Szeged és környéke

2015.01.27. 20:38

Ideért az influenzajárvány

Szeged - Egy hét alatt megduplázódott Szegeden az influenzások száma, elérte a járványos méreteket. A megyében egyedül Szentest kerülte még el a vírus. A tisztiorvos figyelmeztet: az influenzát ki kell feküdni.

Munkatársunktól

Elérte Csongrád megyét is az influenzajárvány. Szegeden egy hét alatt megduplázódott a betegek száma: százezer lakosra 140 beteg jut. Ezzel éppen csak a járványküszöbérték alatt maradunk. Makón és Hódmezővásárhelyen is 126 százezrelék a megbetegedések száma, egyedül Szentesről jelentettek még viszonylag kevés esetet.

Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos elmondta: a legtöbb érintett a 15–34 éves korosztályból kerül ki. Ami meglepő: sok a 60 éven felüli beteg is, pedig számukra rendelkezésre állt ingyenes oltóanyag. A vakcina több mint fele megmaradt, mindössze 26 ezren adatták be maguknak a védőoltást. – Igaz, a jelentések szerint a vírus mutálódott, így előfordulhat, hogy olyanok is megbetegednek, akik beoltatták magukat – tette hozzá a tiszti főorvos.

Védőoltást kérni már nem érdemes, az ugyanis 10 nap alatt nyújt védettséget. Most csak a megelőzés segíthet: gyakori szellőztetés és kézmosás, illetve a friss levegőn tartózkodás. – Az immunrendszert is fel lehet készíteni vitaminfogyasztással – mondta el a szakember. – Aki pedig beteg, maradjon otthon. Egyrészt mert az influenzát ki kell feküdni, másrészt pedig nem célszerű másokat is megfertőzni.

Az ország több városában már látogatási tilalmat rendeltek el az egészségügyi intézményekben. Vácon, Tapolcán, Balassagyarmaton, Dombóváron, Szekszárdon, Miskolcon, Pécsett, illetve Fejér megye valamennyi egészségügyi intézményében zárva vannak az ajtók a családtagok előtt. Nálunk a jövő hétig még biztosan mindenhova be lehet menni beteget látogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!