Hiller átadott két egyetemi épületet Szegeden

Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át tegnap a gazdaságtudományi kar és a biológiai tanszékcsoport összesen több mint kétmilliárd forintból létrehozott épületét. Hiller beszédet mondott a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorülésén is.

– A magyar felsőoktatás mennyiségi helyett lassan minőségalapúvá válik, ebben fontos szerep jut az infrastruktúra fejlesztésének. A Szegedi Tudományegyetem megmutatta, osztozik abban a szándékunkban, hogy ez a minőség még erőteljesebb legyen. Kívánom, tekintse ezeket az új épületeket magáénak a város, az egyetem, a sok kiváló professzor és hallgató. – Ezekkel a szavakkal adta át Hiller István oktatási és kulturális miniszter tegnap délután az SZTE új biológiai épületét a Közép fasoron. Előtte a gazdaságtudományi kar új, Kálvária sugárúti otthonában leplezte le a beruházás lezárását megörökítő emléktáblát.

Hiller a könyvtárosok előtt

– Aki temeti a könyvet, semmit sem ért a modern világból – fogalmazott Hiller István a Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorülésének megnyitóján tegnap a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az oktatási és kulturális miniszter bejelentette: 2008-tól mintegy 20 milliárd forint jut majd a könyvtárak fejlesztésére a Portál programban.

Szabó Gábor, az SZTE rektora a karok összefogásának fontosságát hangsúlyozta, Botka László, Szeged polgármestere pedig a kétmilliárdos beruházást szimbolikus jelként: a szegedi biopolisz megvalósulásához vezető folyamat újabb állomásaként értékelte.

A Koczor György Ybl-díjas építész tervei alapján átalakított, 2400 négyzetméteres GTK-épület 600 millió forintba került. Az első szint négy tantermében egyszerre összesen 140-160 diák tanulhat, közel 60 számítógép áll rendelkezésükre. Az újjászületett oktatási központba költözik a kar dékáni hivatala és számos intézete is. – Ez „kétszólamú” épület: műemlék jellegű, mégis megfelel a modernitás kihívásainak. A mi örökségünk, érték Szegednek – fogalmazott tegnap a tervező.

A Közép fasori új biológiai központ 4450 négyzetméterén tíz tanszék költözik össze, megszüntetve a biológusok több mint harmincéves széttagoltságát. A H betűre emlékeztető, közel másfél milliárd forintból felújított és kibővített épületben szeptembertől 1200 hallgató és több mint száz dolgozó kezdi meg az új tanévet.