Szeged és környéke

2009.04.13. 18:43

Horváth Illés: Road movie az életem

Szeged - Az ösztöneire hallgat döntéshelyzetben Horváth Illés, a szegedi színház 25 éves művésze, aki a második évadra is aláírt a nemzetiben. Szereti Puccinit és a friss, lendületes városokat – mint Szeged.

Gonda Zsuzsanna

– Road movie az életem – mondta magáról Horváth Illés, a Szegedi Nemzeti Színház 25 éves művésze, akit életrajzának tanulmányozása után ezzel hívtunk fel: ön kalandor?

A 2008 őszétől nálunk játszó színész a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kara után Veszprémben, majd Zalaegerszegen töltött egy-egy évadot. Elcsábítani meggyőző ajánlattal lehet, szerinte döntéshelyzetben az ösztönökre kell hallgatni – ő legalábbis így él.

– Nem tervezek előre. Minden alkalommal új várost, új társulatot, száz új embert ismerek meg – vázolta a változatos élet előnyeit. Szegeden a második évadra is aláírt, ám ezúttal sem marad minden ugyanúgy, de most a színház változott „alatta": Telihay Péter hívta Szegedre, de Bodolay Géza újította meg a szerződését. A közönség a Mandragórából, a Királyasszony lovagjából, A katona történetéből, A tévedések komédiájából ismerheti. Izgalmas évad volt – jellemezte, és biztosított: a következő is tartogat számára kihívásokat.

Fotó: Frank Yvette

Nem tervez előre, inkább ösztöneire hallgat
Fotó: Frank Yvette

– Abban a városban érzem otthon magam, amely impulzív, friss, lendületes. Szeged ilyen – dicsérte a települést a fiatalember, aki a komolyzene nagy kedvelője. Szívesen hallgat operát, A kékszakállú herceg vára és az Adriana Lecouvreur próbáira többször beült, egyébként Puccini a kedvence. De nem csak a zene szórakoztatja: olvasgat, barátokkal találkozik.

A szegedi közönség jellemzésére kértük, úgy fogalmazott: nem homogén csoport, többféle igény keveredik. Ezért kellenek változatos előadások, amelyek nem egy stílus mentén haladnak. Hisz a színház nevelő szerepében, szerinte a teátrumnak új dolgokat kell közölnie.

– Ön biztosan a nők kedvence – próbálkoztunk egy kis provokációval, de Illés közölte: nem várják lánycsoportok a művészbejárónál, és nem csak hölgyektől kap elismerést a munkája miatt.

– Ha emiatt érnék el valamit, és nem azért, mert meggyőző, amit a színpadon nyújtok, az kevés lenne. Nem lennék elégedett.

Gyertyák, torta

Horváth Illés néhány héttel ezelőtt ünnepelte 25. születésnapját. A színház társulata meglepte: tortával, gyertyákkal köszöntötték. Nem számítottam rá, nagyon jólesett – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!