Szeged és környéke

2009.08.28. 00:18

Gyorsaságban a rakpart a nyerő

Szeged - A délutáni csúcsban teszteltük tegnap Szeged közlekedését. Kijelölt terelőutakat néztünk meg, amelyek két napja működnek az 1-es villamosvonal felújítása és két körforgalom építése miatti lezárások körül. Kipróbáltuk a szegediek egérútját a rakparton. Most, a nyári szünet utolsó napjaiban ez a nyerő.

Dombai Tünde

A Szabadkai útról indult a Szegedet átszelő gyorsasági autós tesztünk. A Kossuth Lajos sugárút lezárása miatt a nagykörút a szokásosnál is jobban bedugult a jelzőlámpáknál. Ennek ellenére viszonylag ütemesen elértük a Bertalan hidat. A Mars tér továbbra is kritikus szakasz, mert a Kossuth Lajos sugárút előtt a kereszteződés lezárt oldalirányát itt is fák mögé rejtett bonyolult terelőtábla mutatja. Emellett eltörpül, hogy a Szabadkai úti első terelőtáblát is a földszintre szerelték, így a behajtó kamioncsorda hol egymástól, hol a vezetőfülke magassága miatt nem veszi észre. A Horgosi úti körforgalom lámpája – többször megírtuk – percekig feltartja a sort, miután a villamos elhagyta a kereszteződést.

Vissza a Bertalan hídtól a Felső Tisza-partot választottuk. Gyorsan járható, alig láttunk autósokat. A rakparti parkolók üresek. A Tisza Lajos körúton szembesültünk a szerdán megírt hibával: semmiféle tábla nem jelöli, hogy a Hősök kapujától lezárták kifelé a Boldogasszony sugárutat. A kanyarodósávban botlik a sofőr két csíkos terelőtáblába. A probléma ismétlődik a Vitéz és a Liliom utcánál: nem látni a mellékutcából, merre lehet menni, csak ha már kiszédült az autós a kereszteződésbe. Ellentétes a helyzet a Boldogasszony sugárút Szent Ferenc utcai csomópontjában. Terelőtáblák mutatják, kerülni kell, de ez nem igaz. A kereszteződés – egyelőre – nyitva áll, keresztül-kasul járható. A Földmíves utca irányába megint szabad az út. Egyértelműen ez az útvonal nyerte a „gyorsasági versenyünket".

Fotó: Miskolczi Róbert

A délutáni csúcsban teszteltük csütörtökön Szeged közlekedését.
Fotó: Miskolczi Róbert

Szeged harmadik körútján körbeautózva sem egyszerű a sofőr élete. A Szabadkai útról a Móravárosi körúton át sima az út. Csak a Kálvária sugárúton látni: hullámokban dugul a az 55-ösön bezúduló kamionsorok miatt. Továbbhajtva itt is egy talány a Vásárhelyi Pál utca Pulz utcai kereszteződése. A „Jobbra hajts!" táblát későn veszi észre, aki nem keresi, ezért tévelyeg és forgolódik mindenki. A rutin működik tovább a Teréz utca–Szatymazi utca kerülőúton. Ezért fordul elő, hogy a Rókusi körúton keresztülvezető egyirányú utcákba befordulnak az autósok menetiránnyal szemben.

A Rókusi körútról az Izabella híd–Dorozsmai út–Nyugati elkerülő–Szabadkai út félkört választottuk. Ez a leghosszabb menekülőút időben és kilométerben annak, aki távol tartja magát a belvárostól. De a legkényelmesebb annak ellenére, hogy két napja szokatlanul élénk rajta a forgalom. Egyedül itt is az 55-ös kereszteződése kritikus: hosszú perceket kell várni a körforgalom minden „ágán", ha bedugul.

Még mindig rossz a lámpa

A Csongrádi sugárút–Rózsa utca kereszteződésben – tegnap megírtuk – rossz a lámpa. Ha beáll a forgalom, képtelenség közlekedni. Ellenőriztük, még mindig rossz a jelzőlámpa. Azt is jeleztük, hogy a nagykörútról a Csongrádi sugárút felé terelő nagy, sárga táblák fák, illetve táblaerdő mögé kerültek. Tegnap ezt is ellenőriztük, a helyzet változatlan.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!