Szeged és környéke

2019.01.15. 13:39

Háromezer magyar fiatal pályázott az ingyenes európai vonatozásra

- Meglepő, több mint tízszeres volt a túljelentkezés az ingyenes InterRail-bérletprogram most zárult második fordulójában: a 276 magyar helyre közel háromezren jelentkeztek, és ez az arány kiugróan magas Kelet-Európában - jelentette be a hétvégén Ujhelyi István EP-képviselő.

K. A.

A politikus által is mentorált programban a következő hetekben újabb 14,5 ezer ingyenes vonatbérletet osztanak szét – a tavalyi első két fordulóban összesen több mint 180 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre.


A mostani nyertes pályázók – akiket a következő napokban hivatalosan is értesítenek – április és október között utazhatnak az európai bérletekkel. Ujhelyi bejelentette, idén további két pályázatot ír majd ki az Európai Bizottság, összesen 16 millió eurós (5,1 milliárd forintos) költségvetéssel. A program hosszú távú jövője is biztosított, a 2021–2027 közötti uniós költségvetésben ugyanis 700 millió eurót (225 milliárd forintot) különítettek el a folytatásra. A szegedi EP-képviselő többször is kiemelte, hogy a siker nagyban köszönhető Navracsics Tibor uniós biztosnak, aki végig segítette a DiscoverEU életre hívását. Ujhelyi kiszélesítené az európai programot és államilag finanszírozná minden magyar 18 évesnek az ingyenes bérletet. Szerinte ez alig kerülne többe évi 9 milliárd forintnál.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!