Szeged és környéke

2011.10.18. 21:30

Halálra kínozták a 25 éves Rékát - fotókkal

Kübekháza - A kínok kínjait kellett kiállnia tavaly nyáron bekövetkezett haláláig a 25 éves, kübekházi B. Rékának. A lány elásott földi maradványai október elején kerültek elő egy battonyai családi ház udvarából. Rékát halála előtt hosszú időn át válogatott kegyetlenségekkel bántalmazták.

Kiss Gábor Gergő

A magyar kriminalisztika történetének minden bizonnyal legbrutálisabb gyilkossága történt Battonyán 2010 júliusában – mondta [namelink name="Kiss Péter"], a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. Megírtuk: a Békés megyei rendőrök október 6-án egy battonyai ház udvarát ásták fel, ahol megtalálták a 25 éves B. Réka 1 éve elásott földi maradványait. A rendőrök még aznap őrizetbe vettek a 35 éves, szegedi M. Zoltánt, akit azonnal meggyanúsítottak a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel. Azóta egy 33 éves battonyai nőt, K. Adriennt és annak jelenlegi élettársát, a 33 éves S. Zoltánt is elfogták a rendőrök. Az ő házukban élt Réka, akit a nyomozás jelenlegi állása szerint éveken át kínoztak.

Elfogták Réka feltételezett gyilkosait. Fotó: DM/DV

A gyilkossággal és kínzásokkal gyanúsított egyik férfit a rendőröknek le kellett teperniük, amikor elfogták.
Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A lány testén és arcán cigicsikkeket nyomtak el, olyan testi erővel bántalmazták rendszeresen, hogy előfordult: a rúgástól az egyik elkövető lábujja is eltört. Pókereztek, ahol a győztes jutalma Réka megverése volt.

Ebben a gödörben találták meg egy év után a meggyilkolt lány maradványait. Fotó: DM/DV

Ebben a gödörben találták meg egy év után a meggyilkolt lány maradványait.
Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A fiatal nő fogait és körmeit fogóval kitépték, a lábujjait eltörték, végtagjait lánccal kikötözték. Gerendára kötéllel húzták fel úgy, hogy a lába nem érte a földet, és a fulladás határáig tartották így. Izomstimuláló géppel a vizes testét megrázatták. A kínzásfajták egy részét a rendőrség kegyeleti okokból nem hozta nyilvánosságra. Az egyik bulvárlap a gyilkosság kiderülése után beszélt K. Adriennel. Sírva mondta: ő és Réka Kübekházán töltötte gyerekkorát, onnan ismerték egymást.

Nem bírta a 13 éves szemtanú

Tóth Csaba bűnügyi osztályvezető, a nyomozás irányítója elmondta: a lány kínzásainak egy részét látta K. Adrienn 13 éves lánya is. Ő nem bírta tovább a lelki terhet, s kérte az anyját és élettársát: tegyenek bejelentést a rendőrségen. Ők ezt megtették, de gyilkosként egyedül M. Zoltánt nevezték meg. A nyomozás során azonban kiderült: a lány életének kioltásában a nő is részt vett, a kínzásokban pedig a jelenlegi élettárs is aktívan közreműködött. A két férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van, a nő pedig Budapesten elmegyógyintézeti megfigyelés alatt áll. Hogy végül mi okozta Réka halálát, arra orvosszakértői, antropológiai vizsgálat deríthet fényt. A gyilkosság és kínzás oka valószínűleg szerelemféltés volt: ez fordult át brutalitásba.   

– Egyik pillanatról a másikra ismerkedtek meg és lettek jó barátnők. Amikor Réka 19 éves lett, Adriennel együtt elköltözött Kübekházáról. Battonyára csak néhány éve kerültek. Utoljára tavaly tavasszal jártak nálunk: Réka annyira össze volt verve, hogy a feleségem meg sem ismerte. Az arca és a keze fel volt dagadva, a nyakán lila véraláfutások voltak, a haját rövidre vágták – mesélte lapunknak [namelink name="Radics Attila"]. Réka nagybátyja kérte unokahúgát, hogy maradjon náluk. – Csak annyit mondott, hogy jó neki Battonyán. Rákérdeztem, hogy mi történt vele, de Adrienn válaszolt helyette. Azt mondta, hogy Réka összeverekedett a nővérével, aki egy ideig szintén a battonyai házban lakott. Sajnálom, hogy nem voltam erélyesebb, és nem tartottam minden erővel magamnál – mondta Radics Attila. A férfi el sem tudja képzelni, hogy a gyilkosok mit élvezhettek Réka kínzásában. A tévéből értesült unokahúga haláláról, amikor megismerte azt a házat, amelyet a gyilkosság helyszínéül mutattak be. Régebben egyszer kocsival vitte haza Rékát Battonyára. – Szinte mindig én kerestem, de a telefont soha nem vette fel. Remélem, példás büntetést kapnak gyilkosai – magyarázta.

Radics Attila Réka fényképével. Fotó: Karnok Csaba

Réka nagybátyja egy unokahúgáról készült fotóval a kezében. Sajnálja, hogy nem kérte erélyesebben: jöjjön vissza Kübekházára. Fotó: Karnok Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!