Szeged és környéke

2007.07.12. 16:19

Hiller átadott két egyetemi épületet Szegeden

Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át tegnap a gazdaságtudományi kar és a biológiai tanszékcsoport összesen több mint kétmilliárd forintból létrehozott épületét. Hiller beszédet mondott a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorülésén is.

R. Tóth Gábor

– A magyar felsőoktatás mennyiségi helyett lassan minőségalapúvá válik, ebben fontos szerep jut az infrastruktúra fejlesztésének. A Szegedi Tudományegyetem megmutatta, osztozik abban a szándékunkban, hogy ez a minőség még erőteljesebb legyen. Kívánom, tekintse ezeket az új épületeket magáénak a város, az egyetem, a sok kiváló professzor és hallgató. – Ezekkel a szavakkal adta át Hiller István oktatási és kulturális miniszter tegnap délután az SZTE új biológiai épületét a Közép fasoron. Előtte a gazdaságtudományi kar új, Kálvária sugárúti otthonában leplezte le a beruházás lezárását megörökítő emléktáblát.

Hiller a könyvtárosok előtt

– Aki temeti a könyvet, semmit sem ért a modern világból – fogalmazott Hiller István a Magyar Könyvtárosok Egyesülete vándorülésének megnyitóján tegnap a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az oktatási és kulturális miniszter bejelentette: 2008-tól mintegy 20 milliárd forint jut majd a könyvtárak fejlesztésére a Portál programban.

[namelink name="Szabó Gábor"], az SZTE rektora a karok összefogásának fontosságát hangsúlyozta, [namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere pedig a kétmilliárdos beruházást szimbolikus jelként: a szegedi biopolisz megvalósulásához vezető folyamat újabb állomásaként értékelte.

A [namelink name="Koczor György"] Ybl-díjas építész tervei alapján átalakított, 2400 négyzetméteres GTK-épület 600 millió forintba került. Az első szint négy tantermében egyszerre összesen 140-160 diák tanulhat, közel 60 számítógép áll rendelkezésükre. Az újjászületett oktatási központba költözik a kar dékáni hivatala és számos intézete is. – Ez „kétszólamú" épület: műemlék jellegű, mégis megfelel a modernitás kihívásainak. A mi örökségünk, érték Szegednek – fogalmazott tegnap a tervező.

A Közép fasori új biológiai központ 4450 négyzetméterén tíz tanszék költözik össze, megszüntetve a biológusok több mint harmincéves széttagoltságát. A H betűre emlékeztető, közel másfél milliárd forintból felújított és kibővített épületben szeptembertől 1200 hallgató és több mint száz dolgozó kezdi meg az új tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!