelenleg féloldalas. Abban csak a kereskedelem van jelen, hinyzik a tudásalapú innovációs tevékenység és a termelés is. Egy elkövetkező menedzser típusú városvezetésnek fontos feladata lesz, hogy a szegedi gazdaságot erre a három lábra állítsa. Jelenlegi struktúrában a munkahelyteremtés nem tud több lenni, mint polcfeltöltői és raktárosi állások megteremtése. Kiemelt feladat lesz a kvalifikált munkaerő számára lehetőséget teremteni Szegeden.

NógrádiT: Az évtizedek óta elmaradt sport beruházások megvalósíthatóságáról (fedett uszoda, sportcsarnok, NBI-es mérkőzésre alkalmas pálya) mi a véleménye? Szándékozik-e a jövőben a szegedi labdarúgás érdekében munkálkodni? Miért nem állt ki Kohári Nándor képviselő úr mellett a teke ügyben, ill. mi a véleménye a bírósági ítéletről?

Gyimesi László: Az MSZP 2006-ban megígérte, hogy fedett uszodát épít. Mára kiderült, hogy ez nem igaz, ami az ígéretből megvalósult, az 400.000 Ft-os négyzetméteráron megvásárolt garázssor. Egy Szeged méretű városna kötelező, hogy legyen fedett uszodája, ezt egy leendő fideszes városvezetés egy fideszes kormánnyal meg kell, hogy valósítsa. Nagyon szeretem a focit, ráadásul csak a magyart. Amikor a Szeged is másod- illetve első osztályban szerepelt, magam is kint voltam minden hazai és számtalan idegenbeli meccsén is. Ha rajtam múlik, akkor újra lesz minőségi foci Szegeden. Még nem láttam a bírósági ítéletet.

Szirányi Tamás: 2009 elején robbant a bomba hogy a szegedi szakközépiskolákat összevonják illetve a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközép iskola és a Vedres kollégiumot bezárják. A szegedi Fidesz-KDNP mért nem lépett fel erélyesebben a kollégium bezárások ellen?

Gyimesi László: Az oktatással foglalkozó szakpolitikusaink ebben az ügyben is megtették az általunk helyesnek ítélt módosító indítványokat, amelyek itt is süket fülekre találtak a városvezetés oldaláról.

Theseus: Mit szól az utóbbi években történt drasztikus, sorozatos lakossági energiaáremelésekhez, ill. ahhoz, hogy mindmáig elmaradt a válság kirobbanása után beígért, jelentős gázárcsökkentés? Ha a Fidesz kerül jövőre hatalomra, korlátokat szabnak-e az energiaáraknak, várható-e esetleg a távfűtés árának a csökkentése?

Gyimesi László: Szegeden az elmúlt ciklus során 150%-kal emelkedett a távhő ára, a csatornadíj 111%-kal, a lakbér 102, a parkolás 62%-kal. A kormány elhibázott gazdaságpolitikájának árát a lakossággal fizetteik meg, és ebben, amint ezek a számok is mutatják, Botka László is partner. Nem lehet tovább húzni a nadrágszíjat, és nincs is miért. Érdekes, hogy azn olyan szolgáltatások, amelyek függnek a világpiaci áraktól, csak felfelé érzékenyek a változásra, lefelé nem. Ezen a gyakorlaton változtatni kell.

Fotó: Schmidt Andrea

Fotó: Schmidt Andrea
Theseus: Hatalomra kerülés esetén meg tudja-e állítani a Fidesz a reálbérek és az életszínvonal utóbbi években folyamatos csökkenését? Terveznek-e ismét jelentősebb minimálbér-emelést? Ön szerint mikor érik el a magyar bérek az uniós átlagot, és mikor kezdjük meg ezen a területen legalább a felzárkózást az utóbbi években tapasztalható leszakadás helyett?

Gyimesi László: Ha a választók jövőre a Fideszt bízzák meg a kormányzással, akkor egy feldatunk lesz: újjá kell építenünk az országot. Azt, amit 2002 óta az MSZP-SZDSZ rombolt, embert próbáló feladat helyrehozni, de kötelező. Az ország jelenleg egy szűkülő örvényben merül egyre mélyebbre. A feladat: ezt a folyamatot megállítani, és a gazdaságot egy bővülő, szélesedő útra állítani. Ha ez megtörténik, az magával rántja felfelé a társadalmi, szociális problémák megoldását is.

