Szeged és környéke

2010.01.10. 22:25

Gyurcsány és Orbán személyét is sikerrel amortizálták

Szeged - Megtervezett politikai munka volt Gyurcsány Ferenc "amortizálása", és százszázalékosan sikerült – mondta a minap Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. Az MSZP 2006-ban külön tévéreklámot szentelt Orbán Viktornak. A politika idomul a fogyasztó igényeihez, amikor egyre inkább a személyekről szól.

Bakos András

„Ez a nyilatkozat egy valódi demokráciában felér a politikai öngyilkossággal.... Már ott, ahol a demokrácia nem csak szólam" – írta egy borsbi nevű kommentelő a Népszabadság honlapján Semjén Zsolt mondatai alá. A KDNP elnöke pedig nem árult el nagy titkot: „Beszéljünk nyíltan. Ez egy politikai feladat is volt: Gyurcsány Ferenc amortizálása. Ez százszázalékosan sikerült. Nagyon nagyot hibázott, hogy ebbe a harcba belement." Borsbi véleményét talán sokan osztják, pedig a személyes támadás minden demokráciában szokásos. Legföljebb nem szokták nyíltan elismerni. Mert jó azt a tudatot táplálni az emberekben, hogy a politika programok, elvek, értékrendek csatája. Az ellenfél első emberének amortizálása nem is csak az országos politikában szokás. A Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség például idén októberben Az én Botka Lacim címmel hirdetett portrépályázatot. Ezzel az akcióval törtek borsot a polgármester orra alá. A személyes támadásra személyeskedő válasz érkezett: a decemberi közgyűlésen Szentgyörgyi Pál alpolgármester azt mondta, hogy az MSZP is tervezett karikatúrapályázatot Haág Zalán jobboldali képviselőről, de meggondolták, „mert a képviselő önmaga karikatúrája". Az MSZP-nél is pontosan tudják, hogyan kell amortizálni. A 2006-os választások idején külön tévéreklámot szenteltek Orbán Viktornak. Üres parlamenti székét mutatták, azt sorolta a narrátor, milyen törvényeket nem szavazott meg a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Őt nem sikerült százszázalékosan amortizálni, annyira mégis, hogy a választás hajrájában elbizonytalanodjon, és az MDF-fel közös új miniszterelnök-jelöltről beszéljen.

A személyre irányuló politikai munkát ugyanúgy szakértők, elemzők tervezik meg, mint a szakpolitikát, de ez a két terület élesen elkülönül – derül ki a csongrádi önkormányzati képviselő, Hegedűs Péter szavaiból. A városatya civilben is politikával foglalkozik, az MDF szakpolitikai tanácsadója.

– Természetes, hogy a politikust személyében kikezdik, erre én is fölkészültem, amikor polgármesterjelöltként indultam 2006-ban Csongrádon – mondja Hegedűs. – Kész válaszom volt arra a vádra, hogy én elmentem innen, és a feleségem nem is költözne vissza, ha nyernék. Azt mondtam, a szabólegények is elmentek otthonról tanulni, de aztán visszatértek. Bíráltam ellenfeleim, Bedő Tamás és Kurucz Ferenc dolgait, de a személy elleni támadást én sem tartom jó eszköznek. Egy ellenszere van: nem szabad támadási felületet hagyni.

Indokot lehet találni

Amikor 1988-ban George Bush és Michael Dukakis elnökjelölti vitájából idézett a magyar tévé, bevágták azt a részletet, amikor Bush arra célozgatott finoman, de egyértelműen, hogy ellenfele nem elég régóta amerikai. Az a vita az itteni néző számára szokatlan, érthetetlen volt. – Természetesen meg lehet indokolni, miért van létjogosultsága a személyes támadásnak: ki kell derülnie, hogy az illető emberileg is alkalmas-e a feladatra, de a személyes támadás az én fogalmaim szerint nem vállalható – mondja a makói alpolgármester, Marosvári Attila, aki a rendszerváltás óta politizál.

– Amerikában már Obamáék karácsonyozását is látják a tévénézők, de a politikusok nálunk is egyre többet mutatnak meg intim szférájukról. Pár éve Gyurcsány Ferenc egy kiszivárogtatott videón úgy táncolt, mint Hugh Grant az Igazából szerelem című filmben, Orbánék pedig megmutatták, hogyan gyúrják otthon a kalácstésztát. Ilyen közel még tizenöt évvel ezelőtt sem engedte volna magához politikus a nyilvánosságot. A köz- és a magánszféra határa nyilván a most következő kampányban is elmosódik, ami azzal is jár, hogy még gyakoribbak lesznek a személyes támadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!