Szeged és környéke

2013.07.28. 22:11

Három kérdés - aki válaszol: Torgyán József politikus, volt agrárminiszter

Szeged – Három kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal a Szegedre látogató Torgyán Józsefet kérdeztük.

Kiss Gábor Gergő

– 2010-ben Csongrádon indult egyéni jelöltként az országgyűlési választásokon, de nem jutott be a parlamentbe. Mivel telt az elmúlt bő három év?

– Abbahagytam az ügyvédi munkámat, különböző meghívásoknak tettem eleget. Számos 56-os szervezet és szövetség megemlékezésén vettem részt. Járok falunapokra, és egyetemeken is tartottam előadásokat. Volt dolgom bőven. Emellett az X-akták című könyvemen dolgozom, amely egy óriási leleplező mű lesz: feltárja a rendszerváltás rejtelmeit, illetve azt, miért nem sikerült azokat a célkitűzéseinket megvalósítanunk, amelyeket még 1956-ban tűztünk ki magunk elé.

Torgyán József: Nagy hibát követett el a kormányzat akkor, amikor nem az általam meghirdetett módon fogadta el a földtörvényt. Fotó: Karnok Csaba

Torgyán József: Nagy hibát követett el a kormányzat akkor, amikor nem az általam meghirdetett módon fogadta el a földtörvényt. Fotó: Karnok Csaba
– Tavaly volt 80 éves. Indul a jövő évi választásokon?

– Annyi a baj Magyarországon, hogy ezt csak a fiatalok tudják helyrehozni. Semmilyen körülmények között nem kívánok indulni 2014-ben a parlamenti választásokon! A közvélemény egyébként is úgy ítéli meg, hogy a rendszerváltásban részt vevő politikusok felelősek a jelenlegi helyzetért. Ezt annak ellenére ismerem el, hogy 22 éve a Független Kisgazdapárt minden olyan kezdeményezését megtorpedózták, amelyeket nemzetmentő oldalról mostanában kezdenek megvalósítani. Szeretném segíteni az 1956-os eszmék újraélesztését, és egy olyan nemzeti erő létrehozását, amely nélkül ezt az országot nem lehet talpra állítani.

– Őskisgazda politikusként mi a véleménye a nemrég elfogadott és sokat vitatott új földtörvényről?

– Nagy hibát követett el a kormányzat akkor, amikor nem az általam meghirdetett módon fogadta el a földtörvényt. Azt mondtam, ha bármennyire is átvesszük a legmodernebb nyugati rendelkezéseket, és azt egy önálló magyar földtörvénybe foglaljuk, millió támadásnak leszünk kitéve. A legtökéletesebb földtörvénynek a franciákét tartom, akiknek sikerült megőrizniük a nemzeti földvagyont. Az ő földtörvényüket kellett volna szó szerint lefordítani magyarra, átvenni és elfogadni. Akkor támadhatatlanok lettünk volna az Európai Unió előtt is. A jelenlegi magyar földtörvénynek azért van számos jó rendelkezése, de vannak kétséges passzusai is. Sajnálom, hogy nem hallgatott rám a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!