Conquer: Mi lesz a határon túli magyarok állampolgárságával (beleértve a szavazati jogot is)?

Gyimesi László: Hamarosan tárgyalja az országgyűlés a Fidesz ezirányú javaslatát, ami könnyítené a jelenlegi határokon túl élő magyarok állampolgárrá válását. A kormányoldal valós viszonyulása a nemzethez itt újra napvilágra fog kerülni.

Logaritmus: Ma a határon túli magyar 1 év magyarországi élet után állampolgárságot kap, ha nem az utcán kell élnie, van legális jövedelemforrása és nem körözött bűnöző. Ezeken a szabályokon esetleg milyen bűnözői körök érdekében akar a Fidesz lazítani? Miért nem jók ezek a nem is túl szigorú szabályok Önök szerint?

Gyimesi László: Pont ez az, amin változtatni kell, azaz hogy ne kelljen egy ungvári magyarnak ideköltöznie ahhoz, hogy állampolgár lehessen. Ez természetsen nem érinti a választójogot, mert azt más jogszabály szabályozza, és az helybenlakáshoz kötött. A határon túli magyarok kollektív lebűnözőzése a bűn.

Conquer: Milyen módon kívánnak elszámolni az előző kormánnyal, ha hatalomra kerülnek?

Gyimesi László: Úgy gondolom, hogy ebből a szempontból a kép teljesen egyértelmű: senki, szó szerint senki nem kerülheti el a felelősségre vonást, amennyiben a büntető jogszabályok vagy más jogszabályok keretein túllépett. Senki nem bújhat mentelmi joga mögé ilyen kérdésekben. Ennek végrehajtása természetesen a független magyar igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik.

Conquer: Meg kívánják-e úgy adóztatni a multikat, ahogy a kis- és középvállalkozások adóznak? Mernek-e fizettetni velük szolidaritási adót, ahogy a lengyelek csinálják?

Gyimesi László: Nem, a kis- és középvállalkozások, akik a magyar munkerőpiacon a legjelentősebb foglalkoztatók - természetesen az uniós szabályok figyelembevételével - kedvezőbb elbírálás alá kell, hogy kerüljenek.

Conquer: Nem fél, hogy ha a Fidesz 2/3-os többséget szerez a Parlamentben, akkor sérül a demokrácia és diktatúra jöhet létre?

Gyimesi László: Egy demokrácia akkor működik jól, ha művelői is demokraták. Mi azok vagyunk.

xcbcr: Mit gondol a családon belüli erőszak problémaköréről? Ön szerint milyen esélyekkel képes saját lábra állni ma Magyarországon egy nő, akit rendszeresen bántalmaz a (mellesleg ügyvédi hivatást gyakorló) férje?

Gyimesi László: Undorító, hogy ha valaki a gyengébbet bántalmazza, főleg, ha a családján belül teszi. A jelnlegi szabályozás nem elég hatékony, fontos lenne változtatni rajta.

Florian70: Nem gondolja e, hogy 2001-ben felmondott szerződés a kanadaiakkal (Ferihegy A terminál) jelentősen befolyásolta a magyar gazdaság visszaesését ? A magyar állam 2006-ban elvesztett perben 80 millió amerikai dollárt (17 milliárd forintot) fizetett ki a kanadai cégnek.

Gyimesi László: A Ferihegyi Repülőtérrel kapcsolatos hibás lépés a repülőtér eladása volt. Az MSZP-kormány alatt eladott Budapest Airport évente sokmilliárd forint nyereséget hozott a magyar államnak, most ugyanezt teszi egy külföldi magáncégnek.

Gyimesi László: Kedves szegediek, köszönöm a kérdéseket! Ha valakiben maradt még megválaszolatlan kérdés, keressen meg személyesen minden hét kedden 17:00-tól tartott fogadóórámon a Victor Hugo utcában. Mindent bele, Szeged!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!