Szeged és környéke

2009.05.08. 23:37

Idén sem nyílik ki a szegedi Tiszavirág

Szeged - A vásárhelyi tulajdonos megváltoztatta a terveit; pályázati támogatást szerzett, és bérlakások helyett panziót és vendéglőt épít jövő év végére.

Dombai Tünde

Csönd van Szegeden a Hajnóczy utca 1/b-ben, a hajdani Tiszavirág zónázó épületében. Mintha két éve megállt volna az idő. Az elárvult Tiszavirágnak a vásárhelyi Tabán Trafik Zrt. dohány-nagykereskedelmi társaság a gazdája, ez az egyetlen ingatlan-beruházásuk. A szegedi résztulajdonosnak, Sánta János elnöknek volt szívügye a vétel, mert gyerekkorában gyakorta átjárt ide az Attila utcából. Akkor, megírtuk, a tulajdonos új födémet épített a földszint és az emelet közé.

Helyreállították a leszakadt falakat, tetőrészeket, feltárták a műemlékvédelmi hivatal előírása szerint a padlás faszerkezetét, a helyiségek falfestményeit, a kovácsolt vasrácsokat, oszlopokat és a pincét. Ezzel tüzet oltott, hogy a lepusztult műemléképület ne dőljön össze. Úgy volt, hogy tavaly nyárra újjászületik a Balassa-ház; alul vendéglő és bolt, fölül lakások épülnek. Az állagmegóvás óta azonban nem történt semmi.

Most csöndes a hajdani Tiszavirág zónázó épülete. Fotó: Segesvári Csaba

Most csöndes a hajdani Tiszavirág zónázó épülete.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem mondtunk le a Tiszavirágról, csak mást csinálunk belőle. Mivel a város felújítja a környező utcákat, tereket, ráadásul turisztikai szálláshely építésére pályázni lehetett vele, átterveztettük. „Butikhotelt" nyitunk, vagyis elegáns, de kicsi, 12 szobás panziót jakuzzival, szaunával és étteremmel – mondta megkeresésünkre Sánta János. A tervezés és engedélyeztetés után egyeztetnek a műemlékvédelmi hatósággal. A beruházás mostani árakon számítva 400 millióba kerül, ebből 90 millió forint támogatást nyert a vállalkozás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Legkésőbb jövő tavasszal nekifognak építkezni, hogy az év végi határidőt tartani tudják.

150 éves ház

Az aranyműves Politzer Samu építtette 1859-ben romantikus stílusban, vagyis a város legrégebbi házai közé tartozik. A bérlakások mellett ügyvédi iroda, kalapos működött benne. Későbbi tulajdonosáról kapta a Balassa-ház nevet. A harmincas évektől az utcára nyitott üzletet Barczánfalvi Lajos cipész és a Tiszavirág vendéglő. A lepusztuló zónázóval 1998-ban, a műhellyel öt éve bontott szerződést az önkormányzat.

Lakás, üzlet, zónázó, semmi

2004. június 30.: nem éri meg felújítani, eladja a város a Tiszavirág épületét. 52 millió forintról indul a licit. 2004. szeptember 17.: Eladták 70 millió forintért a műemléket a Tabán Trafik Rt.-nek, kötelessége felújítani. 2006. augusztus 12.: Kicsúszott a tulajdonos a renoválásra kapott határidőből, a város hosszabbított. 2006. november 16.: Két év múlva nyáron 100 millió forintos beruházással alul vendéglő nyit ki, az emeleten 9 lakást alakítanak ki. 2007. május 8.: Jövő nyárra elkészül 270 millió forintból a földszinti vendéglő és élelmiszerbolt, valamint az emeleten bérelhető lakások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!