Szeged és környéke

2013.03.14. 23:00

Havazás: Szeged megint megúszta

Szeged – Gyorsan szánkózzanak, hógolyózzanak egyet, amíg lehet, Petőfiék ráérnek. Építsen kokárdás hóembert! Várjuk fotóikat a március 15-i télből! Útinformmal!

Garai Szakács László - Segesvári Csaba

Vasárnap, 08:36 Köszönjük olvasóinknak, hogy ilyen lelkesen fotóztak és sokan meg is tették, amit kértünk: kokárdás hóembert építettek. Itt van valamennyi fotó, tartsák meg jó szokásukat, és küldjenek nekik máskor is ilyen sok, szép képet!

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)


* * *

16:21 Szegeden minden út jól járható, 14 centiméter hó esett, nagyon lassan már elkezdett olvadni, bár jelenleg mínusz 1-2 fok körüli a hőmérséklet. Szombaton a minimum mínusz 8, a maximum hőmérséklet 1 Celsius-fok körül várható, többórás napsütésre számíthatunk, számottevő csapadék nem várható - tudtuk meg Aszalos Istvántól, a szegedi meteorológiai állomás munkatársától.

Vasárnap hajnalra nagyon hideg lesz, mínusz 12-15 fok körül alakul a hőmérséklet. A maximum ezen a napon 0 fok körül várható. Egyre melegebb légtömegek érkeznek majd, így tfőn már 7, kedden 12 fokra számíthatunk, visszatér a tavasz, megszűnnek az éjszakai fagyok is.

14:43 A hó, ahogy olvasóink látják, 4. rész.

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)

Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


11:04 Így látják olvasóink a március 15-i havat, 2. rész. Legnagyobb örömünkre, régi, kedves petőfitelepi olvasó-tudósítónk, Géza is felébredt hosszú téli álmából, és küldött néhány képet nekünk. Kicsit aggódunk egyébként, nehogy a hó miatt újra visszafeküdjön, és hónapokig ne halljunk megint semmit róla...

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)


10:49 Előrejelzés: a hóeltakarítással lehet várni, vasárnap már két fokig emelkedik a hőmérséklet, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőre újra 8, keddre pedig már ismét tavaszias, 13 fokra számíthatunk.

10:47 Szeged havat takarít.

Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


10:33 Így látják olvasóink a március 15-i havat, 1. rész

Március 15-i hóhelyzet, ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósító (galéria)


10:14 Nem bírta a nehéz, vizes hó súlyát egy fa az egyik, Takaréktár utcai bérház udvarán. A növény megroppant, és az udvaron parkoló autókra dőlt. A tulajdonosok szerencséjére a fa ágai hamarabb földet értek, semmint a törzse kár tett volna a járművekben. A szegedi tűzoltók összeaprították.

10:04 A belvárosi járdák már szinte hómentesek, egy-két szegedi viszont úgy gondolta, megtartják a városi ünnepségeket és a Klauzál tér környékén várakoztak. Amikor megtudták, országszerte elmaradnak a megemlékezések, hazaindultak. Az ünnep hóba fagyott, Kossuth kalapja is tiszta fehér. A Klauzál téri szobor talapzatát a gyerekek legnagyobb örömére 20 centi jégcsapok díszítik.

Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


09:38 Szegedet az 5-ös és az 55-ös úti autópálya-lehajtótól könnyedén meg lehet közelíteni, a közútkezelő alapos munkát végzett. A nyomvályúkban viszont a tolólapozás ellenére hóbuckák alakultak ki, ezért érdemes óvatosan közlekedni. A dorozsmai út is sónedves.

09:36 A Szeged-Békéscsaba vasútvonalon negyven percet késnek a vonatok.

09:29 Talán az enyhe péntek reggelnek is köszönhető, hogy a Szegedre lehullott, mintegy tizennégy centiméternyi hó nem okoz fennakadást a közlekedésben. Végigautóztunk a megyeszékhelyen, és azt tapasztaltuk, hogy a kör- és sugárutak csupán nedvesek, március idusának hava, mindössze a mellékutcákban maradt meg. A tömegközlekedés zavartalan és autóval is bátran el lehet indulni a városban.

08:30 [namelink name="Makray László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. első embere arról tájékoztatott, már negyven hómunkással dolgoznak Szegeden. Az igazgató azt is közölte, felkészültek a havazásra, már csütörtök este még mielőtt elkezdett havazni "alásózták" az utakat, hogy gyorsabban olvadjon a lehullott hó.

08:17 Katasztrófavédelmi összefoglaló
Csütörtök este Maroslele térségében egy árokba csúszott autót drótkötéllel vontattak vissza az útra a tűzoltók. Kora hajnalban az 55-ös úton egy üres kamion keresztbe fordult, amelyet ruzsai tűzoltók mentettek meg, és fordítottak vissza a helyes menetirányba.
Péntek reggel Hódmezővásárhely-Kútvölgyön egy autóbusz csúszott árokba, a hódmezővásárhelyi tűzoltók vontatták vissza az úttestre. A buszon hat utas tartózkodott, az esetnél senki nem sérült meg.
Csongrád megye útjai havasak, hókásásak, a Magyar Közút Zrt. 15 munkagéppel végzi a síkosságmentesítést. A megye autópályái jól járhatóak, a vonatközlekedésben nem volt fennakadás.
A Katasztrófavédelem kéri, hogy Nyugat- és Észak-Magyarországra ne induljanak útra, és a megye területén is csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművekkel induljanak el, és a megszokottnál hosszabb menetidővel számoljanak.

07:42 Nemhivatalos mérésünk szerint 14 centiméter hó esett Szegeden. Eddig.

07:13 Kollégánk, [namelink name="Segesvári Csaba"] Rózsa utcai tapasztalása.

Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


07:08 Szegeden a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. négy hómunkással, tíz hókotróval és nyolc járda és kerékpárút-takarító kisgéppel tisztítja az utakat. Elsőnek szokás szerint a Belvárosi hidat, a rakpartot valamint a körtöltés útátjáróról takarítják, takarították el a havat, majd következnek a „Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 1/2005.(II.2.) Kgy. rendelete alapján az I.-II.-III. Közútkezelési osztályokba tartozó helyi közutak, valamint az önkormányzati kezelésben lévő gyalogutak, járdák, kerékpárutak, buszmegállók", ezek után pedig a „IV. közútkezelési osztályokba tartozó főbb belterületi közutak."


Március 15-i havazás Szegeden és Csongrád megyében. Fotó: Garai Szakács László (galéria)






Korábban írtuk:

Csütörtök estére elérkezett a havazás Szegedre is.Fotó: Panek Anna (galéria)


Nem vagyunk meteorológusok, ezért csak óvatosan kezeljék a lentieket:

Bicikli, hó, víztorony, romantika március 14-én 2013-ban. Fotó: Garai Szakács László

Bicikli, hó, víztorony, romantika március 14-én 2013-ban. Fotó: Garai Szakács László
saját tapasztalásunkra alapozva jelentjük ki bátran, hogy vizes, tapadós hó esik, amely meg is marad, köszönhetően a mínuszoknak. A kinn hagyott biciklik bizony pórul jártak csütörtök este: a vázra, ülésre, pedálra tapadt havat elég nehéz eltávolítani. A levegő hőmérséklete folyamatosan hűl, hajnalra mínusz négy fok lesz. Szinte biztos, hogy bejön a tíz centinyi előrejelzett hó, a hamarjában megnézett diagramok a meteorológiai szolgálat honlapján tartós havazást jeleznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!